Ferhan Kaya Poroy Ağlayan bebek
HABERİ PAYLAŞ

Ağlayan bebek

Yan komşumuzun 40 gününü doldurmamış bir bebeği var. Henüz bebeği görmedim ama sesini ilk günden beri duyuyoruz. Yanlış anlamasın, rahatsız olduğumuzdan değil; aramızda öyle büyük bir bahçe var ki bebeciğin sesi bize çok ama çok az geliyor. Ayrıca iki bebek büyümüş bir evde bebek ağlamasından rahatsız olmak diye bir kavram pek yerleşmiyor takdir edersiniz ki! Tabii ki uzaktan geldiği sürece... ‘Uzaktan davulun sesi hoş gelir’ misali, bizim ahali bebek ağlayınca yorum yapmaya başlıyor.

Duru “Karnı acıkmıştır” yorumunu yaparken Derin “Altı kirlenmiştir belki” diyor. Benim aklıma ise, tecrübelerime dayanarak onlarca şey geliyor. Kolik mi var acaba? Gazını iyi çıkarabiliyor mu? Gaz çıkarmanın da teknikleri var çünkü. Anne sütü mü alıyor, yoksa mama mı? Acaba yeni anne, heyecanı ve tecrübesizliği ile çocuğu bu sıcakta çok giydiriyor olabilir mi? Bu ve bunun gibi onlarca düşünce işte... Bu haftanın başlığı, işte bu nedenle ‘bebek neden ağlar’. 0-6 Ay Arasında... Açlık: Bebek karnı acıktığında ağlayacaktır. Bir süre sonra bu ağlamayı tanıyacak ve ne zaman olacağını tahmin eder duruma geleceksiniz. Beslenmesini belirli saatlerle kısıtlamak zorunda değilsiniz. ‘Açlık ağlamasını’ duyduğunuzda onu besleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

0-6 Ay Arasında...

Susuzluk: Mama ile beslenen bebeklere, öğün arasında, sterilize edilmiş su verilebilir. Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa, susadığını düşündüğünüzde emzirin.

Kucak isteği: Bebeğin, sizin fiziksel temasınıza gereksinimi vardır. Onu kucağınıza alın ve göğsünüze dayayarak kalp atışlarınızı duymasını sağlayacak şekilde taşıyın. Ağladığında, hızlı bir şekilde aşağı yukarı sallanmak hoşuna gitmeyebilir. Yavaş, yumuşak ve rahatlatıcı hareketlerle onu sallayın. Müzik dinlemek veya sizin söyleyeceğiniz bir şarkıyı duymak da onu rahatlatabilir.

Üstünün değiştirilmesi: Bebeğiniz giysilerinin çıkarılmasından hoşlanmayabilir. Bunun nedeni üşümesi değil, sadece içinde rahat ettiği uyku tulumu veya yeleğin çıkarılmasıdır. Onu mümkün olduğunca çabuk soyun, bu arada da konuşmayı deneyin. Üstünü değiştirirken üzerine bir havlu veya hafif bir örtü koyarsanız ağlamasının azaldığını göreceksiniz. Bu dönem birkaç hafta içinde geçer.

Haberin Devamı

Çok sıcak veya çok soğuk: Bebeğin uyuduğu odanın sıcaklığı sabit olmalı. İdeal oda sıcaklığı 22 derecedir. Bebeklerin uyurken bez, yelek ve tulumdan başka şeye gereksinimi olmaz. Bu yüzden onu çok fazla örtmeyin. Vücut ısısını karnına dokunarak anlayabilirsiniz: Çok sıcak ise gereğinden fazla giydirmiş veya örtmüş olabilirsiniz.

Korku: Küçük varlık yüksek sesten, parlak ışıktan, ani ve hızlı hareketlerden irkilip rahatsız olabilir. Bu yüzden ağlarsa, onu göğsünüze dayayarak sakinleştirmeye çalışın. Mümkünse, sıkıntısının kaynağını ortadan kaldırın.

Kolik: Akşam yemeği saati!.. Bebeğiniz aniden ağlamaya başladı. Tanıdığınız bir ağlama değil, amansız bir çığlık ve hiçbir şekilde susturamıyorsunuz. Ağlaması o kadar güçlü ve ısrarlı ki yüzü kızarıyor, vücudu top şeklini alıyor. Bu ağlama nöbetleri günün düzenli parçaları haline geliyorsa, muhtemelen bebeğinizin kolik şikâyeti vardır. 20 günlükten 3 aylığa kadar olan bebeklerde görülen kolik sancılarına neyin sebep olduğu ve kesin tedavisi bilinmiyor. Üç ayın sonunda kendiliğinden geçecek bu sancı süresince sakin ve sabırlı olmaya çalışın.

Haberin Devamı

( 11.08.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder