Ferhan Kaya Poroy Spora başlıyoruz...
HABERİ PAYLAŞ

Spora başlıyoruz...

Sportmen biri hiç olmadım. Yüzdüm, yürüdüm, bisiklete bindim, kayak yaptım ama bunlardan hiçbirini spor olsun diye yapmadım. Bulunduğum ortamlar uygun olduğu ve tamamen zevk aldığım için yaptım. Sporun üzerimde bir stres yaratmasına izin vermeden, ondan keyif almayı tercih ettim. Doğru mu yanlış mı bilmiyorum ama bunun eksikliğini de hissetmedim bugüne kadar. Şu anda da durum pek farklı değil. Bizim kızlar da yüzüyor, kayak yapıyor, bisiklete biniyor ama yaptıkları etkinliklerin hiçbirinde bir yarış hırsı duymuyorlar. Ama son dönemde bizim evde bir jimnastik merakı baş gösterdi. Küçük perende atmak için çırpınıyorlar adeta...

Haberin Devamı

Evde sürekli olarak şu konuşma geçiyor; “Anne sınıftaki Ayşe, İpek, Pınar öyle güzel perende atıyor ki! Nasıl yapıyorlar? Ben de yapmak istiyorum.” Hatta bu sözlü talep zaman zaman uygulamaya bile geçiyor. Salonda perende denemeleri parkeye düşmekle sonuçlanınca bu kez yatağın üzerine çıkılıyor ama olmayınca olmuyor; sonuç yine hüsran oluyor. Durum artık tehlikeli bir hal alınca bu işe bir dur demeye ve profesyonel destek almaya karar verdik biz de...

Önümüzdeki hafta ilk işimiz çocuklara parende atmayı öğretecek bir jimnastik kursu bulmak olacak. Amacımız yurdumuza minik Nadya Komanaçiler yetiştirmek olmayacak elbette. Güzel bir şekilde parende atmayı ve bacak açmayı öğretecek, vücutlarına elastikiyet kazandıracak bir kurs yeterli olacak bize... Her ne kadar bizimkiler hareketsiz çocuklar olmasa da, dünya genelinde çocuklar spordan çok uzak ve hareketsiz yaşıyorlar. Mayo Clinic, son yıllarda çocukların spordan uzak, hareketsiz bir yaşam tarzını benimsediğini ve bunun önüne geçmek için de ailelere çok önemli roller düştüğünü açıkladı.

Yaşına uygun spor aktiviteleri nelerdir?

Çocuklara hangi spor dalını seçmesi konusunda yardımcı olmak için ailelerin çocuklarını spor etkinliklerine götürebileceklerini veya kendi ilgilendikleri spor dallarını çocuklarıyla paylaşabileceklerini ifade ediyor. İşte size çocuk ve sporla ilgili birkaç teknik bilgi...

2-5 yaş arası uygun aktiviteler: Yeni yürümeye başlayan ve okul öncesi çocuklar için birçok temel hareket uygulanabilir, fakat organize spor etkinlikleri için bu çocukların yaşı çok küçük. Bu yaştaki çocuklar için koşma, tırmanma, düşme, tekmeleme, dans, küçük bir topu yakalama, bisiklete binme, aile denetimindeki su oyunları gibi plansız serbest oyunlar en iyisi.

Haberin Devamı

6-7 yaş arası uygun aktiviteler: Büyüyen çocukların koordinasyonları ve dikkat süreleri de gelişir. Emirleri yerine getirmede ve takım çalışmasının önemini anlamada daha iyi olurlar. Bu durumda önerilen bazı etkinlikler şunlardır: Basketbol, futbol, jimnastik, yüzme, tenis, golf, atletizm ve Uzakdoğu sporları.

8 yaş ve üstü çocuklar için uygun aktiviteler: Bu yaştaki çocuklar temas sporları da dahil hemen hemen tüm sporları yapabilirler. Dikkatlice denetlenmiş güç sporları da bu yaşta yapılabilir.

Ailelere düşen görevler nelerdir?

Çocuğunuz sporla ilgilenmezse başka fiziksel aktiviteler bulabilirsiniz. Örneğin, ailece bisiklete binebilir, doğa gezilerine çıkabilirsiniz. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla ip atlama, basketbol oynama gibi etkinliklere katılmasını sağlayarak aktif zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuza kazandığı veya kaybettiği anda onu koşulsuz sevdiğinizi hissettirin. Hedefin kazanmak değil, fiziksel kapasite ve yetenekleri geliştirmek olduğunu unutmayın ve gelişmiş yeteneklerini güçlendirin. Çocuğunuzun yetenekleri konusunda gerçekçi olun. Çocuğunuzu istemediği hiçbir aktiviteye zorlamayın. Spordan zevk alın, kendi hedeflerinizi belirleyin ve çocuğunuza pozitif bir model olun. Unutmayın, çocuklar duyduklarından çok gördüklerini öğrenirler.

Haberin Devamı

Herkese iyi haftalar...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder