Fatih Öztürk Etik olmayan hareketler
HABERİ PAYLAŞ

Etik olmayan hareketler

Özel okullarda kayıt dönemine yaklaşıldı. Bu süreçte bizim önem verdiğimiz ama başkalarının hiçe saydığı, 21’inci yüzyıla yakışmayan, etiğe uymayan davranışlar da hız kazandı.

Bazı özel öğretim kurumları -ki bunların arasında dershaneler de varpersonelleri kullanarak velilerin bilgilerine ulaşıyor. Başka okullarda, dershanelerde çocukları eğitim gören velilerin bilgilerini yasal olmayan yollarla elde eden, bunları kullanan kurumlar büyük bir hatanın içindeler. Bazı özel öğretim kurumları, rekabet halinde bulundukları okulların yakınlarına hatta duvarlarına kendi reklam afişlerini asıyor. Öğretmenleri öğrencileriyle birlikte transfer eden özel öğretim kurumları da var. Bu transferi reklam malzemesi olarak kullanıyorlar. Ya da web sitelerinde aslı astarı olmayan başarıları kendilerine mal ediyorlar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün yanıltıcı reklam yapanları belirlemesini ve gerekeni yapmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye’de özel okulculuğun oranı yüzde 3 civarında. Bu tür etik olmayan davranışlarla, birbirini küçük düşüren beyanlarla ve yanıltıcı reklamlarla velinin güveni daha da sarsılıyor.

Bu işin çığırından çıkmaması için önlem alacak tek yer eğitim kurumlarıdır. Çünkü bu yaşananlar ne etikle ne de eğitim ile bağdaşıyor.

Ayrıca Türkiye’de pazar darlığından dolayı, rekabetten dolayı bazı okullarla ilgili mutat dedikodular yayılıyor.Bu dedikoduların çıkma tarihine bakarsanız hep mart-nisan aylarıdır. Bu aylar kayıt aylarıdır. Geçmiş yıllarda bunlara da şahit olduk. Maalesef eğitim Türkiye’de tam anlamıyla sektör olamamıştır.

Türkiye’de eğitim sektöründe özel okulculuğun pastadan aldığı dilim yüzde 3 civarında. Birçok Avrupa ülkesine göre ülke olarak çok gerideyiz. Rusya’da bu pazar yüzde 10, Singapur’da yüzde 50’lerin üzerinde. Özel okulculuktaki oranın artması lazım ki pasta büyüsün. Pasta büyüyünce sistem büyüyecek. Ama bazı kurumlar bindikleri dalı kesiyor. Sektöre bile bile zarar veriyorlar. Kendi içimizde bunu yapanları ayıklamamız lazım. Kötü niyetle başka kurumların personellerini kullanarak velilerin bilgilerine ulaşan bu kurumlar veli bilgilerini kullanmaya devam ederlerse isimlerini buradan açıklayacağım. Bu konuda ne kadar ciddi olduğumuzu ve etik olmayan davranışların karşısında nasıl bir duruş sergilediğimizi göstermekten çekinmeyeceğim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder