Filiz Özkol Lafını balla kestim
HABERİ PAYLAŞ

Lafını balla kestim

Konuşma sanatını çoktan unuttuk. Kimse karşısındaki kişiyi dinlemek istemiyor. Televizyon programları en güzel örneği. Açık oturumlar, konuklu programların moderatörleri bile havlu atar durumda. Hep bir ağızdan koro halinde konuşarak sonuca gidemeyeceğimizi hala öğrenmiş değiliz veya bu hep böyleydi de yeni farkına vardık. Dünya nüfusu çoğaldıkça seslerimizin frekansı daha çok yükseliyor. Okul yıllarımızda öğretmenimiz sınıfa girdiğinde ilk sözüydü ‘’Çocuklar hep bir ağızdan konuşmayın, yoksa kimse kimseyi anlamaz’’. İşte dünya o kıvama gelmiş durumda. Çiftlerin bile muzdarip olduğu konu ‘’Birbirimizi artık dinlemiyoruz’’. Herkes kendi düşüncelerini karşı tarafa aktarmaya çalışırken bir çeşit laf cambazlığıyla öne çıkma savaşı ve üstünlük kurma derdinde.

Haberin Devamı

Peki karşımızdaki kişiyi neden dinlemeyerek nelerde hata yapıyoruz?

Karşımızdaki kişiyi yeterince dikkatli dinlemezsek yanlış anlayabiliriz ve onun dediği bir şeyi hatırlamamış ve onu dinlemediğimiz bir yerden patlak vererek karşımızdakinin kalbini kırabiliriz Ayrıca da bazı dediklerini yanlış anlayıp o yanlış şeye göre hareket edip yanlış davranışlar sergileyebiliriz. Bu yüzden her zaman karşımızdakini dikkatlice dinlemeliyiz onu dinlememenin en kötü sonuçlara bile yol açabileceğini unutmamalıyız

Dünyaya gelişinden itibaren çevresiyle iletişim ve etkileşim hâlinde olmak insanoğlu için vazgeçilmez bir olgudur. İnsan yaratılışı gereği çevresiyle bağ oluşturmak zorundadır. Topluluk içinde yaşayan her birey çevresine kendini anlatmak ve onları anlamak zorundadır. Kendisinin dinlenildiğini gören birey, önce kendisine değer ve önem verildiğini, kabul edildiğini, buna bağlı olarak da sevildiğini düşünür. Duygularını ifade etme imkânı bulduğundan “anlaşıldım” duygusu yaşar ve rahatlar.

ŞİRKET TOPLANTILARINDA TEHLİKE

Malum günümüzde toplantılar artık online şekilde yapılıyor. Bu toplantıların ana teması herkesin fikir birliği içinde şirketin geleceği ve yapılacak işlerin ortak paylaşımlarla gerçekleşeceği konusunda alınacak kararlar olduğu halde; toplantı sonunda tabiri caizse her kafadan çıkan seslerin birbirine karışmasıyla sonuçsuz biten paylaşım zorluğu yaşanan kaoslar. İşlerin yavaşlaması, beklenen sonuçlara gidememek verim kaybına neden olabiliyor. Karşımızdaki kişiyi dinlemenin ne kadar önemli olduğunu tasarruflu konuşarak başarıya daha çabuk ulaşacağımız daha sonra anladığımızda bir çok fırsat elimizden kaçmış oluyor.

Haberin Devamı

ÇİFTLERDE ANLAŞILMAMA TEHLİKESİ

Partneriyle bir telefon konuşması sonucunda karşımdaki kız hırsla öfkeyle ağzına ne gelirse söyleniyordu. ‘’ Ben ağzımı bile açamadım. Nişanlım konuştu. Konularını yıldırım hızıyla bir nefeste anlattı, benim cümlelerim ağzımda kaldı, sohbetimize daha sonra devam ederiz diyerek kapattı. Yani şimdi bir neyi konuştuk ben ona hiçbir şey anlatamadım ki’’ Sonuç ilişki için vahim durum.

SESSİZCE DİNLEYENLER

Bazı insanlar ise, duygularını paylaşmaya çekinebilir. Göz teması karşınızdaki kişiye duyulan ilgiyi ve saygıyı gösterir. Herkes kendi duygularının anlaşılıp anlaşılmadığını hissetmek ister. Göz göze gelmek bazen en iyi iletişim yoludur. Konuşurken karsısındakinin gözlerindeki sevgi ve ilgiyi hisseden kiş,i içindeki sıkıntıları daha rahat dile getirebilir. En güzel anlaşma şekillerinden biri olsa gerek. Yerinde konuşmak ve duruma göre susmak. Neyse lafımızı balla keselim konumuzu da daha fazla uzatmayalım. Mutlu haftalar.

Haberin Devamı

İnsan ne kadar az düşünürse o kadar çok konuşur. Montasguie

Sıradaki haber yükleniyor...
holder