Ferhan Kaya Poroy İyi okumalar
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Bir arkadaşımın anlattıkları, bu haftaki yazımın konusunu oluşturdu. Okuldaki Türkçe sınavında kızının dilbilgisi sorusuna verdiği cevaptı beni hayrete düşüren. Aslında hayret de etmedim, belki bizimkiler de aynı şeyi işaretlerdi.

Soru, genel olarak abartılı anlatımı bulma üzerine kurulu. “Aşağıdakilerden hangisinde abartılı bir anlatım vardır?” diye soruluyor. Aslında doğru cevap ‘güneş bir alev topu gibi yanıyordu’ olacakken işaretlenen ‘O gece tam 100 sayfa kitap okudu’ oluyor. Evet, bu kadar basit!

Çocuklarımız kitap okumadığı gibi, fazla sayfa okumayı da abartılı buluyor. Ben de kızımdan sıkça şu cümleyi duyabiliyorum: “Anne ne kadar kalın kitap aldın?” Durum böyle olunca, çocuklara kitap okumayı sevdirmek adına bir derleme yapmak istedim.

1. Onu bebekken kitapla tanıştırın, dişleme kitapları, banyo kitapları, plastik kitaplar hayatının parçası olsun.

2. Çocuğunuzla birlikte okuyun. Hemen her gün belli saatlerde çocuğunuzu kucağınıza alın ve ona sarılarak kitap okuyun.

3. Çocuğunuza gerçekten güzel kitaplar seçin. En önemli kriteriniz içerik ve görsellik olsun.

4. Çocuklar her yaş grubunda farklı olaylardan ve kişilerden etkilenir. Çocuğunuzu iyi gözlemlerseniz, onu etkileyen olayları anlatan çocuk kitaplarını tercih edebilirsiniz.

5. Çocuğunuza kitap okurken farklı ses tonlarını kullanarak, sesinizi bir alçaltıp bir yükselterek okuyun. Siz okurken çocuğunuzun o olayları yaşamasını sağlayın.

6. Kitaptaki olayları çocuğunuzun kendi yaşantısıyla ilişkilendirin. “Sen oyuncaklarını topluyor musun?”, “Dedenin ayağı senin oyuncaklarına hiç takıldı mı?” gibi...

7. Çocuğunuzla birlikte okuduğunuz hikayenin dramasını yapın.

8. Belli aralıklarda kitapçıları birlikte ziyaret edin. Her zaman almanız gerekmez, sadece incelemek bile ona farklı bir bakış açısı kazandırır.

9. Arkadaşlarına kitap hediye etmesi için onu cesaretlendirin.

10. Kitap okumayı eğlenceli bir hale getirin, asla çocuğu zorlamayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder