Esra Karayel Piyasaların önü açıldı
HABERİ PAYLAŞ

Piyasaların önü açıldı

Haberin Devamı

Amerika Merkez Bankası Fed’in aldığı kararlar sonrası dünya borsalarıyla birlikte endeks, gelen alımlarla yeni zirvesini yaptı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsada endeks, Amerika Merkez Bankası Fed’in piyasa beklentilerini yerine getirerek parasal genişleme kararı açıklamasıyla, dış borsalara paralel sert alımlarla yükseldi.

Endeks son 16 ayın zirvesinde

Dünya borsalarındaki coşku geçen haftalarda endekste başlayan yukarı hareketi destekledi. Endeks, genele yayılan alımlarla 68 bin 450 seviyesini test etti. Bu seviyelerde kâr satışlarıyla karşılaştı. Düzeltme hareketi sonrası yeni zirve yaparak 68 bin 180 puan seviyesinden kapattı. Para piyasalarında yurtiçinde cari açık verisi izlendi. Piyasa beklentisinden bir miktar daha iyi gelen Temmuz cari açığı, son iki yılın en iyi cari açık verisi oldu.

Altın rekora koştu

Fed’in parasal genişlemeyi açıklamasının ardından dolarda düşüş olurken altın yükselerek son yedi ayın en yükseğine sıçradı. Yurtiçinde gramı 101 liradan alıcı buldu. Bonolarda ise yabancı alımı vardı. Gösterge olan 5 Mart 2014 vadede faizler yüzde 7.23’ten kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Küresel piyasalarda ve yurtiçinde yaşanan olumlu gelişmeler kısa vadede borsada endeksi 70 bin hedefine doğru hareket ettiriyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalarda bu hafta Fed’in dünya piyasalarında yarattığı olumlu hava devam edecek. Bankanın kararları sonrası yaklaşık 1.4 trilyon dolar ek genişleme gerçekleşecek.

Yeni beklentiler kapıda

Fed’in ek genişleme sonrası büyüyen bilançosu (4 trilyon dolar) piyasalarda yeni rekorların kırılmasını gündeme getirebilir. Teknik olarak 68 bin 500 seviyesinin bu hafta tekrar kırılması denenebilir. Kısa vadede endekste hedef 69 bin seviyesi olarak gözüküyor. Para piyasalarında da Fed’in kararlarının etkisi görülmeye devam edilecek. Euro’da yükselişin kademeli devam etmesi muhtemel gözüküyor. Altın ise bin 800 direncine doğru gidiyor.

40 milyar dolar tahvil alımı

Amerika Merkez Bankası Fed, otuzbeş ay daha faizleri sıfır seviyesinde tutacak. Banka, her ay 40 milyar dolarlık tahvil alımı yapacak. Bu süreç işsizlik oranı (şu an yüzde 8.3) yüzde 6 seviyesine düşene kadar devam edecek.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Bedelli açıklaması hisseyi düşürdü

Soru: Esra Hanım Galatasaray’da eski 46 yeni 184 lotum var. Acaba durum ne? Ne yapmalıyım? Çıkış olur mu? Serdar KARAKULLUKÇU Cevap: Serdar Bey, Galatasaray tarafından yapılan son açıklama şirket hisselerini bir miktar olumsuz etkiledi. Şirket yönetim kurulu, ödenmiş 13.940.421 TL sermayesini, 10 TL rüçhan hakkı kullanım bedeliyle nakden 41.821.265 TL (yüzde 300 bedelli) artırarak, 55.761.687 TL’ye çıkarma kararı aldığını açıkladı. Bu haber sonrası hisselere satışlar geldi. Galatasaray Sportif hisseleri, şirketin cuma günü piyasa kapanışı sonrası açıkladığı yüzde 300 bedelli sermaye artırımı kararı sonrası güne taban fiyattan başlangıç yaptı. Bu karar ile ilgili gelişmeleri KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu, www.kap.gov.tr) sitesinden takip etmenizi tavsiye ederim. Kısa vadede çıkış, şirketle ile ilgili olumlu gelişmelere bağlı.

Mali tabloları iyi gözüküyor

Soru: Esra Hanım, Goodyear hisse senedinin geleceği hakkında bilgi verebilir misiniz? Hüseyin ŞANLI/İstanbul Cevap: Hüseyin Bey, Goodyear borsanın kârlı şirketleri arasında yer alıyor. Şirketin son iki dönem bilançosu güzel geldi. Finansal verileri temel analiz açısından kısa ve orta vade için olumlu sinyaller veriyor. Eğer portföyünüzde varsa maliyetinize ve getiri hedefinize göre değerlendirebilirsiniz. Bu seviyelerden almayı düşünüyorsanız getiri hedefinize göre alım fiyatınızı belirlemek için bir çalışma yapabiliriz.

Altında hedef 1800

Soru: Esra Hanım, size göre altın fiyatı ne olur? Gürsel Çamçan/İstanbul Cevap: Gürsel Bey, Altın yatırımcıların belirsiz dönemlerde sığındığı güvenilir limandır. Bununla birlikte altın spekülatif bir yatırım aracıdır. Geçen haftalardaki yazılarımda altında yükselişin başlayacağını ve yatırımcılara kademeli alım yapmaları gerektiğini belirtmiştim. Bu öngörümün temelinde yatan, altın fiyatının diğer malların ve kâğıt paraların değişim değerindeki beklentilere göre belirlenmesiydi. Buna somut bir örnek vermek gerekirse merkez bankalarının ekonomik durgunluk dönemlerinde para arzını artırdığında, piyasadaki kâğıt paranın satın alma gücünün gerileyeceği ve enflasyonun artacağı beklentisi altının fiyatını yükseltir. Geçen haftalarda başlayan yükselişte Amerika Merkez Bankası Fed’in parasal genişlemeye gideceği beklentisinin etkisi büyüktü. Altının bir ons (31.1gr) fiyatı geçen yıl Eylül’de bin 920 dolara ulaşmıştı. Amerika Merkez Bankası Fed’in her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alacağını söylemesi ile altında sert yükselişler oldu. Kısa vadede teknik olarak altında hedefin 1800 direnci olduğunu söylemek mümkün.

Danışmanlık alacak

Soru: Esra Hanım, Özelleştirme İdaresi, Türk Telekom ile ilgili karar aldı diye bir haber duydum. Ama anlayamadım. Türk Telekom hissem var. Ne dersiniz? Yiğit SENCER/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, Özelleştirme İdaresi, Hazine’nin Türk Telekom’daki yüzde 32’lik payının özelleştirmesi için finansal danışmanlık hizmeti almaya karar verdi. Buna göre; Hazine’nin mülkiyetinde bulunan yüzde 31.68 oranında Türk Telekom hisselerinin tamamının veya bir bölümünün satışı için finansal danışmanlık hizmeti alınacak. Bildiğiniz gibi Türk Telekom’un ana hissedarları Oger Telecom (yüzde 55) ve Hazine (yüzde 32). Bu gelişme özelleştirmenin şekli ve zamanlaması henüz açıklanmamış olmadığı için ikincil halka arz olasılığı hisse üzerinde baskı yaratabilir.

Hisseler temel açıdan sağlam

Soru:
Esra Hanım, portföyümde Goodyear, Net Holding, Rhea Girişim Sermayesi, Koza Altın var. İlk üç hissede ciddi bir yükselme olmadı. Sizin bu hisselerdeki görüşünüzü rica ediyorum. Turan TINAZ/İstanbul Cevap: Turan Bey, Goodyear temel açıdan olumlu verilere sahip şirketler arasında bulunuyor. Teknik olarak da orta vade için trend yönü yukarı gözüküyor. Net Holding’in Kıbrıs’ta bulunan yatırımları, gayrimenkul satışları ve kârlılığında iyileşmeler önemli beklentiler yaratıyor. Koza Altın ise yılın ikinci çeyreğinde 157 milyon TL net kâr açıkladı. Buna göre; şirketin net kârı geçen yıl aynı dönemde açıkladığı 77 milyon TL net kâr rakamının çok üzerinde gerçekleşti. Şirketin net satışları ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 90 oranında artarak 253 milyon TL olarak gerçekleşti. Finansal verileri olumlu gözüküyor. Rhea Girişim Sermayesi ise orta ve uzun vade için yukarı hareket edebilecek hisseler arasında yer alıyor. Hisseleriniz temel açıdan iyi gözüküyor. Borsada çıkış trendi var. Bununla birlikte maliyetiniz de önemli. Maliyetiniz çok yüksek olmadığı sürece orta vadede getirinizin olacağını düşünüyorum.

Maliyetinize göre karar verin

Soru: Esra Hanım elimde Deva Holding hissesi var. Durumu yükselecek mi? Elimde tutayım mı? Mesut KURTDEDE/İstanbul Cevap: Mesut Bey, Deva Holding’in ikinci çeyrek bilançosu iyi geldi. Satım kararı sizin maliyetinize ve getiri hedefinize bağlı olmalı. Hissede orta ve uzun vade için olumlu senoryalar var. Maliyetinize göre karar vermelisiniz.

10 Eylül 2012 tarihli yazımızda Teknik Analiz bölümünde Karsusan hissesi sehven Karsan olarak yazılmıştır. Söz konusu haber Karsusan Karadeniz Su Ürünleri Sanayii A.Ş. hissesiyle ilgilidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder