Fatih Öztürk Kararı veli verecek
HABERİ PAYLAŞ

Kararı veli verecek

Haberin Devamı

İçinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında çıkarılan okullarda serbest kıyafet uygulamasına gösterilen ilgi beklenenin altında kaldı. Özellikle bu işin ticaretini yapanlar ve veliler uygulamaya isteksiz yaklaşınca önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde ne olacağı soruları da beraberinde geldi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özel okullarda olduğu gibi devlet okullarında da serbest kıyafet seçeneğinin olduğunu, velilerin kendi aralarında anlaşması halinde okullarda öğrencilerin forma giyebileceğini söyledi. Bu ne anlama geliyor?

[[HAFTAYA]]

Serbest kıyafet uygulamasının içerisinde yönetmeliğe göre özel okullarda velilerin yüzde 60’ı eğer okullarında forma uygulamasına devam etmek istiyorlarsa bunu tercih edebiliyor. Bakan Avcı, devlet okullarında da velilerin kendi aralarında anlaşıp ‘formaya devam’ kararı almaları halinde bunu vatandaşın serbest seçimi olarak göreceklerini belirtti.

Serbest kıyafet uygulamasının ekonomik sonuçları dışında sosyal ve psikolojik sonuçlarının olduğunu da görmek gerekiyor. Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nuray Karaca, Erzurum Lisesi, Nene Hatun Kız Anadolu Lisesi ve Yakutiye İmam Hatip Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerle ve velileriyle okullardaki serbest kıyafet uygulaması konusunda bir çalışma yapmışlar.

Doç. Dr. Nuray Karaca, sosyal ve psikolojik araştırmalarda gruplarda bireylerin birbirlerine benzeme çalıştığını, bu durumun bir tür psikolojik güvenlik sağladığını belirtiyor. Doç. Dr. Karaca durumu şöyle özetliyor:

“Okul forması sınıfta görüntü eşitliğini sağlayarak bireylere bir tür psikolojik güvenlilik sağlıyor. ‘Hepimiz aynıyız’ düşüncesi pek çok açıdan yaratılacak olan psikolojik etkileri ortadan kaldırıyor. Ayrıca serbest kıyafetle ilgili öğrencilerin de rahatsızlığı var. Okula serbest kıyafetle gelen bir öğrenci ne kadar mutlu olsa da arkadaşı ekonomik nedenlerden dolayı yine formayla okula geldiği için şikâyetini dile getiriyor. Ayrıca serbest kıyafet uygulamasıyla öğrenci okuldaki farklılığını kıyafetle vurguluyor. Çocuk bu uygulamayı denetimsiz serbestlik olarak algılıyor.”

Türkiye genelinde gerçekleştirilen bir çalışmaya göre de ailelerin yüzde 83’ü formaya geri dönüşü onaylıyor. Ne diyelim; hayırlısı olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder