Ferhan Kaya Poroy Merak edilenler
HABERİ PAYLAŞ

Merak edilenler

Bu hafta da böyle olsun, dedim. Bebek büyüten annelerin ‘Zihni Sinir’ sorularına ‘Zihni Sinir’ cevaplar verelim. Aslında herkesin bildiğini sandığı, çoğu zaman da yanlış yapmasına rağmen bunun doğru olduğuna inandığı birtakım sorular... Başlıyor, hazır mısınız? Soruların cevabı, benim de çocuklarımın doktoru olan Kadir Tuğcu’dan.

Bebek anne-babayla aynı mı yoksa ayrı odada mı yatmalı?

Ev müsaitse çocuk gün boyu kendi odasında bakılır, orada uyutulur ama gece olunca annesinin yanında portatif bir yatakta uykusuna devam eder. Bunun faydası, anne sütünün kesilmesiyle çocuğun odasına kolay uyum sağlamasıdır. Devamlı annenin odasında kalırsa anne sütü kesildikten sonra ayrılması çok zor olur.

Haberin Devamı

Parmak emen çocuğun parmağı zamanla incelir mi?

Bebeklik çağında çok kısa süreli parmak emme yaşanmışsa dişlere ve çeneye etkisi olmaz. Ama süre uzar, çocuk 4-5 yaşına kadar parmak emerse hem parmak hem de ağız deformasyonu oluşur.

Bebek hangi aralıklarla yıkanır?

Her gün. Banyoda üşümekle veya kulağa su kaçmasıyla kulak iltihabı olmaz. Bebeğin kulağına doğru su dökseniz bile bu sorun yaşanmaz. Çocuklarda kulak iltihabı; nezlenin, gribin sonucunda östaki borusunun tıkanmasıyla, içerdeki sıvının birikmesi sonucunda oluşur.

Hangi şampuan kullanılacak?

Hangisinin kokusu anneye hoş geliyorsa... Hepsinin içeriği üç aşağı beş yukarı aynı.

Yeni doğan bebeklerin gözleri şaşı bakıyor, bu hastalık mı?

Yeni doğan bebeğin ilk 2.5 ayında şaşılık olur. Bebekte daha odaklanma gelişmemiştir, gözler kayabilir. Bu durum üçüncü ayında geçer. Çocuk 2.5 aya kadar görür, ışıkları fark eder ama net görmesi 2.5 ayı alır.

Altı aylıktan küçük bebeklerin oturtulması sakıncalı mı?

Oturtulur, yan yatırılır, istediğini de yapar. Çocuk annenin karnında zaten sırtüstü yatmıyor, çoğunlukla iki büklüm veya oturur pozisyonda duruyor. Normal doğum sırasında annenin rahmi çocuğun poposunu ittiği anda meydana gelen basınç, çocuk oturduğunda beline binen basınçtan çok daha yüksektir. Çocuk buna bile tahammül eder. Ancak doktorlar, çocukların altı aya kadar oturamadığını söylerler. Çünkü denge merkezleri altı ay içinde gelişir. Bebek dengesini bulamadığı için sağa-sola devrilir.

Haberin Devamı

(21.09.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder