Ferhan Kaya Poroy Yesin de büyüsün
HABERİ PAYLAŞ

Yesin de büyüsün

Haberin Devamı

Biz annelerin en büyük dertlerinden biri değil mi çocuklara yemek yedirmek? Ben de dahil, çocuğuna yemek yedirmekte zorlanan birçok anne var. Bu nedenle ‘Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nda Dilara Koçak’ın ‘Çocuklara Yemek Yedirmek’ üzerine bir yazısına rastladım ve sizlerle paylaşmak istedim. Ardından bu fikirleri uygularken size yardımcı olacak iki sağlıklı yemek tarifi vereceğim.

-Aktivite, çocuğun iştahını artırmada yardımcı olur. Bu nedenle ara ve ana öğünleri egzersiz yaptıktan sonra yemesini sağlayın.
-Yiyecekleri ilginç şekillerde kesin. Örneğin sevdiği bir hayvan figürü oluşturmaya çalışın ve ilgi çekici şekilde tabağa yerleştirin. Farklı renk ve yapıdaki yiyecekler çocukların iştahını arttırır.
-Yemeği çocuğunuzla birlikte hazırlayın. Yardım etmesine izin verin. Hazırladığı yemeği yemekten zevk alacaktır.
-Çocuğunuzun özgüveninin artması için yemek masasını hazırlarken ondan yardım alın. Böylece kendini bir yetişkin gibi hisseder, sizi örnek alır.
-Çocuklar genelde düz ve sade besinleri tercih ederler. Eğlenceli ve farklı isimlere sahip yemekler onların yeme isteğini arttırır.
-Yemek istemiyorsa zorlamayın, üzülmeyin. Ancak bir dahaki öğüne kadar ona yemesi için bir şey vermeyin. Bir sonraki öğünde istemediği yemeği tekrar önüne koyun, direnci kırılacaktır.
-Ana öğünden önce şekerli besinler yemesi, çok su içmesi, sakız çiğnemesi, çikolata, bisküvi, kraker gibi abur cubura rağbet etmesi iştahını kapatacaktır. Bu konuda dikkatli olmaya çalışın.
-Herhangi bir yemeği “Yer misin?” diye sormak yerine “Ne şekilde yemek istersin?” diye sorun. Kendi fikrini söylemesine izin verirseniz yemeğe itiraz edemeyecektir.
-Çocuğunuzu belirli aralıklarla besleyin. Öğünleri, tüm aile bireylerinin birlikte olduğu saatlere denk getirmeye çalışın.
-Küçükler, büyükleri izleyerek öğrenir. Bu nedenle onlarla birlikte yiyin. Siz de çeşitli besinleri tüketerek örnek olun.
-Çocuklar her şeyi oyun haline dönüştürmekten zevk alır. Yemeklerle oynayıp, hatta onlarla konuşup masada uzun süre kalabilirler. Sabırlı olun, zamanla hızlanırlar.
-Tabağını kendisinin bitirmesi için destekleyici olun ama sizin kadar becerikli olmasını da beklemeyin.
-Çocukların kalori gereksinimi, erişkinlere göre daha azdır. Bu yüzden daha çabuk doyarlar ve doyduktan sonra da bir şey yiyemezler. Erişkinler doysa da yemeğe devam edebilir. Tüm yemekleri bitirmesi için baskı uygulamayın.
-Tabağındaki yemek miktarını kademeli olarak arttırın. Az miktarda koyup tekrar istemesini sağlayın.
-Onun sevmediği bir sebzeyi arkadaşı iştahla yiyorsa arkadaşını yemeğe davet edin. Ona özenerek o sebzeyi yiyecektir.
-Yemekte onunla sohbet edin. Ortam ne kadar sıcak ve yumuşak olursa çocuğunuzun yemeğe inadı o kadar çabuk kırılacaktır.
-Yemek, sadece bir beslenme aracıdır. Ödül ve ceza değildir. Çocuklara, büyüme ve gelişme için beslenmenin gerekliliği öğretilmeli.
-Israrcı olmayın. Çünkü aşırı ısrar ve disiplin yüzünden yemek, beslenme ve zevk olmaktan çıkıp işkenceye dönüşebilir.
-Şarkı söyleyerek, dans ederek, televizyon seyrettirerek, peşinde tabakla koşturarak yedirmek doğru değil. En doğru yeme şeklinin masada olması gerektiği ona öğretilmeli.

Bizim piliçlere piliç eti!

Çocukları yemeğe özendirirken “Bugün yemekte tavuk var” yerine “Piliç var” diyorum! Piliç ismi onların daha hoşuna gidiyor. Deneyin, pişman olmayacaksınız. Ayrıca piliç etinin faydaları da tartışılmaz. Mesela:

-Bedensel ve zihinsel gelişim, sağlıklı ve dengeli beslenme için tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının en önemlilerinden biri de tavuk eti.
-Tavuk etindeki proteinler, gereken tüm aminoasitleri yeteri miktarda içeriyor.
-Tavuk etinden zengin beslenme düzeninde; kolesterol seviyesi, dolayısıyla damar sertliği riski düşük. Çünkü, tavuk etindeki doymamış yağ asitleri oranı, kırmızı ettekinden daha yüksek.
-Sodyum içeriğinin çok düşük olması, tavuk etini düşük sodyumlu diyetlere uygun bir besin kaynağı yapıyor.
-Tavuk eti B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zengin bir besin kaynağı olarak biliniyor.
-Sindirimi kolay. Hatta, lifleri kısa olduğu için, sindirim sorunu olan kişilere tavsiye ediliyor.
-Yüksek düzeyde biyolojik değere sahip. Bu nedenle gastrit, ülser, spastik kolon, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde yer alıyor.
-Çocuk, yaşlı ve hasta tedavisinde tavuk eti tüketilmesi, örneğin tavuk suyuna çorba verilmesi özellikle tavsiye ediliyor.

KREMALI TAVUK ÇORBASI

Malzeme: * 3 adet tavuk budu * 1 orta boy soğan * 5 su bardağı su * 1 yumurta sarısı *100 ml krema * 15 gram (2 çorba kaşığı) un * 1 çay kaşığı karabiber. Hazırlanışı: Butları, soğanı ve suyu büyükçe bir tencereye koyun, haşlayın. Süzüp soğanı atın. Tavuk etlerini kemiklerinden ayırıp didikleyin. Süzdüğünüz tavuk suyu ve didiklenmiş tavuk etini kaynatın. Bir kasede yumurta sarısı, krema ve unu, 4 çorba kaşığı tavuk suyu ile karıştırıp terbiyeyi hazırlayın. Bunu, kaynayan tavuk suyuna azar azar katarak karıştırın. Ateşi kısıp 5 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ekleyip ateşten alın.

TAVUKLU BULGUR PİLAVI

Malzeme: * 3 adet tavuk budu * 1 orta boy soğan * 700 ml tavuk suyu * 180 gram (3/4 su bardağı) küp doğranmış domates * 2 adet sivribiber * Tuz * 450 gram (2 su bardağı) pilavlık bulgur. Hazırlanışı: Butları, 1 bütün soğanı ve suyu tencerede haşlayın. Süzüp soğanı atın. Tavuk etlerini küçük parçalar halinde didikleyin. Sivri biberleri ince doğrayın. Bir tencereye tavuk suyunu, domatesleri, sivri biberi ve tuzu koyun kaynatın. Bulguru ekleyin, kaynayınca altını kısın. Bulgur, suyunu çekene kadar pişsin. Ateşten alın, pilavın üzerine tavuk parçalarını koyun. Tencerenin ağzına kağıt havlu örtün, kapağını kapatıp 10 dakika dinlendirin.

(17.03.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder