Fatih Öztürk Ulusal öğretmen stratejisi
HABERİ PAYLAŞ

Ulusal öğretmen stratejisi

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlik mesleğine ilişkin çalışmalarında sona gelindi. Geçtiğimiz günlerde ‘Ulusal Öğretmen Stratejisi’ çalıştayı düzenleyen Bakanlık, birçok akademisyenle bir araya gelmiş, öğretmenlik mesleğinin niteliği ve niceliğinin artırılması konusunda bir takım öneriler sunulmuştu. Netlik kazanan konuları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ile işbirliği yaparak eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adaylarının uygulama derslerini artıracak. Öğretmen adaylarının derslerinin yüzde 15-20’si uygulama dersi olarak veriliyor. Yeni düzenlemeyle derslerin en az yüzde 40-50’si uygulamaya dayalı olacak. Yani öğretmen adayları, üniversitedeki derslerinin yarısını okullarda stajyer öğretmen olarak geçirecek.
[[HAFTAYA]]

Eğitim fakültelerindeki müfredat da yeniden gözden geçirilerek. Bakanlık, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda da (KPSS) değişikliğe gidiyor. KPSS’de öğretmenler branşı dışındaki konularda soru çözüyor. Yeni düzenlemeyle öğretmenler sadece alanlarıyla ilgili soru yanıtlayacak. Ayrıca öğretmenlerin tümü bir basamaktan başlayacaklar ve basamak atlamak için sınava girecekler.

Performansları, akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri ve kariyerleri artmış olacak. Yenilikler arasında okullardaki öğretmenler odasının tarihe karışıyor olması da var. Bunun yerine her branşa ait bir zümre odası olacak. Buna göre okullarda öğretmen odaları fen, matematik, Türkçe ve sosyal bilimler zümresi olarak ayrılacak.

Ayrıca Bakanlık, internet tabanlı bir program yapacak. Bu program sayesinde aynı ilçe ve ilçelerde hatta yurtdışındaki okullarda aynı zümrede bulunan öğretmenler arasında görüşme imkânı olacak. Okullar, velileri sürekli haberdar etmeleri için ‘SMS’ sistemine geçecek. Öğrencinin ders notları, devamsızlığı, veli toplantıları SMS yoluyla veliye bildirilecek.

Bakanlık öğretmenlere yabancı dil öğretmeye de kararlı. Milli Eğitim Bakanlığı oluşturduğu internet tabanlı program sayesinde sanal sınıflarda öğretmenlere İngilizce öğretecek. Adı ‘e-ingilizce’ olan program şu an pilot uygulama kapsamında ve yakın zamanda tüm Türkiye’deki öğretmenlere ücretsiz bu hizmeti vermeye başlayacak. Heyecan verici yeni gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder