Ezgi Konucu Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Pek çok anne-baba çocuklarının keyifle kitap okumasını, ilerleyen yaşlarında araştıran, inceleyen bireyler olmasını ister ancak çocuklar bu alışkanlığı ne yazık ki kendi başlarına kazanamazlar. Çocukların kitapları sevmesi, hayatlarına kitap okumayı dahil etmesi ve ilerleyen yaşlarında vizyon sahibi, bilgili ve inceleyen kişiler olabilmesi için okul öncesi çağda kitap okuma alışkanlığının kazandırılması büyük önem taşır.

Araştırmalar gösteriyor ki, günde sadece 20 dakika kitap okuyan çocuklar okul hayatlarında çok daha iyi performans sergiliyor. Bu konuda çocuklarına yardımcı olmak isteyen aileler için 5 tavsiye sıralayacağım. Kitap okumayı bir rutin haline getirmeniz ve bu maddeleri uygulamanız çocuğunuzun geleceği için oldukça önemli.

Haberin Devamı

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır

1- Rol model olun!

Hayatlarının ilk 5-6 yıllık diliminde çocuklar neredeyse gördükleri her şeyi uygular. Sizin kitap okuduğunuz anlar, çocuğunuzun zihninde mutlaka yer almalı, bu eylemin sık sık ve keyif alarak yapıldığını görmeliler.

2- Birlikte kitap okuma saatleri düzenleyin

Çocuğunuzla birlikte yapacağınız aktivitelerin içerisine kitap okumayı mutlaka eklemelisiniz. Her gece yatmadan önce, her öğle uykusu öncesi, kahvaltı sonrası gibi rutinler oluşturarak günde sadece 15-20 dakikanızı ayırıp kitap okuma saatini hayatınıza dahil edebilirsiniz.

3- Günlük sohbetlerinizde kitaplardan alıntı yapın

Çocuğunuzla yapacağınız günlük muhabbetlerinizde bir örnek verme, bir eşyayı anlatma gibi durumlarda okuduğunuz kitaptaki durum ya da eşyalar ile bağlantı kurabilir, bunun üzerine dakikalarca konuşabilirsiniz. Böylelikle kitaplar daima hayatınızın içinde yer alır.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır

4- Birlikte kitap alışverişi yapın

Çocuklar, anne ve babaları ile birlikte oldukları her dakikaya büyük önem verir. Bu bazen bir alışveriş, bazen oyun oynamaktır. Bu sebeptendir ki birlikte yapacağınız kitap alışverişi de çocuğunuza çok fazla keyif verecek ve sizi de kendinize kitap alırken görerek durumun normalliğini kavrayacaktır.

5- Kitapları çocukların ulaşabileceği noktalara koyun

Çocuklar, istedikleri zaman kitaplara ulaşabileceklerini, onların dokunulması kolay ve kendilerine ait eşyalar olduğunu bilmesi çok önemlidir.

3-7 yaş aralığı için kitap önerileri

  • Mutlu Suaygırı - Carol Liddiment, Richard Edwards
  • Dünyanın En Uzun Atkısı - Sema Günaydın Çınar
  • Küçük İnsanlar Büyük Hayaller Serisi
  • Tohumdan Filize - Annika Dunklee
  • Hiç Hata Yapmayan Kız - Gary Rubinstein, Mark Pett
  • Tavşan Maydanoz'un Kitapları Anlatan Kitabı - Frances Watts
Sıradaki haber yükleniyor...
holder