Ferhan Kaya Poroy Güven ve özgüven
HABERİ PAYLAŞ

Güven ve özgüven

Haberin Devamı

Hepimiz istiyoruz değil mi? Çocuğumuz girdiği yerde sesini duyursun, haksızlığa uğradığında hakkını arasın, kalabalıkların içinden sivrilsin, ortaya çıksın. Bunun için de gereken tek bir şey var; özgüven. Peki ama nasıl? İşte özgüvenli çocuklar yetiştirmenin ipuçları.

● Ailelerin beklentilerinin, çocuğun gelişim düzeyine uygun olması çok önemlidir.

● Çocuğun kendini güvende hissetmesi, yetiştiği ortamın güvenli olması, kayıtsız şartsız sevgi verilmesi önemlidir.

● Anne-baba olarak çocuğa örnek olmak gereklidir. Anne-babaların hataları olsa bile bunu çocuğa itiraf etmekten çekinmemeleri gerekir. Özgüven, aynı zamanda eksik yönleriyle baş edebilme ve bir şeyleri yapamayacağını söyleyebilme cesaretinin olması anlamına da gelir.

Kıyaslamayın pozitif yaklaşın

● Çocuğa pozitif yaklaşmak özgüveni için çok önemlidir. Eğer anne-babalar çocuklarına güvenirlerse çocuk da kendine güvenir ve öğrenmeye daha cesaretli olur. Başka çocuklarla kıyaslamamak bu durumda önemli rol oynar. Her çocuğu kendi çerçevesinde ve kendi imkanları dahilinde değerlendirmek gerekmektedir. Bu, çocuğun kendini bir birey olarak görmesi için ona imkan sağlar.

● Anne-babalar çocuklarına seçim yapmaları için fırsat vermelidirler. Onların, (küçük) hedefler belirlemelerine ve onlara ulaşmalarına yardımcı olmalı, kendi seçimlerini yaşamalarına izin vermelidirler.

● Çocuklara kendi başlarına bir şeyler yapmaları ve keşfetmeleri için imkan vermek gerekir. Bu durumda yanlış yaptıkları zaman bunları fark etmeleri ve sorumluluk almaları önemlidir. Gereken yerlerde yönlendirme yapmakta fayda vardır. Bir de tabii ki güven. Ona güvenmek ve bunu ona hissettirmek çok önemli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder