Ezgi Konucu Karantina günlerinde cocuklarla oyun oynamanın önemi
HABERİ PAYLAŞ

Karantina günlerinde cocuklarla oyun oynamanın önemi

Corona virüs salgını nedeni ile evlerde kaldığımız bu süre içerisinde çocuklar fazlasıyla sıkılıyor, enerjilerini ve duygu yoğunluklarını ne yazık ki yeteri kadar atamıyor. Durum böyle olunca anne ve babalara büyük görevler düşüyor. Peki anne ve babalar, evde kaldıkları bu dönemde çocuklarıyla ne gibi oyunlar oynamalı, hem verimli hem de eğlenceli vakit geçirmek için neler yapmalılar?

Öncelikle aktiviteleri birlikte uygulamanız çocuğunuzun bu zorlu dönemi en hafif şekilde atlatmasına büyük destek sağlar. Oyunu çocuğunuzun çizdiği yola göre ilerletmeniz, ona oyunla ilgili sorular sormanız da önemli bir detay. Peki bu sorular nelerdir?

Haberin Devamı

Örneğin;

  • Bebeğine yemek mi yediriyorsun?
  • Neler var yemekte?
  • Kim yaptı bu yemekleri?
  • Bebeğinin en sevdiği yemek hangisi?
  • Ben de kendi bebeğime yemek yedireyim mi?
  • Bebeğin şu an neden ağlıyor sence? (Bebeğin ağladığını söylediği zamanlarda)
  • Arabaları hangi yoldan geçirelim?
  • Ben mavi renkli arabayı istiyorum sen hangisini alacaksın?
  • Peki bu arabalar şu an nerede geziyorlar?
  • Arabanın içinde kaç kişi var?

Çocuklar, oyun kurdukları zaman bambaşka bir dünyanın kapısını aralar ve içlerindeki pek çok duyguyu oyun oynarken dışarı çıkarırlar. Bu sebepten oyun esnasında tüm süreci ona bırakmanız, onun yönlendirmesi ile oyuna devam etmeniz ve ara ara soru sorarak yaşadığı duygular hakkında ipuçları toplamanız çok değerli. Özellikle içerisinde bulunduğumuz dönemin yarattığı kaygı ve korkular rahatlıkla oyun oynadığınız zamanlarda size cevap olarak geri dönebilir. Yeter ki size güvenebilmesi için bağırmadan, saçma dahi bulsanız yaşının ve deneyimlerinin farkında olarak, söylediklerini de asla yargılamadan oyuna dahil olun.

Size bu süreçte yardımcı olması için çocuklarla evde yapılabilecek 10 aktivite önerisi hazırladım. Çocuğunuzun yaş ve becerilerini baz alarak uygun olan maddeyi hayatınıza dahil edebilirsiniz. Bu maddeler dışında evcilik gibi sizi rahatça yönlendireceği oyunlar oynamanız da yine büyük önem taşır.

Karantina günlerinde çocuklarla evde yapılabilecek 10 aktivite

Karantina günlerinde cocuklarla oyun oynamanın önemi

1- Oyuncak yıkama: Bir leğen ya da büyük bir kaba ılık su koyarak hayvanları, arabaları, bebekleri vb. yıkanabilir oyuncakları yıkamaları, kısaca su ile oynamaları rahatlamaları açısından oldukça önemlidir.

2- Saklambaç: Her çocuğun oynamayı sevdiği bu oyun, anne ve baba ile oynandığı zaman çocukları çok daha fazla mutlu eder.

3- Dans partisi: Müzik ve ritim insanın ruhuna en iyi gelen şeylerden biridir. Çocuğunuzla birlikte siz de yaşadığınız stresi dans ederek kısa süreliğine de olsa üzerinizden atabilirsiniz.

Haberin Devamı

4- Belgesel / sinema saatleri: Tv, ipad vb ekranların 3 yaş altı için uygun olmaması sebebi ile bu aktiviteyi 3 yaş ve üzeri çocuklarla uygulayabilirsiniz. Farklı dünyaların kapılarını açmaları için büyük bir fırsat.

5- Hayali market: Mutfak masası, sehpa, salon koltukları bugünlük market rafı olabilir sanki. Çocuğunuz market çalışanı, siz de markete alışverişe gelen müşteri gibi oyunu farklı rollerde hayata geçirebilirsiniz.

6- Birlikte kek / poğaça / ekmek yapımı: Bütün aile birlikte mutfağa girip hamuru birlikte yoğurup, unu birlikte dökerse çocuğunuz hem bu lezzeti büyük iştahla yiyecek hem de özgüven duygusu gelişecektir.

7- Salonda piknik: Park ya da bahçelere gidemiyorsunuz ama salonun ortasına sereceğiniz bir örtü ve orada yapacağınız hayali piknikle umut etmeyi, olumlu düşünmeyi ve hayal gücünü geliştirebilirsiniz.

8- Gözler kapalı sepetteki eşyayı tanıma: Bir kutu ya da sepet içerisine farklı eşya, oyuncak, meyve, sebze gibi evde bulunan materyalleri koyun. Ardından ailenin her bir bireyi sırayla gözlerini bir bez ile kapatıp kutu içindekileri tahmin etmeye çalışsın.

Haberin Devamı

9- Kitap okuma saati: Mutlaka her güne herkesin oturup kitap okuduğu saatler ekleyin ve o süre 10-15 dk dahi olsa herkes sadece kitap okumaya, başka bir şeyle ilgilenmemeye özen göstersin.

10- Fotoğraf albümü inceleme: Geçmiş ve an arasındaki ince çizgiyi, aile fertlerini, anıları duymak ve görmek çocuklarınıza çok farklı bir deneyim sağlayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder