Esra Karayel Yurtiçi piyasalar iyimser
HABERİ PAYLAŞ

Yurtiçi piyasalar iyimser

Küresel piyasalar ve Borsa İstanbul’da endeksin yönünde Yunanistan ve siyasi gelişmeler etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalarda bu hafta en önemli gündem maddesi Yunanistan’ın resmi kreditörlerin önerdiği anlaşma şartları için halk oylamasından ‘hayır’ oyunun çıkmasıydı. Bu konuda belirsizliğin devam etmesi, dış borsalarla birlikte endekse de satışları getirdi.

[[HAFTAYA]]

Siyasi gelişmeler olumlu

Yurtiçinde ise olumlu gelişmeler endekse alımları getirdi. Hükümet kurma sürecinde koalisyon görüşmeleri resmen başladı. Endeks bu gelişmelerle haftayı 82 bin 791 puandan kapattı. Para piyasalarında Yunanistan konusunda çözüme ulaşılamaması etkili oldu. Yurtiçinde bu hafta enflasyon Haziran verileri, perakende satış hacmi ile Mayıs ayı Sanayi Üretim verisi takip edildi. Haftaya 2.68 seviyesinden başlayan dolar/TL, cuma gününü 2.66 olarak kapattı.

Haberin Devamı

Faizlerde düşüş gerçekleşti

Hükümet kurma çalışmalarının verdiği iyimserlik, haftanın ikinci yarısında etkili oldu. Tahvil bono piyasasında iki vadeli gösterge vadede faizler yüzde 9.65 seviyesinden gerçekleşti.

Borsa İstanbul’da resmi olarak başlayacak koalisyon görüşmeleri nedeniyle piyasalarda iyimser hava hakim

Piyasalarda Yunanistan konusu yakından takip edilmeye devam edilecek. Hükümetin geçen Perşembe sunduğu teklifin kabul edilmesi halinde ülkenin Euro Bölgesi’nde kalma ihitmali yüksek görünüyor. Bu olursa dış borsalarda iyimser havanın etkisiyle borsalara alımlar gelebilir.

83 bin 400 direnç

Yurtiçinde gelecek hafta başlayacak koalisyon görüşmelerine ilişkin iyimserliğin artması dış piyasalardaki olumlu hava ile birleşirse endekse gelen alımlar hız kazanabilir. İlk önemli direnç ise 83 bin 400 seviyesinde gözüküyor. Hisse Adı Kazandırma Oranı AFYON CIMENTO 160,95 KEREVITAS GIDA 47,82 ECZACIBASI YAT. ORT. 28,44 ANSA YATIRIM HOLDING 26,32 TUGCELIK ALUMINYUM VE METAL 21,47 KERVANSARAY YAT. HOLDING 20,69 BEYAZ FILO OTO KIRALAMA 19,05 METRO PETROL VE TESISLERI 18,82 MERIT TURIZM YATIRIM VE ISLETME 14,05 TGS DIS TICARET 13,62 Senkron Güvenlik ve İletişim, kamu kuruluşu tarafından açılan ihalede elektronik güvenlik sistemlerinin kurulumu işini aldı. Orta vade için gelişmenin şirket finansallarına olumlu etki yapması muhtemel gözüküyor. Hisse Adı Kaybettirme Oranı SANIFOAM SUNGER -14,39 IZMIR FIRCA -12,11 MARTI GMYO -11,69 ARTOG -11,43 UZERTAS BOYA -11,36 IDAS -10,00 YIBITAS YOZGAT ISCI BIRLIGI -9,59 T.DEMIR DOKUM -9,36 MARTI OTEL -9,33 GEDIZ -8,75 Küresel piyasalar ve Borsa İstanbul’da endeksin yönünde Yunanistan ve siyasi gelişmeler etkili oldu BorsADA NELEr oLUYor? sİZ sorUN BİZ YANITLAYALIM sorularınızı bekliyoruz Borsa İstanbul’da resmi olarak başlayacak koalisyon görüşmeleri nedeniyle piyasalarda iyimser hava hakim Mİgros Para piyasaların için en önemli gündem maddesi Yunanistan hükümeti ile kreditörler arasında anlaşma konusu olarak bulunuyor. Eğer anlaşma olursa dolarda düşüş devam edebilir. Dolar/TL’de destekler 2.64 ve altta 2.63, dirençler ise 2.68 ve 2.69 seviyesinde

Haberin Devamı

Anlaşma sağlanması önemli

Yunanistan hükümeti ile kreditörler arasında anlaşma sağlanamazsa Avrupa Merkez Bankası Yunan bankalarına daha fazla destek vermeyebilir. Bu durumda da Euro’dan çıkış söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kredi kullanmaya karar verdi

Soru: Trakya Cam hissem var. Kredi kullanacak diye duydum. Detaylar nedir? Kısa vadede hissede teknik olarak yön nasıl? Arif AKTEPE/İstanbul

Cevap: Trakya Cam, yönetim kurulunun 2 Temmuz 2015’teki toplantısında; International Finance Corporation’dan (IFC) 30 milyon dolar ve 30 milyon dolar karşılığı euro cinsinden olmak üzere toplam tutarı 60 milyon dolar eşdeğeri 8 yıl vadeli kredi kullanılmasına karar verdi. Trakya Cam’da kısa vade için teknik olarak yön yatay gözüküyor. Yukarı hareket için hissede işlem hacminin artması gerekiyor. Hacimle birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Orta vadede yön yukarı gözüküyor

Soru: Doğan Holding’te son gelişmeler nedir? Teknik olarak yönü nasıl? Murat YAVUZ/İstanbul

Cevap: Doğan Holding’in tüzel kişiliğinin 1 (bir) yıl süre ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklanması kararı kaldırıldı. Kısa ve orta vade için gelişme olumlu gözüküyor. Hissede teknik olarak yön kısa vade ve orta vade için yukarı gözüküyor. Bununla birlikte yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli.

Finansman temini gerçekleşti

Soru: Akbank’ı takip ediyorum. Bankanın aldığı kredi konusunda detay verir misininiz? Turgut GÜR/İstanbul

Cevap: Akbank, gelecekteki nakit akımlarına dayalı seküritizasyon programı altında 5.2 yıl vadeli 3 ayrı kısımda toplamda 150 milyon dolar finansman temin ettiğini açıkladı.

Bedelli artırım olacak

Soru: Zorlu Enerji’de bedelli artırım olacak mı? Fikret DUMAN/İstanbul

Cevap: Zorlu Enerji, yükümlülüklerinin bir kısmının karşılanması ve planlanan yatırımların gerektirdiği sermaye ihtiyacının sağlanması amacıyla; Esas Sözleşmesi’nin 6. maddesinin vermiş olduğu yetkiye istinaden, Şirketin 1.000.000.000 TL olarak belirlenen kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 500.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden karşılanmak suretiyle 250.000.000-TL nakit (bedelli) olarak (yüzde 50 oranında) artırılmak suretiyle 750.000.000 TL’ye çıkarılmasına karar verildi.

Bir miktar daralma var

Soru: Coca Cola’da son açıklanan veriler hakkında bilgi verir misiniz? Ceyhun DERİN/İstanbul

Cevap: Coca Cola, yılın ilk yarısında konsolide satış hacmi geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 10’luk büyümenin üzerine yüzde 1.1 azalarak 561 milyon ünite kasa oldu. Satış hacmi, yılın ilk çeyreğindeki yüzde 2.3 daralmayı takiben, ikinci çeyrekte yüksek baz etkisinin azalmasıyla birlikte pozitif ivme kazandı. Türkiye operasyonlarının satış hacmi yılın ikinci çeyreğinde olumsuz hava koşulları Tüketici Güven Endeksi’ndeki zayıf seyir ve güçlü fiyatlandırmaya karşın iyileşme işaretleri gösterdi.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Ulusoy Elektrik hissem var. Şirket yeni bir şirket kurmuş. Bu konuda bilgi verir misiniz? Haluk CANAN/İstanbul

Cevap: Ulusoy Elektrik, Endonezya’da, şirket ürün portfoyünde yer alan Hava Yalıtımlı Modüler Hücre üretilmesine yönelik olarak ‘PT Ulusoy Electric Industry’ şirketi 500 bin dolar sermaye ile kurdu. Konu ile ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Satın alma anlaşması yaptı

Soru: İttifak Holding’te yeni bir gelişme var mı? Efe EMİR/İstanbul

Cevap: İttifak Holding, grup şirketlerinden Selet Entegre Et ve Süt 1 milyon ad/tavuk kapasiteli entegre yumurta üretim tesisi için yaklaşık 50 milyon TL tutarında yatırım planlıyor. Bu yatırımın ilk aşaması olan kafes bölümü için İtalyan Facco firması ile satın alma anlaşması imzaladı.

162.5 milyon dolarlık ihracat

Soru: Türk Traktör ihracat rakamlarını açıklamış. Güncel veriler nedir? Orta vade için hissede yön nasıl? Yukarı hareket yapar mı? Hikmet SEREL/İstanbul

Cevap: Türk Traktör, yılın ilk 6 ayında 162.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Şirketten konu ile ilgili KAP’a yapılan açıklamaya göre, 6 aylık dönemde 146 milyon dolar değerinde 6 bin 598 adet traktör ihracat edildi. Aynı dönemde yedek parça ihracatı ise 16.4 milyon dolar oldu. Türk Traktör’de orta vade için yön yukarı olarak gözüküyor. Bununla birlikte hissede hareketler endekse paralel olarak gerçekleşecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder