Ferhan Kaya Poroy Çocuk isimleri
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk isimleri

Haberin Devamı

Aslında bu kadar derinlemesine düşünmemiştim isim konusunu. Evet, bir kitap alıp isimlere bakmıştım doğum yaklaşırken ama bir arkadaşımın çocuğuna koyduğu Derin ismi beni etkilemişti. Büyük kızımın adı belirlenmişti. Küçük kızım Duru için de bir televizyon dizisinde piyano çalan, güzel yüzlü, zarif oyuncudan ilham aldık. Aileler karışmak istedi, izin vermedik.
Özellikle Derin’de itirazlar yükselmişti, hatırlıyorum. O ne biçim isim öyle, Deri mi? Yıllar sonra öğrendim ve anladım ki isim, çocuğumuza birçok anlamda yön veriyor. Bengi Semerci’nin bir yazısında şu bölüm vardı; “Bir araştırma yapılmış. İnsanların çoğu isminden memnun olmadığını söylemiş. Ama yine çoğunluğu değiştirme hakkı olsa kendi isimlerini seçeceklerini belirtmiş. Değiştirmek isteyenler genelde isimleri nedeniyle sıkıntı yaşayanlar olmuş.
İsim sıkıntı yaratır mı? Çocuklar farklılıklara karşı dikkatli ve acımasızdır. Ayrıca özellikle somut dönemde, kız ve erkek isimleri konusunda kesin sınırları vardır. Bu nedenle, erkek ya da kız ismi olduğuna inandıkları karşı cinsten çocukla alay ederler. Yine onlara garip gelen söylenişi olan, anlamlı isimleri taşıyan çocuklar hedefleridir. Çocuksanız ve arkadaşlarınız devamlı isminizle alay ediyorsa, mutlu olmanız zordur.
Kaç yaşında olursanız olun, söylenmesi ve anlaşılması zor bir isminiz varsa, her seferinde tekrarlamanız gerekiyor ya da yanlış söyleniyorsa bu ciddi bir sıkıntı kaynağıdır. Çok değişik diye konulan adınız, gerçekten çok değişik geliyorsa, herkes “İlginç bir isim. Ne demekmiş?” diyorsa sinirlenir, yorulursunuz. Bir de yüklü isimler var.
Bunlar çocuğa bir anlam yükler. İsmini taşıdığı büyüğün, kahramanın yükünü de taşırlar. Onlardan, büyük adam olmaları beklenir. Aile büyüğünün adını yaşatmaya çalışmak ise bir başka yüktür. Beklentilerle doğarsınız. Onlar kadar iyi, onlar kadar başarılı, akıllı, kısaca onlara atfedilen ne kadar özellik varsa, hepsi çocukta toplanmaya çalışılır. Yaşamını, bir ölünün ismiyle sürdürmek yorucudur. Adları aynı olsa da kimse kimseyi idame ettiremez.
Adınız güç simgesi ise güçsüzlüğünüz, kahramanlık anlatıyorsa korkmanız, güzelliği tanımlıyorsa yetersizliğiniz çocukluğunuz boyunca yüzünüze vurulur. Gençliği, diriliği anlatan isminizin anlamı, yaşlılığınızda hüzün olur”. Kısacası çocuğa isim verirken siz siz olun, dikkatli düşünün. Onu hayatı boyunca etkileyecek isim konusunda özenle karar verin. Herkese iyi haftalar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder