Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Ural Emziren annelerde boyun ve sırt ağrıları
HABERİ PAYLAŞ

Boyun sırt ve bel ağrıları hemen herkeste görülebilen, çoğunlukla ciddi olmayan sebeplere bağlı ortaya çıkan ancak hayat kalitesini belli oranda bozan sorunlar. Emziren annelerde ise bu sorun adeta bir kabusa dönüşebilir. Bu ağrıların birçok sebebi olmakla birlikte genellikle en sık karşılaşılan sebep omurga etrafındaki kasların çeşitli sebeplerle sertleşmesi. Bu kas spazmları bölgesel veya yaygın olarak ortaya çıkar. Bölgesel ve süreklilik gösteren ağrılar, kaslardaki tetik noktalara bağlı olarak ortaya çıkmakla birlikte, ağrılar çoğunlukla duruş bozuklukları ve egzersiz yapmama sonucu gelişen kas güçsüzlüğü ve yorgunluğuyla ilişkilidir.

Haberin Devamı

Elbette omurgadaki birçok sebep ağrıları tetikleyebilir. Fıtık, kayma, omurga eklemlerinde kireçlenme, omurgadaki enfeksiyon, tümöral oluşum gibi sebepler de söz konusu olabilir. Daha az görülen bu sebeplerde tanı ve tedavi yaklaşımı diğer hastalara göre büyük farklılık göstermez. Ancak tedavi süreleri, tedaviden alınan yanıt, hasta takip protokolleri değişir.

Emziren annede uygulanabilecek tedaviler

Emziren annelerde ilaç tedavisi, ilacın süte geçip çocuğa etki etmesi riskiyle çok zorda kalmadıkça pek başvurulan bir yol değil. Yapılacak tedavi yan etki ortaya çıkarmadan ve olabilecek en hızlı şekilde anneyi rahatlatmalı. Bu amaçla fizik tedavi uygulamaları, kuru iğneleme yöntemleri, proloterapi, nöralterapi emziren annede uygulanabilecek tedaviler. Bunlar arasında anneye ve bebeğe en az yan etki gösterecek olanları kuru iğneleme ve fizik tedavi uygulamaları. Bu uygulamalar ağrının hızlı ve sağlıklı şekilde kontrol altına alınmasını, böylece kasların hızlıca gevşemesini sağlar.

Kuru iğneleme incecik akupunktur iğneleri kullanılarak, ağrılı bölge ve onunla ilişkili noktalara yapılan iğnelemelerdir. Birkaç gün ara ile birkaç seans uygulanması hastaların çoğunluğunun hızlıca rahatlamasını sağlar. Fizik tedavi yöntemleri ise kuru iğneleme ile birlikte veya tek başına uygulanabilir. Ağrının azalması, spazmın giderilmesi ile şikayetlerin azaltılması sağlanır.

Ağrıların tekrar ortaya çıkmasını engellemenin en önemli yolu düzenli egzersiz yapmak, kilo kontrolünü sağlamak ve duruşu düzeltmektir.

Haberin Devamı

Hekim seçimi çok önemli

Hamilelikte vücut formunun hızlıca değişmesi, yani 9 ay gibi kısa bir sürede hızla kilo alınması, bu dönemde ortaya çıkan hormonal değişiklikler, ardından doğum ve uyku düzeninin bozulması, bebeği emzirme sırasında ortaya çıkan duruş bozukluklarının takip etmesi emziren annede ciddi bir süreç. Bu süreç ağrıların inatçı olmasını, standart tedavi programlarının istendiği gibi uygulanamaması da ağrının şiddetinin yeterince azalmamasına sebep olur. Bu etkenler tedavi planlamasında da zorluk çıkarır. Tedavideki bir diğer zorluk ise, bahsettiğim zorlu süreçten geçen annenin ağrılarla birlikte psikolojik olarak daha da fazla zorlanması. Bu nedenle tedavi ve rehabilitasyon planlamasını yapan hekimin tecrübesi, alternatif ve zararsız tedavi yöntemleri hakkında bilgili olması ve yetkinliği olması önemli.

Bu tip durumlarda bazen hastalar kendi kadın doğum doktorlarına veya çocuklarını takip eden çocuk uzmanlarına konuyu danışabiliyor. Bu tedavilerin planlamasını, bu tip hastaları daha fazla gören ve alternatif ve zararsız tedaviler konusunda bilgili ve tecrübeli bir fizik tedavi hekiminin yapması daha doğru olur.

Haberin Devamı

Unutulmamalı ki annenin fiziksel ve psikolojik rahatsızlığı çocuğuna daha sağlıklı ve etkili şekilde destek olmasına yardımcı olur. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder