Fatma Demirok Aşk zayıflatır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Aşk zayıflatır mı?

Aşk üzerine binlerce şiir, şarkı, destan ve kitap yazılıp binlerce film çekildi. Yine de aşkın tam olarak ne olduğunu tanımlayabilen olmadı. Ayaklarımızı yerden kesen, aklımızı başımızdan alan ve kalbimizi kıpır kıpır yapan bu kutsal duygu vücudumuzda da bir çok değişikliğe sebep oluyor. Aşık olduğunuzda yemekten kesilmenizin, sürekli heyecanlı olmanızın ve ne yerde ne gökte hissetmemenizin asıl sebebi, aşık olunca salgılanan hormonlar ve duygusal doyum yaşamamız.

Aşk insanın kendine dönüşünü sağlar

Aşk zayıflatır mı

Aşık olmak zayıflamak için büyük bir motivasyon sağlar ve aşık olanlar fiziksel görüntülerine daha fazla dikkat etmeye başlar. Araştırmalar, aşık olan her 10 kişiden 8'inin kilo verdiğini gösteriyor. İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nin araştırmasına göre âşık olanlar ortalama 5 kilo zayıflıyor. Araştırmaya katılan “âşık” kadınların yüzde 62’si, erkeklerin ise yarısı ilişkileri başladıktan sonra kilo verdiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Yine araştırmalara göre aşık olanların yüzde 71’i dış görünüşüne çok dikkat etmeye başlayıp sağlıklı besleniyor, yüzde 6' i spora başlayıp dinç kalmaya çalışıyor.

Aşık olunca kilo verilir mi?

Aşk zayıflatır mı

Aşk vücudunuzun bütün dengesini değiştiren bir duygu. Aşık olunca vücudumuzda salgılanan melatonin, serotonin, adrenalin ve oksitosin hormonları obeziteden kansere kadar birçok hastalığa şifa olabiliyor.

Aşk vücutta, melatonin hormonu salınımını artırıp bağışıklık sistemini güçlendiren, hücre yenilenmesini hızlandıran ve vücudun biyolojik saatini düzenleyerek daha kaliteli uyumamızı sağlayan bir duygu. Bağışıklığın güçlenmesi ve daha kaliteli uykuyla artan vücut direnci de kilo kaybını hızlandırıyor.

Âşık olunca gözlerimizin, hatta cildimizin parlaması, aslında aşkla birlikte salgıladığımız hormonlardan kaynaklanıyor. Kendini iyi hisseden insan daha aktif ve hareketli oluyor ve daha çabuk doyuyor.

Oksitosin diye bilinen hormonun salgılanması durumunda kişiler kendilerini mutlu ve huzurlu hissediyor, kişi duygusal doyuma ulaşabiliyor. Unutmayın ki serotoninin diğer adı 'mutluluk hormonu'dur. İnsana mutluluk, canlılık ve zindelik hissi verir. Ruh sağlığını düzenler, enerjiyi artırır ve iştahı azaltır. Üstelik fazla enerji ve daha düşük iştah sayesinde kilo verilir.

Haberin Devamı

Aşık olunca salgılanan adrenalin hormonu da yine metabolizmanın daha hızlı çalışmasına ve daha fazla kalori harcanmasına neden olur. Yani yediklerinizi daha hızlı sindirip kilo verirsiniz.

Aşık olmasanız da, yedikçe mutlu olup bu hormonları salgılamanıza yardımcı olacak pratik bir tarifim var.

3 malzemeli aşk çikolatası

10 adet hurma ,2 kaşık kakao ve böğürtleni hurmaları suda bekletiyoruz. Yumuşayınca kakao ile karıştırıp blender'dan geçiriyoruz. Elimizde yuvarlıyoruz (yuvarlamak için hurma suyundan faydalanabilirsiniz.) Aralarına frambuazları ekleyip dolapta bekletiyoruz. 2 saat sonra hazır. Tariften 18 tane çıkacak şekilde ayarladığınızda, tanesi 25 kalori olacak çikolatalar elde edeceksiniz. Böylece 1 meyve yerine 2 top tüketebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder