Esra Karayel Yeni hedef 67 bin 200
HABERİ PAYLAŞ

Yeni hedef 67 bin 200

Haberin Devamı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks cuma günü gelen alımlarla haftayı 65 bin 758 ile kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa geçen haftaya kötü başlamasının ardından ikinci yarıda gelen alımlarla endeks, 65 bin 758 seviyesinden kapattı. Amerika ekonomisinden gelen güçlü veriler ve Avrupa Merkez Bankası’nın eylem planına verilen destek, borsalarda yükselişte etkiliydi.

Banka hisselerine alım geldi


Tahvil ve mevduat faizlerindeki düşüş banka hisselerine yabancı sermaye girişini artırdı. Yurtiçinde ise İşsizlik oranı verisinin Mayıs ayında yüzde 8.2 ile yılın en düşük seviyesine inmesi, ekonomiye güveni tazeledi. Para piyasalarında yurtiçinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı izlendi. Banka bir hafta vadeli repo faizini yüzde 5.75’te korudu. En önemli açıklama ise “önümüzdeki dönemdeki faizlerin kademeli olarak daraltılabileceği” açıklamasıydı.

Tahvil bonoda kazançlar devam etti

Piyasada özellikle kısa ve orta vadede kâr daha çok görüldü. Gösterge olan 5 Mart 2014 vade yüzde 7.70 (bileşik) seviyesinden kapanış yaptı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndan gelen faiz indirim sinyali piyasaları destekledi.

Amerika ve Avrupa tarafından gelecek olumlu haberlere göre endeks kısa vadede 67 bin 200 seviyesini test edebilir


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasaların yönünde bu hafta Amerika verileri öne çıkıyor. Çarşamba günü Amerika Merkez Bankası Fed’in Ağustos ayı toplantı tutanakları dikkatle izlenecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmeleri sonrası yapacağı açıklamalar önemli.

Pazartesi ve Salı borsa kapalı

Bayram tatili nedeniyle haftanın ilk iki günü borsa kapalı olacak. Bu nedenle borsadaki yükseliş sınırlı olabilir ve işlem hacmi düşebilir. Endekste teknik olarak yeni hedef 67 bin 200 seviyesi olarak gözüküyor. Para piyasalarında Amerika’da Fed’in açıklamaları önemli. Merkez Bankası’nın geçen haftaki açıklamaları sonrası tahvile talep artınca gösterge faizde yüzde 7.20 seviyelerine kadar iniş beklentilerini gündeme geldi. Bu olursa hisse senedi piyasası olumlu etkilenir.

Merkel’in açıklamaları önemli

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in euro’yu korumak için elinden geleni yapacağını açıklaması, euro’ya değer kazandırmıştı. Döviz pozisyonu olanlar açıklamaları yakından izlemeli. Tüm okuyucularımın bayramını kutlarım.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Hesaplama farklılığı var

Soru: Esra Hanım, Soda Sanayii hissem var. Sizin de tavsiye ettiğiniz hisseler arasında yer alıyordu. Bilançosu iyi gelmedi deniyor. Sizin Soda’nın bilançosunda yorumunuz nedir? Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Sinan AKIN/İstanbul Cevap: Sinan Bey, Soda Sanayii 2012 ilk yarıyıl dönemi vergi daresinde geçen yıl aynı dönemde kaydettigi 111 milyon TL’ye kıyasla 36 milyon TL vergi öncesi kâr açıkladı. Soda’nın vergi finansalları, Bosna operasyonlarının dahil edilmemesi ve amortisman hesaplamasındaki farklılıklardan dolayı IFRS sonuçları için gösterge niteliği taşımıyor. Orta ve uzun vade için şirket hisseleri ile iligli olumlu beklentiler devam ediyor.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Esra Hanım, Akbank hissesini bir süredir takip ediyorum. Bankanın kredi alımı ile ilgili yeni bir gelişme var mı? Bu gelişmeleri nereden takip edebiliriz. Doğukan SIMAY/İstanbul Cevap: Doğukan Bey, Akbank tarafından yapılan açıklamaya göre 1.5 milyar dolara kadar sendikasyon kredisi sağlanması için Uluslararası bankalardan oluşan bir konsorsiyuma yetki verildi. Bankanın 17 Ağustos tarihinde iki dilimden oluşan toplam 1.4 milyar dolara eşdeğer sendikasyon kredisi geri ödemesi bulunuyor. Borsa şirketleri tarafından yapılan açıklamaları en sağlıklı olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu (kap.gov.tr) web sitesinden takip edebilirsiniz. Ayrıca aracı kurumların web sitelerinde de şirketler tarafından yapılan açıklamalar yer alıyor.

KADEMELİ ALIM YAPIN

Soru: Berkosan (Brksn) ve Euro Kapital Yatırım Ortaklığı (eukyo) hisse senetleri konusunda bilginize ihtiyacım var. Eukyo bir tavan iki taban gidiyor. 1.40 gibi alıma uygun mudur? Brksn sert hareketlerine ara verdi. Alım için en uygun nokta nedir? Ceyhun YILMAZ Cevap: Ceyhun Bey, Berkosan Yalıtım’ın payları ilk kez 4 Şubat 2011’de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Gelişen İşlem Piyasası’nda (GİP) işlem görmeye başlamıştı. Sonrasında ise Ulusal Pazar’da işlem görmeye başladı. Şirket GİP’te ilk işlem gören ve bu piyasadan İkinci Ulusal Pazar’a geçen ilk şirket unvanına sahip. Son bir yıllık getirisine baktığımızda yüzde 166.37 prim yaptığı görülüyor. Hisse en yüksek 15.00 seviyesini test etmiş. Sonrasında ise gelen satışlar var. Son bilanço verileri olumlu gözüküyor. Hissede küçük çaplı uzun dönem süren alımlar sonrasında sert satışlar dikkat çekiyor. Euro Kapital’de ise son bilanço verileri güzel. Hissenin son bir yıllık getirisine bakıldığında getirisi yüzde 15.00 seviyelerinde olmuş. Her iki hissede de görünüm olumlu gözüküyor. Bununla birlikte hareketler ani ve sert gerçekleşiyor. Yakından takip edilmesi gereken hisseler. Berkosan 7.50 seviyesinin altına indiği takdirde kademeli alım yapılabilir. Euro Kapital’de ise 1.20 ve altı seviyeler uygun olabilir.

KÂRINDA DÜŞÜŞ VAR

Soru: Esra Hanım, Enka İnşaat hissem var. Sizden son dönem ayrıntılı bilanço analizi yapmanızı rica ediyorum. Cemil ŞEN/İstanbul Cevap: Cemil Bey, Enka İnşaat 2012 yılının 2. çeyreğinde piyasa beklentisinin altında, 208 milyon TL net kâr elde etti. Buna göre şirketin net kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 38 geriledi. Yıllık bazda ise yüzde 4 arttı. Enka’nın satışlarda görülen artışlarına rağmen kârlılıktaki düşüşün nedeni operasyonel marjlardaki daralma olarak görülüyor. Orta vade için takip etmenizi tavsiye ederim.

Faaliyet giderleri düşüş gösterdi


Soru: Ülker hissesini uzun vade için almıştım. Bilançosu nasıl geldi? Mehmet GÜMÜŞ/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Ülker bu yılın ikinci çeyreğinde 43 milyon TL net kâr rakamı ile piyasa beklentisinin üzerinde kâr açıkladı. Geçen yılın ikinci çeyreğinde çikolatanın olmaması ve kâr rakamında bir defaya mahsus BIM hisse satışı olduğu için yıllık karşılaştırma yapmıyorum. Çeyrek bazda bakıldığında mevsimsellikten dolayı satışların gerilediğini görüyoruz. Ayrıca kambiyo giderlerinden dolayı net finansal gelirlerin düşük olmasına rağmen, faaliyet giderlerindeki ciddi düşüşle şirketin faaliyet marjlarının artmasının kârlılığının artmasında etkili olduğu görülüyor.

Gelişmeleri yakından takip edin


Soru: Esra Hanım Brisa ve Netaş ile ilgili orta ve uzun vade (1 ila 3 yıl) yorumlarınızı alabilir miyim? Size de eminim bu iki senetle ilgili çok mail geliyordur. Malumunuz birçok küçük yatırımcı bunlardan çok zarar etti. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Hüseyin ŞANVER/İstanbul Cevap: Hüseyin Bey, Brisa’nın ikinci çeyrek bilançosu iyi geldi. Finansal veriler güzel. Orta vade için olumlu beklentiler var. Söylediğiniz vade için görüşüm olumlu. Netaş’ta geçen aylarda ortak satışı haberleri sonrası hissede sert düşüşler gerçekleşmişti. Son dönem bilançosu iyi gelmedi. Bununla birlikte bölgesel olarak müşteri sayısının ve ağının artırılması ve yatırımlarının devam etmesi için şirketin yaptığı yatırımlar da var. Netaş’ı izlemeye alarak orta ve uzun vade için düşünebilirsiniz. Her iki yatırımınız için ise tavsiyem uygun fiyat aralığını ve getiri hedefinizi belirleyip gelişmeleri de yakından takip ederek yatırım yapmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder