Esra Karayel Yurtdışı gündemi yoğun
HABERİ PAYLAŞ

Yurtdışı gündemi yoğun

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda geçen hafta yönde, yurtiçinde ve yurtdışında açıklanan ekonomik veriler etkili oldu. Yurtiçinde 2010 yılı ocak ayı sanayi üretim verileri açıklandı. Sanayi üretimi geçen yıl aynı döneme göre yüzde 12.1 artış gösterirken, bir önceki aya göre yüzde 15.3 azalma kaydetti.

Yurtdışında Amerika’da perakende satış verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, borsalara alımları getirdi. Haftasonuna doğru Uluslararası Para Fonu IMF ile anlaşma yapılmayacağı açıklamasına piyasalar, tepkisiz kaldı. Bu gelişmelerle endeks, 52 bin 232 puandan kapanış gerçekleştirdi.

Para piyasalarında da açıklanan ekonomik rakamlar ve IMF anlaşması ile ilgili gelişmeler takip edildi.
Bono piyasası: IMF beklentisinin bitmesinin ardından bonolarda hareketlilik dikkat çekti. Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde bileşik faiz, yüzde 9.24 seviyesini test etti. Daha sonra yüzde 9.18 seviyesinden kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Amerika’da açıklanan rakamların olumlu gelmesi, doların euro’ya karşı gücünü destekliyor. Dolar, haftayı bir miktar düşüşle 1.5310’dan, euro ise 2.1000 seviyesinden kapattı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda bu hafta da hem yurtiçinde hem de yurtdışında açıklanacak ekonomik veriler, yönde belirleyici olmaya devam edecek. Yurtçinde yarın açıklanacak işsizlik oranı ve perşembe günü Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı dikkatle takip edilecek.

IMF ile anlaşmanın olmaması, uzun vadede küresel bazda olumsuz gelişme olduğu takdirde, piyasaları dış şoklara karşı daha duyarlı hale getirecektir. Bu nedenle ekonomik veriler önemli.
Yurtdışında ise ekonomik gündem yoğun. Amerika’da açıklanacak inşaat izinleri, konut, kapasite ve sanayi üretim verileri takip edilecek.

Para piyasalarında ekonomik veriler izlenecek. Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Kurumsal yatırımcılar için bonoda stopaj ödenmeyeceği konusuna dair gelişmeler hareketliliğe neden olabilir.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 9.25-9.15 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Stopaj konusu nedeniyle piyasada dalgalı hareketler görülebilir.
Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5350 ve 1.5400, destekler ise 1.5300 ve 1.5250 seviyelerinde BORSADA bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder