Ferhan Kaya Poroy İŞTAH SORUNU
HABERİ PAYLAŞ

İŞTAH SORUNU

Evlatlarınız küçükken bol bol video çekin. Sonradan seyretmesi çok ama çok eğlenceli oluyor. Geçen akşam bütün aile toplanıp çocukların minicikken çekilmiş videolarını izledik. Ama ne güldük, ne eğlendik. Videoyu izlerken zorlu günlerimize de bir geri dönüş yaptık. Özellikle de iştahsızlık konusunda. Birçok ailenin derdi olan iştahsızlık sorununa birkaç öneri ile yardımcı olmak isterim.


-Çocukları yemek için zorlamayın. Öğün zamanında yemeğini verin ama yemediğinde aralarda atıştırmalar yapmasına müsade etmeyin.
- Yemek öncesinde su ya da herhangi bir sıvı alımına izin vermeyin; doygunluk hissi yaratır.
- Yemek saatinden 15-20 dakika önce sofraya oturulacağını haber verin. Böylece çocuklara oyunlarını bitirmeleri için fırsat tanırsınız.
- Birçok ebeveyn çocuğunun yemek yemediğinden şikâyet eder. Çocukların gün içinde yediklerini listeleyin.
- Çocuğunuzun boy, kilo ve yaşına göre değerlendirme yapılması gerekir. İştahı, yeme durumu, yaşına, boyuna göre kilosunun düşük olup olmadığına dikkat edin.
- Yemek bir ödül veya ceza mekanizması olmamalıdır. Küçük yaşlarda yiyecekle kendini ödüllendirmeyi öğrenen çocuklar ileride her stresli, kaygılı bir durumla karşılaştıklarında yemeye yöneleceklerdir.
- Sevmediği yiyecekler çocuğa zorla yedirilmemelidir. Bununla birlikte çocukların damak tadı, ilerleyen zamanlarda yavaş yavaş gelişir, 1-2 ay sonra yeniden deneyebilirsiniz.
- Okul öncesi döneminde çocuğun bir yemeğe karşı isteği ya da reddi geçicidir. Çocuklar bu yolla bağımsızlığını ifade ediyor olabilir. Bu durumda çocuğun büyüme sürecinde olduğunu unutmamalı, endişeye kapılmamalısınız.
- Çocuklar yemeğin şekli, kokusu, sunumu konusunda duyarlıdır. Çocukların hoşlanacağı bir şekilde yemeği sunmanız hoşuna gidebilir.

Haberin Devamı

(15.03.2014 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder