Filiz Özkol Bir küçücük aslancık varmış
HABERİ PAYLAŞ

Bir küçücük aslancık varmış

Her ülkenin bir hikayesi ve tarihi vardır. Doğarlar büyürler ve ayakta kalmak için yoğun çaba gösterirler. ‘’Büyük balık küçük balığı yer’’ olgusu ülkelerin kaderlerinde hep vardır. Son yıllarda özgürlükler ülkesi dediğimiz Amerika’dan, tüm dünya ülkeleri payına düşeni alıyor. İyilik, güzellik ve kötülüğün kol kola gezmesinden dolayı; bu ülkenin dünya üzerinde kullandığı yüksek gücün faydası ve zararı arasındaki bilanço dengesini kurmak mümkün değil. Fark edilmesi uzun zaman aldı. Hala faydasından çok yan tesirleri ve toksinleri tartışılıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en popüler ülkesi konumundaki ABD şimdiki haline ulaşana kadar neler yaşadı? Bu iş öyle kolay mı oldu yoksa çok büyük olay ve kargaşalar sonrasında mı gelişti?

Tarihin tozlu sayfalarını karıştırdıkça bu ülkeyi daha iyi tanıma fırsatı buluyoruz. Amerika’da bulunan en eski insan kalıntısı M.Ö. 14.000-30.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Buzul Çağı sırasında Doğu Sibirya’dan Alaska’ya yürüyerek geçen bu insanlar Kızılderililerdir.

Amerika’nın 15. yüzyıl sonlarında Kristof Kolomb tarafından keşfedildiğini biliyoruz. Şu anki ABD topraklarında Kolomb keşfetmeden önce sadece ve sadece Kızılderililer yaşıyordu. Tabii ki bu durum, Amerika’nın keşfinden sonra tamamen tersi yönde bir olgu kazandı..

Avrupa; başta İngilizler olmak üzere tüm hegemonyalarını yeni kıtaya yıllarca süren göçleri başlattılar ve 16. Yüzyıl Avrupa savaşlarını sonradan keşfedilmiş bu kara parçasında da. devam ettirdiler. Hikaye uzun. Yıllarca süren iç savaşları az çok hepimiz biliyoruz. Hollywood filmlerine bile yansıttılar. Çocukluğumuzda amerikan filmlerini izlerken tarih kitaplarına bile gerek kalmadan bu ülkeyi Adan Z ye öğrendik.. Hala öğrenmeye devam ediyoruz da, öğrendiklerimiz artık hazımsızlık yaratıyor..

Yıllarca güçlenmek ve dünyaya hakim olmak adına yapılması gereken her şeyi yaptılar. Yeni dünya kapitalizmini ilmik ilmik oya gibi işlediler ve tüm dünyayı görünmeyen bağlarla kendilerine bağladılar. Amerikalılar kendi ülkelerinin dışında tehlikeli maceralara atılırken, ülkelerinin çıkarlarını ve sosyal yaşamlarını daima korudular..

Haberin Devamı

Evet ülkelerine sonsuz bir medeniyet ve özgürlük sundular başkalarının özgürlüklerini gasp ederek. Oksijen onlarındı. Enerji onlarındı. Bilim, sanat her şey onlarındı. Kimse onlara ‘’dur’ diyemedi. Diyemezlerdi zaten… Kimin haddineydi onlara söz söylemek.. Baskı duygusunu tüm dünya üzerinde; bazen en sevimli halleriyle, bazen öfkeyle, savaşlarla hissettirdiler. En tehlikeli duygu olan dünyanın ‘’Vazgeçilmez Alışkanlığı ‘’ oldular. Nice ülkelerin ocaklarını söndürdüler. Sahip olma hırslarının sınırları yoktu. Evimizde beslediğimiz küçük bir aslan yavrusunun gittikçe ejderhaya dönüşmesi misali dünyanın onları besleyecek güçleri azalıyordu.

Aslında acı bir dünya tarihi yazılıyor. Her tarafta kan ve gözyaşı. Kendi güçleri azaldıkça acımasızca diğer ülkelerin üzerlerinde güçlerini arttıran bir ABD topluluğu ‘’ HAYIR’’ kelimesine alışkın değiller Teknolojik gelişme ve psikolojik üstünlük kurma yarışını hala dünya üzerinde elinde bulunduruyor. Süregelen soğuk ve sıcak savaş dönemi, ABD’nin galibiyeti ile devam ediyor gibi görünse de; dünyayı ülkelerini tüketime alıştırmış olmalarının sessizliğinin arkasında gizli bir şekilde kendi tükenmişlikleri var. Amerika kendi içinde çoktan çöktü. Amerikan felsefesi, homojen olmayan, nispeten karmaşık bir felsefedir. Amerika'nın kapsamlı tarihi hala yazılmadı. Amerika'daki insanların kültürü hala şekilleniyor. İşte bu yüzden kendi içlerinde huzursuzlar. Son seçimler onlar için de güçlü bir tokat oldu.

Haberin Devamı

İşte Türkiye’nin hikayesi burada başlıyor. Dünya tarihi yeniden yazılıyor. Yeni dünya haritasının temelleri atılıyor ve bu süreç belki de yıllarca sürecek ülkelerin sınırlarını belirleyecek. Adımlarımızı çok dikkatli atmalıyız. Başımız dik tutmalıyız. Güçsüz bir ülke değiliz hem de hiç güçsüz değiliz. Dış güçler tarafından fark ediliyoruz ve fark edildikçe zorlanıyoruz.

Ne diyelim, yolumuz açık olsun. Öyle de olacak.

"Geçmiş için şapkamızı çıkaraIım ama geIecek için ceketimizi." Amerikan Atasözü

Sıradaki haber yükleniyor...
holder