Fatih Öztürk Yabancı dil dersi için öneriler
HABERİ PAYLAŞ

Yabancı dil dersi için öneriler

Haberin Devamı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, uzun yıllardır tartıştığımız yabancı dil eğitimi konusunda İngilizce Yeterlilik Endeksi’nin araştırma sonuçlarını paylaştı. Buna göre İngilizcenin bilinirliliği açısından Türkiye, 44 ülke arasında Şili, Endonezya ve Suudi Arabistan’ın gerisinde 43’üncü sırada yer alıyor. Devlet okullarındaki İngilizce öğretmeni açığımız ise 8 bin 500 civarında.

Tablo böyle iken Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 sistemiyle birlikte İngilizce eğitiminde değişikliğe gittiğini açıkladı. Bakanlık yeni eğitim sistemi ile birlikte okullarda yabancı dil eğitimini de kademelendirecek. Buna göre bir öğrenci 5’inci sınıftan itibaren yabancı dil eğitimi almaya başlayacak ve her yıl bir üst kademeye geçecek.
[[HAFTAYA]]

Böylece öğrenciler İngilizce derslerinde bir sonraki yıl tekrar yapmayacak. Her yıl bir üst kura geçecek öğrencilerin daha fazla pratik yapması sağlanacak. Kur sistemi daha çok yabancı dil kurslarının uyguladığı bir yöntem. 4+4+4 sisteminde ikinci kademenin birinci sınıfında beginner (başlangıç) seviyesinden eğitime başlayacak öğrenciler, daha sonraki yıllarda elementary (basit), pre-intermediate (orta) ve intermediate (üst) seviyeleri tamamlayacaklar.

MEB Talim Terbiye Kurulu’nun üzerinde çalıştığı İngilizce dil eğitimi, müfredat oluşturulduktan sonra yeni eğitim sistemi ile birlikte hayata geçirilecek. Dil bilgisi olarak da üst düzeyde verilecek İngilizce eğitimi ile bakanlık yıllardır öğrencilere gösterilen müfredatı da sil baştan yenilemiş olacak. Ancak İngilizcenin ortaokulda başlanmasını doğru bir karar olarak görmüyorum.

Yabancı dil öğrenimi ne kadar erken yaşta başlarsa o kadar başarılı oluyor. Özel öğretim kurumları anaokullarında öğrencileri oyun oynarken yabancı dille tanıştırırken, devlet okullarında bunun 10-11 yaşa uzatılması ne kadar doğru tartışılır.

Türkiye’nin bir an önce İngilizce öğretmen açığını kapatması, mevcut öğretmenleri yaz aylarında yurtdışına eğitime göndermesi hatta özel öğretim kurumlarından hizmet satın almayı gündemine alması gerekiyor. Hizmet satın alınırken dershaneler bu anlamda mekan olarak kullanılabilir. Doğru adımlar atılmazsa dünya ikinci, üçüncü yabancı dili öğrenirken biz hâlâ birinci yabancı dilde listenin en alt sıralarında yer almaya devam ederiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder