Ferhan Kaya Poroy Hastalık mevsimi
HABERİ PAYLAŞ

Hastalık mevsimi

Şu sıralar kimi duysam ‘çocuğu hasta’. İshal, öksürük, ateş... Ortalık toz duman. Hem çocuklara hem de anne-babalara göz açtırmayan, etrafta kol gezen hastalıklarla ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum. Çocuklarımın doktoru Kadir Tuğcu ile yaptığım bir röportajdan kesitler sunarak...

Antibiyotik kullanımı, iddia edildiği gibi zararlı mı?

Antibiyotikler, bakteriyel hastalıklar içindir. Virüsler üzerinde antibiyotiklerin tesiri yoktur. Antibiyotikle kızamığı, suçiçeğini, kabakulağı tedavi edemezsiniz. Nezleyi de tedavi edemezsiniz. Antibiyotik aldığınızda vücudunuzda oluşanları bir bilseniz hiç yanaşmazsınız. En basit şekliyle şöyle açıklayabilirim: Bir insanın tifo olabilmesi için 100 bin basil alması gerekir. Ancak bu kişi, bir doz ‘streptomisin’ alırsa beş basille bile tifoya yakalanabilir. Yani antibiyotikler, kişiyi başka hastalıklara açık hale getirir. Çünkü bağırsaklarımızda hastalık önleyici bakteriler vardır. Antibiyotik, bu bakterileri öldürür. En büyük hatalardan biri de ishal olanlara yüksek dozda kuvvetli antibiyotik verilmesidir. İshal yapıcı mikrop, bağırsaktaki dışkının içindedir. Antibiyotik, oraya kadar gidemez. Ancak damar ve kan yoluyla bağırsak cidarına kadar gelip buradaki yararlı mikropları öldürmeye başlar. Bunlar öldüğü zaman direnç kaybolur, hastalık yapıcı mikroplar vücudu işgal eder. Hasta daha kötüleşir.

Haberin Devamı

Çocuklar neden hastalanır?

Okula başladıklarında ilk iki kışı çok kötü geçirirler. Çünkü mikroplara karşı antikorları yoktur. Bu sürede hastalanırlar ve antikorları kazanırlar. Sonra da normal insanlar kadar hastalığa yakalanırlar. Çocuklarda antikor olmadığı için devreye lenfatik sistem girer. Bu yüzden ilkokul ve yuva çocuklarında lenf bezleri büyür. Bunun sonucunda geniz eti ve bademcik sorunları ortaya çıkar. Bunlar hastalıkları geçire geçire, antikorlar oluşunca kaybolur. Antikorlar oluşunca lenfatik sistem geri plana kayar ve antikor sistemi ortaya çıkar. Bir anlamda hastalanmak iyidir, vücut savaşmayı öğrenir.

Ateşlenmek çocuğa ne zarar verir?

Haberin Devamı

İnsanoğlu asırlarca ateşli hastalıklardan korktu. Korkunun altında yatan, çocukların ateş ve havaleden sonra sakat kalması ve ölmesi. Ölüme, sakatlığa yol açan hastalıkların başında menenjit, sıtma, tifo gelir. Kızamık gibi döküntülü hastalıklarda ölüm, daha çok yanlış tedavi sonucunda oluşur. Yanlış tedavinin başında da ateşi, vücudu soğutarak düşürme gelir. Ateşi 39’a çıkmış bir çocuk, ateş düşürücü ilaç verilmeden, yani iç ısısı düşmeden soğuk tatbikiyle dış ısısı düşürülürse, kalp ve solunum yavaşlatılırsa, havale geçirebilir. Herkese geçmiş olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder