Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Ural Bacak ağrılarınızın sebebi siyatik mi?
HABERİ PAYLAŞ

Etrafımızdaki insanlarla sıkça bacak ağrıları hakkında konuşuruz veya konuşulduğunu duyarız. Belki de son zamanlarda sizin de garip ve tuhaf hissettiren bacak ağrılarınız vardır. Peki bu ağrılarınız siyatik olabilir mi? Elbette olabilir. Ancak siyatik ağrısını taklit eden birçok farklı hastalık da mevcut. O zaman bu durum nasıl ayırt edilecek?

Siyatik ağrısı nedir?

Siyatik ağrısı, belinizden bacağınıza giden siyatik sinirin sıkışması ile ortaya çıkan bacak ağrısıdır. Tek başına siyatik diye bir hastalık olmamakla birlikte, günlük konuşmalarımıza yerleşmiş bir terimdir. Bu sıkışan sinir sadece herhangi bir sinir değildir. Siyatik sinir (Nervus ischiadicus), vücudumuzdaki en uzun, en geniş sinirdir. Omuriliğimizden çıkan 4’üncü ve 5’inci bel sinirleri ile kuyruk sokumumuzdan çıkan 1’inci, 2’inci ve 3’üncü sinirler (L4, L5, S1, S2 ve S3 sinirleri) omurgamızdan çıktıktan sonra birleşir. Bu kadar çok sayıdaki sinirin birleşmesi ile de siyatik sinir gibi büyük bir sinir ortaya çıkar. Siyatik sinir omurgamızdan çıktıktan sonra, bacağımızda çeşitli dallara ayrılarak, ayak parmağımıza kadar gider. Geçtiği bölgelerde ve dallarına ayrılarak gittiği bölgelerde hissetmemizi ve kaslarımızın kasılmasını sağlar. Aynı zamanda hastaları muayene ettiğimiz sırada refleks çekici ile kontrol ettiğimiz refleks hareketlerinin de oluşmasını sağlar. Siyatik sinir sıkıştığı zaman genellikle tek bacakta yukarıya ya da aşağıya uzanan ağrı ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Siyatik ağrısına yol açabilen nedenler

Bacak ağrılarınızın sebebi siyatik mi

Bel fıtığı / Disk hernisi: Siyatik sinire baskı omurlar arasında fıtıklaşmış (kaymış) diskler nedeniyle olur.

Dar kanal / Spinal stenoz: Omuriliğin geçtiği kanalın zaman içinde kireçlenme, fıtıklar gibi sebeplerle daralması tüm omurilikte olabileceği gibi siyatik sinir yolu üzerinde de sıkışıklığa yol açabilir.

Bel kayması / Spondilolistezis: Omurların birbiri üzerinde kayması, bacağa giden siyatik siniri sıkıştırabilir.

Piriformis sendromu: Kalçadaki piriformis isimli kasın kasılması sonucu ortaya çıkar. Bu kasın içinden bacağa giden siyatik sinir geçtiği için, spazm oluşması halinde aynen bel fıtığında olduğu gibi sinir sıkışır.

Haberin Devamı

Hamilelik: Özellikle son üç ayda bebeğin daha hızlı büyümesi nedeniyle karın buna paralel olarak büyür ve omurgada bel eğriliğini arttırarak siyatik sinirin sıkışmasına neden olabilir.

Siyatik sinirin sıkışmasını taklit eden sebepler

Bacak ağrılarınızın sebebi siyatik mi

Bacaklarda ağrının tek nedeni siyatik sinirin sıkışması değildir. Başka durumlar da zaman zaman siyatik ağrısını taklit edebilir. Birçok problem siyatik ağrısını taklit edebilir. Bunların içinde sık karşılaştıklarımız ise kabaca şunlardır.

Damar hastalıkları: Bacaklardaki damarlarda ortaya çıkan pıhtılar, tıkanıklıklar veya bazen varisler ağrıya ve kramplara neden olabilir ve yürümeyi zorlaştırabilir.

Bacak sinirlerindeki hasarlar (Periferik nöropati): Bacaklardaki küçük sinirler çeşitli kronik hastalıklara veya bazı alışkanlıklara bağlı olarak hasar görebilir. Ayakta veya alt bacakta yanma, ağrı, karıncalanma veya uyuşma hissi ortaya çıkarabilir. Bu tip sinir hasarı genellikle diyabet, alkol kullanım bozukluğu veya diğer tıbbi durumlarla ilişkilidir.

Haberin Devamı

Bacaktaki sinir sıkışmaları (Peroneal nöropati): En çok bildiğimiz sinir sıkışması el bileğinde ortaya çıkar. Buna benzer şekilde diz altındaki peroneal sinirin sıkışması da şikayete neden olabilir ve ağrı, yanma, güçsüzlük ortaya çıkarabilir.

Omurga hastalıkları: Omurgada ortaya çıkan eklem kireçlenmeleri, bazı kas spazmları da bacaklarınıza doğru yayılan ağrılar yapabilir ve siyatik ağrısını taklit edebilir.

Peki şikayetlerinizin siyatik sinirle veya başka bir şeyle ilgili olduğunu sizler anlayabilir misiniz?

Siyatik sadece ayak değil bacağın tamamını etkileme eğilimindedir. Çoğu zaman ağrı yukarıdan aşağıya doğru yayılır. Ayrıca siyatik ağrısı genellikle tek tarafta hissedilir. Her iki bacağınızda ağrı varsa başka sebepler düşünülebilir.

Siyatik ağrısının tedavisi var mı?

Aslında siyatik ağrısı genellikle acil bir durum değildir. Ancak birkaç günden uzun süren bir ağrının nedenini araştırmak da sağlıklı olacaktır. Bacakta güçsüzlük, idrar veya gayta tutamama gibi durumlar varsa doktor başvurunuzu hızlıca yapmalısınız. Bu belirtiler, derhal tedavi edilmezse kalıcı sinir hasarına yol açabilecek daha ciddi bir sorunu gösteriyor olabilir.

Siyatik ağrılarında tedavi nasıl olur?

Siyatik genellikle zaman içinde ve ciddi komplikasyonlar olmadan ortadan kalkar ancak birkaç günden, birkaç aya kadar da sürebilir. İyileşmeyi hızlandırmanın birkaç yolu vardır. Tedaviler büyük oranda ameliyatsız yöntemleri içerir. Antiinflamatuar içerikli ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, gerekirse kortizon ve ağrıyı kontrol etmeye yarayan farklı ilaçlar kullanılabilir. Fizik tedavi uygulamaları ve egzersiz programları, sıkışmış siyatik sinir üzerindeki baskıyı hafifletebilir. Omurgada bazı fıtık tiplerinde uygulanabilen birtakım enjeksiyonlar fıtık etrafındaki reaksiyonu azaltabilir. Bu sayede ağrı azalabilir ve hastanın daha kolay hareket etmesine yardımcı olabilir. Tedavilere yeterli cevap vermediklerinde veya mesane kontrolünün kaybı gibi ciddi komplikasyonlar olduğunda, omurga problemlerini onarmak için ameliyat gerekebilir. Ama elbette bu en sona bırakılmaya çalışılan yöntem. Günümüzde hastaların yaklaşık yüzde 90'ı ameliyatsız tedavi edilebiliyor.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder