Ferhan Kaya Poroy Kavgalara son
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Hiçbir kavga tek başına olmaz. Bu nedenle eşlerin kavgası, arkadaşların kavgası, komşuların kavgasına hep çift taraflı bakmak gerekir.

Aileler herkese karşı bu kadar objektif olurken nedense çocukları kavga ettiğinde hep tek taraflı bakarlar olaya. Ya da hemen hakem olup ayırmaya kalkarlar. Oysa bazen iyi niyetle yapılan bu düzenlemeler aslında ortaya yanlış sonuçlar çıkarır. Kardeş kavgalarını azaltmanın yolu ise aslında tamamen aralarındaki rekabeti önlemekten geçiyor.

REKABET NASIL ÖNLENİR?

Davranışlarından sorumlu olmaları gerek

Pek çok kardeş kavgası genellikle her iki çocuğun davranışlarından çıkar. Biri diğerine laf atar, alay eder, diğeri devam ettirir ve kavga patlar. Siz, onlar arasında hakemlik yapmak yerine bu kavgadan ikisini de sorumlu tutarsanız bir dahaki sefere birbirlerini kızdırırken düşünürler. Çünkü sorumluluk her ikisinde de eşittir.

Kural koyun ama rahat bırakın

Onlara tartışacakları zaman dilimi ve ortam oluşturursanız bilin ki tartışmayı istemeyeceklerdir. “1 saatiniz var, oturun ve istediğiniz kadar tartışın” deyin, bakalım ne olacak. Oturdukları zaman konuşacak bir şey bulamayacaklar, bulsalar bile çok sürmeyecek.

Hakem olmayın

Çocuklarınız kavga ederken kavgayı nasıl durdurursunuz? Bu zorbalık, kabadayılık olayı değil, o yüzden hakemlik yapmayın. Kimin doğru, kimin yanlış olduğunu bulmaya çalışmayın.

Kıskançlığın fitilini sökün

Onları asla birbirleriyle kıyaslamayın. Derslerinde başarılı diye bir kardeşe diğerini örnek göstermeyin. Çocuklarınıza ailede desteğin, yardımlaşmanın önemini vurgulayın “Biz bir aileyiz, yardımlaşmalıyız, birbirimizi korumalıyız” gibi. Birlikte aktiviteler yapın. Unutmayın; kıskançlık çok normal ve doğal bir duygudur. Önemli olan incitici noktaya vardığı zaman çocuğunuza bu duygularını dengelemeyi ve dengeli şekilde yaşamayı öğretmektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder