Filiz Özkol İhanetin anatomisi
HABERİ PAYLAŞ

İhanetin anatomisi

Yüzyıllardır kitaplara konu olan, filmlerin vazgeçilmez senaryolarında baş köşeye oturtulan; aslında hayatımızın içerinde var olan bir duygu "ihanet". Bu kelime bana oldum olası çok soğuk gelir. Sevmem. Çoğunuzun da benim gibi sevmediğinizi sanıyorum. En küçük bir olayda çok çabuk konduruyoruz bu duyguyu kendimize ve karşımızdaki kişiye. Bu duygunun derinliğinde ne yatıyor hep düşünmüşümdür. İhanetin de sınırları var mı? Kim kime ne kadar bu duyguyla yaklaşır, nerede başlar, nereye kadar kabul görür... Hangi ihanet hoşgörü sınırı içinde kalır? "Ben onu affettim, onun yaptığı pek de ihanet sayılmaz" cümlesiyle o kadar çok karşılaşır oldum ki...

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıllarda Richard Gere’nin bir filmi vardı: "Sadakatsiz". Gişeleri salladı. Üstelik sinema koltuğunda izlediğim yetmiyormuş gibi DVD'sini de en az 3 kez izledim. Adam çok acı çekmesine rağmen karısının sadakatsizliğini affediyor. Son dönem yerli versiyonunu abartarak yaptığımız ama her şeye rağmen bizi ekranlara bağlayan bu sevimsiz kelimeye bağlı senaryolar hala güncelliğini koruyor. Hiç sevmediğimiz bu bu duygu niye bizi bu kadar cezbediyor?

Gazetelerin 3. sayfalarında okuduğumuz, TV'lerde izlediğimiz ve hep bu duyguya dayanan cinayetler zinciri... Birçoğumuzun geçen sezonlarda zevkle takip ettiği "Muhteşem Yüzyıl", "Kösem Sultan" dizilerinin senaryoları neredeyse tamamı ihanet üzerine kuruluydu. Kadın programlarının ana yemeği yine ihanet. En korktuğumuz olay. Herkes şapkasını önüne alsın ve düşünsün bakalım, bizim sınırlarımız nedir bu konuda? Görünen olayda hiçbir şey olmayabilir. Kafamızda uçuşan duygular; ihanetin en üst sınırlarında uçuyor da haberimiz mi yok? Belki bu yüzden sadakatsizlik denen bu haince his sinsice içimize girdi yayıldı ve biz farkında olmadan hoşgörülü olduk. Aldırmaz bir görünüş sergiliyoruz. Ben bu işin içinden çıkamadım. Bakalım sizler ne düşüneceksiniz?

Sana ihanetin adını sorduğumda bana adı yoktur demiştin. Ben de sana son sözümü söyIüyorum, "Unutma, ihanetin adı yoksa affı da yoktur." (anonim)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder