Fatih Öztürk Bir yılı daha bitirirken…
HABERİ PAYLAŞ

Bir yılı daha bitirirken…

Haberin Devamı

Eğitim sektörü açısından yoğun, inişli-çıkışlı bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yılı bitirirken geçmişi değerlendirme, yeni yılla ilgili beklentilerimizi paylaşma geleneğini bu yılda devam ettirelim. Son 5 yıla baktığımızda 2013’ün diğer yıllara göre çok hızlı, çok yoğun ve arka arkaya kararların alınıp hızla uygulandığı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.

2013’e damga vuran kararların başında SBS’nin kaldırılarak merkezi sınav sistemi getirilmesi var. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavlarının ilki Kasım ayında gerçekleşti.


[[HAFTAYA]]

Nisan 2014’de ikincisi gerçekleşecek. Yerleştirmelerin nasıl yapılacağı konusunda hâlâ soru işaretleri bulunuyor. Bu sorunun yanıtını uygulamada bulacağız. Okul çeşitliliğini azaltmak amacıyla genel liseler kaldırıldı. Böylece düz liseler Anadolu Lisesi statüsüne getirildi. Geçen yıl okullarda kıyafeti serbest bırakan yönetmelik kabul edilmişti.

Karar hem esnafı, hem veliyi, hem de eğitimcileri tedirgin etmişti. Bu yıl genel uygulama yerine karar velilere bırakıldı. Bazı okullar formaya devam ederken bazıları serbest kıyafet dedi. Dershaneler konusu 2012’nin de çok konuşulan konuları arasında yerini almıştı. Ancak bu yıl hükümet dershaneler konusunda net bir karar verdi.

2015 yılına kadar dönüşecek olan dershanelere teşvik verilecek. Anlaşılan o ki, yeni yılda da dershane konusunu konuşmaya devam edeceğiz. Hükümet geçen yıl bir karar vererek üniversitelerde birinci öğretimde harçları kaldırmıştı. İkinci öğretimde okuyan öğrenciler hâlâ harç piyangosunun kendilerine vurmasını bekliyor.

Başbakan Erdoğan geçen hafta burslara yaptıkları zamla öğrencileri sevindirmişti. Belki harçlar konusundaki beklenti 2014’te karşılık bulur. Milli Eğitim Bakanlığı tek tip eğitim anlayışından ve tek tip insan yaklaşımından vazgeçmek konusunda önemli adımlar atıyor. Alınan kararlar, uygulamalar bu yönde bakanlığın ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor.

Ülke olarak zor bir yıl geçirdik. Acısı, tatlısıyla eski yılı geride bırakıp, yeni bir yıla giriyoruz. Yeni yılda ülkemiz, eğitimimiz adına güzel kararların alınması beklentisi içinde hepinize sağlıklı, mutlu bir yıl diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder