Esra Karayel Yeni bir başlangıç
HABERİ PAYLAŞ

Yeni bir başlangıç

Haberin Devamı

Küresel borsalarla birlikte Borsa İstanbul'da endeks haftayı düşüşle geçirerek değer kayıplarıyla tamamladı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’un da aralarında bulunduğu pek çok küresel borsa haftayı değer kayıplarıyla tamamladı. Yurtdışında en önemli gündem maddesi, Çin’de açıklanan dış ticaret verileriydi. Zayıf veriler piyasalarda satış dalgasının yaşanmasına yol açtı.

Moody’s takip edildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s beklentilere paralel Türkiye’nin kredi notunda değişikliğe gitmedi. Yurtiçinde Ekim sanayi üretim verisi izlendi. Rusya ile devam eden gerginlik de satış dalgasında etkiliydi. Bu gelişmelerle endeks, 70 bin 280 kapattı. Para piyasalarında dövizin ve faizlerin yönünde Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırımı konusu etkiliydi. Amerika’da açıklanan veriler sonrası dolar/TL’de yaşanan yükselişlerin nedeni Fed’in faiz artışına gideceğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesiydi.

Direnç seviyeleri denendi

Amerika’da güçlü gelen ekonomik veriler doları yükseltti. Dolar/TL’de önemli direnç seviyesinin üzerinde 2.96 seviyesinden kapanış gerçekleşti. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yükselişle haftayı yüzde 10.99 seviyesinden kapattı.

Piyasalar açısından Amerika Merkez Bankası Fed'in bu hafta faiz kararı yeni bir başlangıç noktası olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalar, Fed’in 15-16 Aralık’ta gerçekleştirecek toplantısına odaklandı. Faizlerin artırılacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Gerçekleşmesi özetle doların ve dolara endeksli yatırım araçlarının değerlenmesi demek.

Artırım beklentisi

Piyasalarda önemli bir kural var: ‘Beklenti satın alınır, gerçekleşince satılır’. Uzun süredir faiz artırımı bekleniyor. Büyük yatırımcılar bu süreçte hisse senedi, bono satarak dolar ve dolara endeksli ürünlerden aldı. Karar açıklanınca doların düşmesi gerekli. Ancak Türkiye’nin durumu buna engel olabilir. Rusya ile hem siyasi hem de ticari kriz durumu, Suriye’deki savaş, İran ile üstü kapalı gerginlik, faiz artırım beklentisi gerçekleştiğinde bahsettiğim piyasa kuralının işlemesine engel olabilir. Yatırımcıların panik hareketlerden kaçınmalarında fayda var.

Lehimize çevirebiliriz

Piyasada ekonomik reform programı ile gerekli reformların gerçekleşeceği beklentisi güçlenirse ve bu konuda adımlar atılırsa dolarda çıkış durur. Bu durumda faiz artırım kararı sonrası TL değer kazanır. Ancak somut adım atılmazsa yükselmeye devam eder.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

İhale kazandı

Soru: Kristal Kola hissem var. Şirket yeni bir ihale kazanmış doğru mu? Cihat AKAR/İstanbul Cevap: Kristal Kola, 16 Kasım 2015’te Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Satınalma Dairesi Başkanlığı'nın açmış olduğu 11 milyon 500 bin adet 500 ml alüminyum kutu ambalajlı Didi marka soğuk çay ihalesini kazandı.

Anlaşma İmzaladı

Soru: Türk Hava Yolları’nda yeni haberler nedir? İsmail DURUKAN/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları, Star İttifakı üyesi Avianca Brazil ile code sharing anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Avianca Brazil, şirketin Sao Paulo-Istanbul seferlerinin yanı sıra İstanbul ötesinde Ortadoğu ve Uzakdoğu seferlerine, Türk Hava Yolları ise Avianca Brazil tarafından icra edilen Brezilya iç hat seferlerine kod koyacak. Bu anlaşma sayesinde her iki havayolu hem mevcut işbirliklerini güçlendirmiş hem de birbirlerinin uçuş ağına erişim imkanı ile yolculara çok sayıda uçuş alternatifi sunmuş olacak

Yeniden başvuru gerekli

Soru: Net Holding ve Net Turizm’de devir konusu ne oldu? Doğukan ERBİL/İstanbul Cevap: Net Holding, Net Turizm’i tüm aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde devralması suretiyle Net Holding bünyesinde birleşmesi işlemi kapsamında 30 Haziran 2015 tarihli finansal tablolarla birleşmenin artık mümkün olmaması nedeniyle birleşme başvurusunun işlemden kaldırıldığı, 31 Aralık 2015 tarihli finansal tablolarla revize edilerek Sermaye Piyasası Kurulu’na yeniden başvuruda bulunulacağı bildirildi.

Başvuru onaylandı

Soru: Akenerji’de birleşme konusunda açıklama var mı? Cemil ŞEN/İstanbul Cevap: Aknerji, yüzde 100 iştiraki olan Mem Enerji Elektrik’in tüm aktif ve pasifleri ile birlikte ‘Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme’ ile şirkete devrolunması suretiyle iki şirketin birleşmesi işlemi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvurusu onaylandı.

Yatırım planlaması var

Soru: Katmerciler Araç hissem var. Şirket yeni yatırım yapacak diye duydum. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Erkut ÖZBİLEN/İstanbul Cevap: Katmerciler Araç, büyümesini ve kârlılığını devam ettirmek, özellikle savunma sanayi ve güvenlik kuvvetleri ihtiyaçlarına yönelik her türlü makine, ekipman ve araç üretimini gerçekleştirmek amacıyla Başkent Organize Sanayi Bölgesi Ankara adresinde yer alan arsa üzerinde yaklaşık 2 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Yatırımın tamamı özkaynaklar ile finanse edilecek.

Açıklamaları takip edin

Soru: Halk Bankası’nda alım işlemi var dediler. Hangi konuyla ilgili? Demir PINAR/İstanbul Cevap: Alım işlemi Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı payları konusunda bulunuyor. Halk Bankası, Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı paylar ile ilgili olarak 0,99 TL fiyattan 500 bin adet alış işlemi banka tarafından gerçekleştirildi. Bu işlemle birlikte Halk Bankası’nın Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sermayesindeki payı yüzde 78,68 oldu.

Geçen hafta tescil edildi

Soru: Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sermaye tavanını yükseltiyor. Bu konuda bilgi verir misiniz. Bülent BAKİ/İstanbul Cevap: Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı çıkarılmış sermayesinin 500 milyon TL’lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak ve tamamı 2014 kâr payından karşılanmak üzere artırılarak yükseltilmesine ilişkin işlemler tamamlanmış olup, yeni sermaye İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından 7 Aralık 2015’te tescil edildiğini bildirdi.

İptal davası şirket lehine

Soru: Koza Altın davası konusunda gelişmeler nedir? Suat ALTINTAŞ/İstanbul Cevap: Koza Altın, Ovacık İşletmesinin çalışma alanının bir bölümünü kapsayan 3 nolu orman izninin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından iptal edilmesi işlemine karşı İzmir 2. İdare Mahkemesi’ne açılan dava şirket lehine sonuçlandı. İzmir 2. İdare Mahkemesi orman izninin iptali işlemini iptal etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder