Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Ural Ayak sağlığı için ayakkabı seçimi nasıl yapılmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Ayak sağlığı için ayakkabı seçimi nasıl yapılmalı?

Hangi yaşta olursanız olun, ayaklarınız yaşamınız boyunca hareketliliğinizden sorumlu olan ve hareket sisteminizin ana parçalarından biridir. Bu açıdan bakınca ayak sağlığınıza öncelik vermek gerçekten hafife alınmaması gereken bir konu. Ayak hastalıkları büyük ölçüde genetik olsa da, ayak problemleri biz yaşlandıkça daha belirgin hale gelmeye başlar. Doğru ayakkabıları seçmek bu sorunları daha erken önlemek, hareketsizlik sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle havaların soğumaya başladığı bu mevsimde bot gibi ağır ayakkabılar daha fazla tercih edilmeye başlar. Peki eğer bot tercih edecekseniz hangi noktalara daha fazla dikkat etmelisiniz?

Haberin Devamı

Başlangıç olarak, geniş burunlu, ayak tabanı kavisleri için iyi bir desteği olan ve yan taraflardan ayak bileğinin stabilitesi iyi sağlayan bir bot iyi olacaktır. En iyi botları nasıl seçeceğiniz ve giyeceğinizle ilgili aşağıdaki birkaç ipucunu takip ederseniz ayaklarınız da siz de rahat edeceksiniz.

Satın alırken esnekliğini test edin

Ayak sağlığı için ayakkabı seçimi nasıl yapılmalı

Satın alırken botların esnekliğini test etmekte fayda vardır. Bir botu arkadan öne ya da bir yandan diğer yana ikiye bükmek çok kolay olmamalı. Ne kadar çok ayak bileği desteği sağlanırsa bileğinizde sakatlanma olasılığınız o kadar azalır. İnce deri botlar daha yumuşak olma eğilimindedir, bu nedenle ayak bileklerine yeterince destek olamayabilir. Ayrıca botun tabanının ayağınızın kemerine uyduğundan emin olun.

  • Botun tabanı rahat olmalı. Özellikle şeker hastalığınız varsa ve bacak ve ayaklarınızdaki sinirler hasar görmüşse basıncı azaltmak için botlarınıza bir astar ve tabanlık eklemeniz faydalıdır.
  • Geniş burunlu botlar seçin. Botlarınız ayak parmaklarınıza veya ayaklarınızda oluşmuş nasır gibi yapılara temas etmemeli. Botların ayağınızı sıkıştırmadığından ve sürtünmeye neden olmadığından emin olmak için ayaklarınızı sık sık kontrol edin.
  • Olabildiğince kaliteli malzemeler seçin. Yağmur botları veya gözeneksiz malzemelerden üretilen botlar esnek olmalı ve ayak bileklerinize, ayak parmaklarınıza ve topuklarınıza baskı yapmamalı. İyi malzeme daha iyi nefes alır. Ayağınızın nefes almasına izin vermeyen, kalitesiz malzemelerden kaçının çünkü bu terlemeye, bakteri birikimi ve koku sorunlarına neden olabilir.
  • Ayakkabınızı daima değiştirin. Her gün aynı botları giymekten kaçının. Değişik stilde ayakkabı giymek ayaklarınız, bacaklarınız, eklemleriniz ve omurganızdaki olumsuz etkileri azaltır.
  • Botlarınızı ve ayaklarınızı kuru tutmaya çalışın. Ayak kokusunu önlemek ve soğuk havalarda hastalanmanızı engellemek için ayaklarınızı iyice kurulayın. Raynaud sendromunuz (el veya ayaklarda ciltteki kan dolaşımı ile ilgili bir hastalık) varsa ayaklarınızı ekstra sıcak tuttuğunuzdan emin olun.

Yanlış ayakkabı seçiminin sonuçları

Ayak sağlığı için ayakkabı seçimi nasıl yapılmalı

Peki ama farklı stillerde bot veya çizme giymek istiyorsak ayaklarımızda neler olabilir?

  • Yüksek topuklu çizmeler topuklarınızı sıkılaştırabilir ve ayağınızın ön tarafına fazladan ağırlık yükleyebilir. Bu durumda tarak kemikleri ile parmak kemiklerinin birleştiği eklemlerde kapsülit (eklemin etrafındaki kapsülde zorlanmalar) ve nöromalar (ayak parmakları arasında ortaya çıkan sinir dokusu bezesi) gibi problemleri tetikleyebilir, ayakta var olan nasırları kötüleştirebilir. Ancak 2-3 cm topuk yüksekliği bazen aşil tendonu veya topuktaki ağrıyı hafifletir.
  • Gerçek deriden imal edilen çizmeler ayakta terleme ve neme neden olabilir. Bakteriler ve mantarlar böyle ortamlarda rahatlıkla çağabilirler. Bu yüzden bu botlarla daima kaliteli çoraplar giyinmek gerekir. Gerçek deriden imal edilen botlar ayak bileğini pek desteklemez. Bu nedenle gerekli durumlarda ayak bileğini destekleyen bir bileklik kullanmak gerekebilir. Gerçek deriden imal edilen ikinci el çizmeleri başkalarıyla paylaşmayın veya satın almayın. Bakteri veya mantar paylaşıyor olabilirsiniz.
  • Sivri burunlu sert deriden imal edilen botlar ayaklarınızda nasır veya çekiç parmak gibi problemleriniz varsa iyi bir seçim değildir. Ön kısmı dar olan bu tip botlar ayağın ön tarafındaki ağrıyı artırabilir. Ayak tabanının iç kısmında yükselti veya desteği olmayan bu tip botlar da ayağın orta kısmında oluşabilecek ağrıları daha da kötüleştirebilir.

Neticede hangi bot veya ayakkabıyı seçerseniz seçin, ayaklarınızın tüm yaşantınız boyunca size destek olacağını aklınızda tutmaya çalışın. Hem işlevsel hem de şık olmak için elinizden gelenin en iyisini yapmak her zaman en iyi ve en doğru seçeneğinizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder