Esra Karayel Türk Lirası'nın seyri önemli
HABERİ PAYLAŞ

Türk Lirası'nın seyri önemli

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz toplantısı yurtdışında ise yabancı kurumların Türkiye yorumları etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da endeks geçen haftayı yüzde 4.4 düşüşle 72 bin 555 puan seviyesinden kapattı. Düşüşte ikinci çeyrek bilançolarını açıklamaya başlayan bankaların endeksi, yüzde 6.1 kayıpla öne çıkan endeks oldu.

Merkez’in kararı izlendi

Merkez Bankası’nın faiz toplantısı ve sonrasında açıklamaları, endekste yönde etkiliydi. Kısa bir zaman önce Türkiye’ye olumlu bakan yabancı kurumların, borsa tarihi zirvenin yüzde 20 altındayken geçen hafta olumsuz açıklamalar yapması ise ilginç olan bir gelişmeydi. Para piyasalarında Merkez Bankası’nın faiz toplantısı ve açıklaması izlendi. Banka beklentiler dahilinde 75 baz puan artırım gerçekleştirdi. Açıklamalarını ise kısa ve orta vadeli tahvil faizleri için olumsuz, uzun vadeli tahviller için olumlu diyebiliriz.

Gösterge vadede faiz yükseldi

Merkez Bankası’nın açıklamalarından sonra gösterge tahvil (13 Mayıs 2015 vadeli tahvil) faizi yüzde 8.58 seviyelerindeyken haftayı yüzde 9.40 seviyesinden sonlandırdı. Dolar ise haftayı sakin geçirdi ve cuma günü 1.92 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Piyasaların yönünde kısa vadede Türk Lirası’ndaki gelişmeler ve buna göre Merkez Bankası’nın politikaları belirleyeci olacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da kısa vade için yönü tayin edecek en önemli kriter Türk Lirası’ndaki gelişmeler olacak. Bu nedenle Merkez Bankası’nın para politikası uygulamalarının yatırımcılar tarafından yakından takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Ekonomik veriler izlenecek


Yurtdışında gözler önemli verilerde. Amerika ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme verisi çarşamba, diğer bir önemli veri olan tarım dışı istihdam verisi ise cuma günü açıklacak. Yurtiçinde ise salı günü enflasyon raporu yayınlanacak. Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırma sürecini, önümüzdeki dönemde faiz, döviz ve enflasyonda kötüleşmenin devam edip etmeyeceği, TL ile petrol fiyatlarının seyri belirleyecek. Olumsuz bir veri akışı gelmez ise dolar kuru 1.90 seviyesinin altına inecektir.

Yurtdışı açıklamalar önemli

Bu hafta Amerika, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları’nın para politikası açıklamaları önemli. Her üç bankanın da değişikliğe gitmesini beklememekle birlikte Fed’in (Amerika Merkez Bankası) açıklamaları, dövizin yönünde etkili olacak.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Hissede vade uzun

Soru: Ben yaklaşık iki ay önce Brisa aldım. Bu hisse ile ilgili bilgi verebilir misiniz. Zafer Akbulut/İstanbul Cevap: Brisa Gezi Parkı eylemleri öncesinde borsadaki yukarı harekete paralel alımların geldiği seanslar yaşadı. Fiyat hareketleri kısa bir zaman diliminde sert ve inişli çıkışlı oldu. Hissenin fiyatı 6.40 seviyelerine kadar yükseldi. Ancak sonrasında piyasalardaki bozulmalar ve endeksteki kayıplardan hissedeki yön de olumsuz etkilendi. Hissenin fiyatı 4.90 seviyelerine kadar geriledi. Brisa olumlu temel verilere ve beklentilere sahip bir hisse. Bununla birlikte uzun vadeli yatırım yapılabilecek bir hisse olduğunun gözönünde bulundurulmasında fayda var. Brisa cuma gününü 5.36 seviyesinden kapattı. Hissede teknik olarak dirençler 5.48 ve daha sonra 5.70 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 5.20 ve daha altta 5.14 seviyelerinde gözüküyor. Piyasalarda veri akışı olumsuz olmadığı takdirde yön yukarı.

Teknik analize göre hedef önemli


Soru: İyi günler yazılarınızı her pazartesi okuyorum. Elimde 2.52 maliyetten Eminiş Ambalaj hissesi var. Hissede satış fiyatım sizce ne olmalı? Faruk Tağı/Gebze Cevap: Eminiş Ambalaj’ın temel verilerine baktığımızda finansal analize göre çok parlak gözükmüyor. Bununla birlikte Haziran ayı son haftasında hissede bir yükseliş yaşandı. Şirket tarafından borsaya gönderilen yazıda “fiyat ve miktar hareketine ilişkin henüz kamuya açıklanmamış özel bir durumun olup olmadığına dair açıklama talep edilmiştir. Kamuya açıklanmamış herhangi bir özel durum bulunmamaktadır” açıklaması yapıldı. Teknik olarak işlem hacminin azalmaya başlaması, kısa vadeli düşüş trendi üzerinde satıcıların baskısının zayıflamaya başladığını gösteriyor. Bununla birlikte alıcıların destek noktalarında denge kurmasıyla birlikte kısa vadeli yukarı yönlü bir düzeltme yaşanabilir. Hissenin ilk direnç noktası 2.31’de. İkinci direnç 2.60’ta. Hissede önemli destek ise 2.00’da. Bu teknik veriler hissede satış fiyatınızı belirlemede kullanacağız kriterlerden biri. Diğeri ise sizin bu yatırımda ulaşmak istediğiniz getiri hedefiniz. Bunu yatırımınızda karar verdiğiniz vade sürenize göre sizin belirlemeniz gerekiyor.

Hisse alımı tamamlandı


Soru: Carrefoursa hisse alımı ile ilgili süreci hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz. Yiğit GÖK/İstanbul Cevap: Sabancı yüzde 12 Carrefoursa hisse alımını tamamladı. Hisse devri anlaşmasına göre yüzde 12 A grubu hisseler için Carrefour Nederland BV’ye 141 milyon TL karşılığı 56 milyon euro ödeyen Sabancı Holding, Carrefoursa’daki payını yüzde 38.8’den yüzde 50.8 seviyesine çıkarmış oldu.

ihale alması olumlu


Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri hissem var. Şirket yeni bir ihale aldı diye duydum. Bu konu hakkında bilgi istiyorum. Cemal UYSAL/İstanbul Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu İstanbul Genelindeki Yeşil Alanlarda, Koru ve Kent Ormanları için Özel Güvenlik Hizmet Alım İhalesi’ni 4 milyon 846 bin 50 TL bedelle aldığını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamayı KAP’ın sitesinden takip edebilirsiniz.

Artan faizler zarara neden oldu

Soru: Akbank kârını açıkladı. Ancak tam anlayamadığım bir konu var. İyi kâr gelmesine rağmen net kârlılıkta düşüş var. Bunun nedenini ayrıntılı açıklar mısınız? Seher GÜLOVA/İstanbul Cevap: Akbank ikinci çeyrekte geçtigimiz yıla göre kuvvetli net kâr artışı kaydetti. Ancak artan faizler sermaye zararına yol açtı. Bankanın ikinci çeyrek 2013 net kârı 914 milyon TL ile beklentilere paralel ve yıllık bazda güçlü (yüzde 71) kâr artışına denk geliyor. Ancak faizlerin artışı ile birlikte satılmaya hazır menkul degerlerdeki değer kaybının sermaye üzerindeki etkisi, bu çeyrekte 2 milyar TL seviyesinde oldu. Ana gelir tablosu kalemlerinde bir sürpriz görülmezken, ticari kârın 363 milyon TL olarak gerçekleşmesi, bankanın ekstra 175 milyon TL tutarında serbest karşılık ayırmasına neden oldu. Ayrılan serbest karşılık ise etkin vergi oranının yüzde 25 seviyesinde gerçekleşmesi sonucunu doğurdu. Buna göre artan ticari kârın etkisi açıklanan kâr rakamında serbest karşılığın etkisi ile görünmedi.

Hisse satışı satış baskısı yarattı

Soru: Latek Holding 1.75 seviyesinden yaklaşık 1-2 ay önce çok fazla lot aldım. Fakat şu an kağıt 0.63 seviyesine kadar düşmüş durumda. Durumu hakkında beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Sibel YEŞİL/İstanbul Cevap: Latek Holding’in bir senelik performansına baktığımızda yüzde 41 değer kaybı yaşadığını görüyoruz. Hissede son olarak geçen ayın ortalarında iki günde önce 0.51-0.56 TL ve daha sonra 0.58-0.63 TL fiyat aralığından gerçekleştirilen yaklaşık 6 milyon TL normal değerli hisselerin satışı olumsuz etkiledi. Bu hareket bir süredir Latek hisselerinde satış baskısı yaratmaya devam ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder