Fatih Öztürk Eğitimde müfettiş, denetmen sıkıntısı
HABERİ PAYLAŞ

Eğitimde müfettiş, denetmen sıkıntısı

Haberin Devamı

Bu köşeyi takip edenler bilirler. Eski isimleri ile ‘ilköğretim müfettişleri’ yeni isimleri ile ‘eğitim müfettişleri’ hakkında iki yazıyla değerlendirme yapmıştık. Medyada eğitim müfettişlerinin MEB’e ve Başbakanlığa mektup gönderme, basın açıklaması yapma, müfettişlik diplomasını yakma ve kalem kırma gibi bu camiada ilk defa yapılan eylemlerle ilgili haberler çıktı.

[[HAFTAYA]]

Köklü bir geçmişe ve Türk eğitim sisteminde çok önemli bir yere sahip olan ‘eğitim müfettişliği’ unvanı, ‘il eğitim denetmenine’ dönüştürüldü. Müteakiben, yıllardır uygulamaya geçirilemeyen eşit işe eşit ücret düşüncesini hayata geçirmek için ek ödeme uygulaması getirildi. Eğitim müfettişlerine kısa süre önce bir adlandırma hatasıyla, denetmen unvanı verildiği için, eşit iş yaptıkları müfettişlerle değil, denetmenlerle aynı kapsamda ek ödeme verildi.

Müfettiş sendika ve dernekleri ile öğretmen sendikalarının oluşturduğu Adalet Platformu, beklentilerini bir açıklamayla kamuoyuyla paylaştı. Eğitim Müfettişleri, 4 yıllık fakülte mezuniyetinden sonra en az 8 yıl mesleki görev yapıp seçilerek atanıyor. Denetmenlerin atanma koşullarında ise 8 yıl çalışma şartı yok. Bu atama şekliyle müfettişlerden farklılar.

Her ikisinin de kanundaki statüleri farklı. Denetmenler müfettişlerden daha alt statüdeler. Müfettişlerle denetmenlerin yetki farkı vardır. Denetmenlerin teftiş yetkisi yoktur. Müfettiş olmak için ikinci kez üniversite eğitimi alıp sınav kazanarak müfettişliğe atanan ve yıllardır müfettiş olarak çalışan, eğitim müfettişlerinin unvanının denetmen olarak değiştirilmesi, kazanılmış hakkın alınmasıdır. Bütün müfettişlere makam ve görev tazminatı verilirken, eğitim müfettişlerine verilmiyor. Eğitim müfettişlerine ağır rotasyon şartları getirildi.

Ek ödeme verilmedi. Eğitim müfettişleri kendilerine uygulandığını iddia ettikleri tecrit politikasına son verilmesini, eğitim müfettişi unvanlarının iade edilmesini, Bakanlık teftiş sisteminin tek çatı altında birleştirilerek eğitim müfettişlerine, benzer görev yapan müfettişlerle eşit haklar vermesini talep ediyorlar. Elçiye zeval olmaz diyerek konuyu Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin bilgisine ve ilgisine sunuyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder