Fatih Öztürk Yurtdışında eğitime büyük ilgi
HABERİ PAYLAŞ

Yurtdışında eğitime büyük ilgi

Haberin Devamı

Pazar günü 2 milyona yakın öğrenci üniversitenin ilk aşaması olan YGS’ye girdi. Öğrenciler için asıl maraton bundan sonra başlıyor. Türkiye’de istediği üniversiteyi kazanamayacağını düşünen ya da yurtdışında okumak isteyen öğrenciler şimdiden arayışa girdi, Geçtiğimiz hafta boyunca üniversite sıralamasında ilk 500’de yer alan dünyaca ünlü üniversiteler kendini tanıtmak için Türkiye’ye geldi.
[[HAFTAYA]]

7 farklı ilde ve Kıbrıs’ta düzenlenen 23. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarlarına 30 ülkeden toplam 170 üniversite ve kolej katıldı. Ben fuarı ziyaret eden öğrencilerin yoğun ilgisine şaşırdım. Metrelerce kuyruk oluşmuştu. Bu kuyruğun bir nedeni de sanıyorum yabancı okulların 1 milyon dolar değerinde burs verecek olmasıydı. Öğrenciler okulların burs kriterlerine uygun olup olmadıklarını öğrenmek için de fuara büyük ilgi gösterdi. Biliyorsunuz, YÖK Kanunu kapsamında yabancı üniversitelere yönelik yeni düzenleme yapıldı.

Bu düzenlemeler dünyanın değişik ülkelerinden birçok yükseköğretim kurumunun gözlerini Türkiye’ye çevirmesine yol açtı. Yeni düzenlemeye göre, yabancı yükseköğretim kurumlarının Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de fakülte, enstitü veya meslek yüksekokulu açabilecek olması, kurumların tanıtım çabalarını artırmalarına neden oldu.

UNESCO verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 4 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında farklı bir ülkede eğitim alıyor. Tahminlere göre 2020 yılında yıllık yabancı öğrenci sayısının 8 milyonu geçmesi bekleniyor. Yurtdışında eğitim alan Türk öğrenci sayısı yılda 100 bine ulaşıyor.

Her geçen yıl gelişen bu küresel sektörde, ülkesi dışında eğitim yapan yaklaşık 4 milyon öğrenci 150 milyar dolarlık bir harcama gerçekleştiriyor. Yükseköğrenime sınavsız geçiş için okul sayısını artırmayı hedefleyen Türkiye’de son 6 yılda 85 üniversite kuruldu. 170 üniversitenin acil olarak 30 bin akademisyene ihtiyacı var.

Mevcut sistemde akademisyen açığını gidermek için 20 yıla ihtiyaç var. Acilen bir şeyler yapılmalı. Anayasa değişikliğiyle özel üniversitelerin önü açılmalı. Yoksa pastayı yabancı üniversiteler yiyecek, biz ise seyredeceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder