Ramazanda yapılacak 7 sağlıklı tatlı

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Ramazan ayında oruçla birlikte düşen kan şekeri tatlı yeme isteğini arttırıyor. Bütün gün tatlı düşünüp iftardan sonra sağlıklı bir tatlı hayalini kuruyorsanız bu yazı sizler için. Öncelikle ramazan aylarının vazgeçilmezi olan güllaç ile başlayalım. Güllacı sağlıklı yapmanın 3 yolu var. 

1) Diyabet hastalarının da tüketebilmesi için tatlandırıcıyla yapılan güllaç tarifi. Bu tatlandırıcılardan en sağlıklısı stevia ile yapılmalıdır. 

Malzemeler:

  • 4 yaprak (130gr) güllaç
  • 2,5 su bardağı (500ml) süt
  • 1 su bardağı Stevia Toz
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 adet çubuk tarçın

Hazırlanışı:

Süt, çubuk tarçın ve Stevia tozu karıştırarak kaynatın ve soğumaya bırakın. Bir borcamın içerisine güllaç yapraklarını kırıp ekleyin, üzerine her katta tekrarlanacak şekilde sütlü karışımınızı dökün. Ortasına kırılmış cevizleri ekleyin. Tüm yaprakları bitirdikten sonra kalan sütü üzerine dökün. 30 dakika bekletin ve servise hazır. Diyabet hastalarına uygun olduğundan ayrıntılı karbonhidrat gramını yazıyorum. 1 porsiyonunda 19.3 gram karbonhidrat vardır. 117.4 kaloridir.


 2) "Ben diyabet hastası değilim sağlıklı olması yeterli" diyenler hurmayla bu tarifi yapabilir. 

Malzemeler 

  • 2.5 bardak süt
  • 4 yaprak güllaç 
  • 6 tane hurma 
  • 1 çay bardağı ceviz. 
  • Yarım nar 

Hazırlanışı :

1 bardak sıcak sütte hurmaları yarım saat bekletiyoruz. Sonrasında robottan geçiriyoruz. Üzerine 1 bardak daha süt ekleyerek 4-5 dakika kaynatıyoruz. Güllaç yapraklarını kırarak kabımıza ekliyor her kata sütlü karışımımızdan döküyoruz. Tam ortasına cevizleri ekliyoruz. Tüm katları bitirdikten sonra yarım su bardağı normal sütü üzerine döküyoruz. Son olarak narla süslediğimiz zaman tatlımız servise hazır. 

3) Aynı tarifi balla hazırlayabilirsiniz. Sadece balla yapıldığında balı ısıtmak zararlı olduğundan kaynar sütün içerisinde eritip iyice karıştırdıktan sonra aynı yöntemle yapabilirsiniz. 

4) Eskilerin vazgeçilmez sütlü tatlılarından biri, incir uyutması

Malzemeler: 

  • 8 adet kuru incir
  • 500 ml süt. 

Hazırlanışı: 

İncirleri çok az miktarda sıcak su ile 5 dakika kadar kaynatın. Yumuşayan incirleri küçük küçük doğruyoruz, sonra sütü serçe parmağımızı yakmayacak kadar ısıtıp, doğradığımız incirleri ekliyoruz. Ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar hızlıca blenderdan geçirin. Hazırladığınız incirli süt karışımını hızlı bir şekilde kâselere paylaştırın. Kâselerin üzerini bir tepsi ile kapatıp, tepsinin üzerine temiz bir bez örtün. Yoğurt mayalar gibi oda sıcaklığında 2 saat kadar dinlenmeye bırakın. 2 saat sonunda dinlenen incir uyutmasını buzdolabında en az 2-3 saat kadar soğumaya bırakın. Daha sonra üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

5) "Ramazan aylarında kabızlık sorunu yaşıyorum" diyenler, bu atıştırmalıklar tam size göre. Bu atıştırmalıkları yeşil çayla birlikte tükettiğinizde kabızlık problemleriniz azalır.

Malzemeler: 

  • 1 kuru incir
  • 3 kuru kayısı
  • 3 erik
  • 6 ceviz
  • 24 badem
  •  tarçın
  • 1 çay kaşığı hindistancevizi yağı

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri rondodan geçirip toplar yapıyoruz. Ben bu sefer yağlı kağıda serip buzdolabinda biraz sertleştikten sonra dilimledim. Toplam tarifin 1/4ünü ben kahve ile ara öğün olarak tüketiyorum. 

6) Bu tarif "Ben her zaman çikolata isterim" diyenler için gelsin: Frambuazlı yalancı çikolata

 3 malzemeli bu kadar basit bir tarif nasıl bu kadar güzel olabilir diyeceksiniz. 10 adet hurma, 2 kaşık kakao ve böğürtlen. Hurmaları suda bekletiyoruz. Yumuşayınca kakao ile karıstırıp blenderdan geçiriyoruz. Biraz zor olsa da elimizde yuvarlıyoruz, yuvarlarken hurma suyundan faydalanabilirsiniz. Aralarına frambuazları ekleyip dolapta bekletiyoruz. 2 saat sonra hazır.


7) "Hem sağlıklı bir kek olsun, hem de bağışıklık sistemini desteklesin" diyenlerdenseniz bu kek tarifi size göre. 

Malzemeler:

  • 2 yumurta,
  • 2 muz,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 6 kuru kayısı (siyah olan gün kurusu),
  • 6 hurma,
  • 6 kuru incir( büyükse 3) ,
  • 1 çay bardağı süt,
  • 6 yemek kaşığı yulaf

Hazırlanışı:

Yumurtaları mikser ile çırpıyoruz sonra sütü ekleyip tekrar çırpalım, kuru meyveleri 5-6 dk sıcak suda bekletelim ardından blenderdan geçiriyoruz çatalla ezdiğimiz muz ve diğer malzemeleri de ekleyip karıştıralım. 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk pişirelim. Ve kekimiz hazır.

Yazarlarımızdan

30 Mayıs 2020, Cumartesi 07:01
30 Mayıs 2020, Cumartesi 07:01
30 Mayıs 2020, Cumartesi 07:01
Sıradaki haber yükleniyor...
holder