Esra Karayel Yükselis devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

Yükselis devam edecek

Piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ve ekonomik verilere göre yön buldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

- Borsada endeks geçen hafta gelişmelere bağlı olarak yükselişine devam etti. Yurtiçinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı izlendi. Bankanın faizleri değiştirmemesi ve munzam karşılıklarını (bankaların topladıkları mevduatların merkez bankasındaki hesaplarında tutmak zorunda oldukları kısmı) artırmaması, piyasalarca olumlu karşılandı. Amerika’da şirketlerin iyi gelen kâr rakamları dış borsalarda yükselişe neden oldu. Endeks, dünya piyasalarındaki olumlu havanın da etkisiyle yukarı hareketine devam etti ve haftayı 65 bin 985’ten kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

- Para piyasalarında Merkez Bankası’nın faiz kararı etkiliydi. Faizlerde değişikliğe gitmemesi ve munzam karşılıkları değiştirmemesi kararı sonrasında tahvil faizleri düşerken Türk lirası değer kazandı. Bono piyasası: Genel olarak hafta boyunca dar bir bantta hareket gerçekleşti. Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, Cuma gününü yüzde 8.28 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Haftanın ikinci yarısında dolar ve euro değer kaybetti. Dolar Cuma günü düşüşle 1.5790 TL, euro ise 2.1500 TL’den kapanış yaptı.

Borsada bu hafta olumlu veri akışı devam ettiği takdirde 67 bin direnç seviyesi test edilebilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsa, Merkez Bankası’nın kararları sonrasında tedirgin bekleyişine son verip yönünü tekrar yukarı çevirmiş gözüküyor. Son iki haftadır belirttiğim gibi endekste kısa vadede hedef olan 67 bin seviyesi bu hafta test edilebilir. Gündeme baktığımızda gözler ağırlıklı olarak yurtdışı gelişmelerde olacak. Dünyada önde gelen yirmi ekonominin oluşturduğu G20 Maliye Bakanları toplantısı dikkatle takip edilecek. Toplantı sonrası açıklamalar, dünya piyasalarının yönünde etkili olabilir. Bununla birlikte Amerika ve Avrupa’daki ekonomik veri akışının da yakından izlenmesi gerekiyor

-Para piyasalarında da G20 konusu ve yurtdışı veri akışı izlenecek. Bugün açıklanacak Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanım verileri önemli. Takip edilecek. Bono piyasası: Faizlerde düşüş devam edebilir. Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.25-8.20 seviyesinden hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Lirada güçlü görünüm devam edebilir. Dolarda küçük çaplı düşüş görülebilir. Dolarda dirençler 1.5800 ve 1.5850 TL seviyelerinde. Destekler ise 1.5750 ve 1.5700 TL’de.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Başvurusunu yaptı

Soru: Esra Hanım, borsada Pegasus’un halka arz edileceğini duydum. Halka arz edilen miktar ne olacak? Mehmet GÜNEY/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Pegasus borsada işlem görmek için başvurularını yaptı. Borsadan yapılan açıklamaya göre; şirketin 34.2 milyon TL değerindeki nominal hisseyi halka arz etmesi ve halka açıklık oranının yüzde 31.3 olması planlanıyor. Eğer ek satış gerçekleşirse, halka arz edilen miktar 39.3 milyon TL’ye yükselecek.

Gelirleri arttı

Soru: Bank Asya kârını açıkladı mı? Bilançosu hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Nurullah KESKİN/İstanbul Cevap: Nurullah Bey, Bank Asya’nın dördüncü çeyrek net kârı 71 milyon TL ile piyasa beklentisine paralel geldi. Bankanın net kârı çeyreksel olarak yüzde 8 büyüdü. Buna karşın yıllık olarak yüzde 13 düştü. Diğer faaliyet giderlerinde ve toplam karşılıklarda artış dikkat çekti. Bank Asya’nın net kâr pay geliri çeyreksel olarak yüzde 19 yıllık olarak yüzde 13 büyüdü. Net ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel olarak yüzde 13, yıllık olarak ise yüzde 4 büyüdü. Dördüncü çeyrekte kredi büyümesi ise çok güçlü oldu. Sene sonu kredi büyümesi yüzde 34 seviyelerine yükseldi. Mevduatları ise çeyreksel olarak yüzde 12 büyüdü ve sene sonu büyümesi yüzde 22 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

81 bin 300 direnç

Soru: Vadeli işlemlerde alım-satım yapıyorum. Teknik olarak yorumunuzu merak ediyorum. Yiğit ÖNAY/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, kısa ve orta vadeli göstergeler alımda, orta vadeli göstergeler ise yükselen trend yönünde bir değişiklik sinyali veriyor. Buna göre 81 bin 300 direnci kırılırsa, trend değisimi gerçekleşmesi olabilir. Trend değişimi sonrasında ise 82 bin 500 seviyesi ilk test edilecek direnç olacaktır. Bu seviyelerden gelecek kâr satışları ise 80 bin 500 ve 80 bin 700 aralığında sınırlı kalabilir.

Enka’da beklentiler olumlu

Soru: Enka hissem var. Bu hisseyle ilgili genel yorumunuzu ve değerlendirmenizi istiyorum. Can ARAM/İstanbul Cevap: Enka hem mali tabloları hem de sektörel durumu nedeniyle olumlu beklentilere sahip. Şirketin sıfıra yakın net borcu var. Ayrıca uluslararası müteahhitlik segmenti, Rusya gayrimenkul yatırımları ve kira gelirlerinde olumlu performans ve enerji sektöründeki büyüme potansiyeli bulunuyor. Bununla birlikte son 12 aylık dönemde temel olarak Rus gayrimenkul piyasasındaki beklenenden yavaş düzelme endekse göre daha düşük performans gösteriyor. Romanya ve Umman’daki büyük ölçekli projelerin desteğiyle artan müteahhitlik alacakları, EMEA bölgesi gayrimenkul piyasasındaki uzun dönemli büyüme potansiyeli nedeniyle borsadaki performansını yükseltmesi muhtemel. Ayrıca şirketin, mart ve nisan aylarında düzenlenmesi beklenen Mısır ve Umman’daki doğalgaz ateşlemeli elektrik santrali ihalelerine olan ilgisi de yatırımcılar üzerinde olumlu beklentiler yaratıyor.

Borsadan bilgi alabilirsiniz

Soru: Esra Hanım lütfen cevaplayın. Ben 2002 yılında koniteks hisse senetlerini aldım. Şirket faal durumdayken iflası istenmişti. Şirketin sahibi itiraz etmişti. Sonra hisseler borsa kotundan tamamen çıkarıldı. Hâlâ akibeti belli değil. Bu konuda bize bilgi verebilir misiniz? Salih VURAL/Tirebolu Cevap: Salih Bey, bu konuda en doğru, sağlıklı ve güncel bilgileri borsanın yatırımcı danışma merkezini arayarak elde edebilirsiniz. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu (www.spk.gov.tr) adresine ulaşıp yatırımcı bilgilendirme bölümünden de gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Beklentilerin altında geldi

Soru: Esra Hanım, ekonomik verilerin borsada trend yönünde çok etkili olduğunu yazılarınızdan da biliyor ve takip ediyorum. Yurtdışında da hisse yatırımlarım var. Amerika’da son açıklanan haftalık işsizlik başvuruları hakkında bilgi verir misiniz? Kemal Can SEREN/İstanbul Cevap: Kemal Bey, Amerika’da son işsizlik başvuruları beklentilerin de altına düştü. İşsizlik maaşından yararlanmak için 5 Şubat tarihine kadarki bir haftalık sürede 383 bin kişi başvurdu. Piyasadaki beklenti, başvuruların 415 bin olacağı şeklindeydi. Böylelikle haftalık işsizlik başvuruları Temmuz 2008 yılından beri gördüğü en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Halen işsizlik maaşından yararlananların sayısı da 3 milyon 888 bine geriledi. Hissenize aşık olmayın Soru: Türk Traktör hissesini sizin sayfanızda yer alan şirketler arasında gördüm ve bir miktar yatırım yaptım. Şu an iyi bir getiri sağladım. Bu şirketle ilgili son bilgiler nedir? Sizce satım zamanı mı? Kıvanç MERT/İstanbul Cevap: Kıvanç Bey, Türk Traktör 2010 yılının son çeyreğinde 65 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin net kârı yıllık yüzde 349 oranında artış gösterdi. Yüksek kârlılıktaki bu artışın en önemli nedeni olarak şirketin güçlü operasyonel faaliyetlerini son çeyrekte de devam ettirmesi olduğunu söyleyebiliriz. Satım zamanınıza gelince bu tamamen sizin hisseye yatırım yaparken karar verdiğiniz getiri hedefinize bağlı. Eğer istediğiniz getiriye ulaştıysanız satım yapabilirsiniz. Şunu unutmamanızda fayda var. Hiçbir zaman hissenizi en düşük fiyattan ya da en yüksek fiyattan satma gibi bir imkanınız yok. Normal piyasa koşullarında ve belirlediğiniz zaman dilimide, istediğiniz getiriye ulaşmanız satım zamanınızı bildirir. Hiçbir zaman hissenize aşık olmayın. Zamanı geldiğinde vedalaşmayı bilin. Bu şekilde yatırımınızda başarı seviyeniz ve getiri oranınız çok daha yüksek olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder