Funda Duru Bengü Beker: Kimse beni tanımadığında bile ben her zaman Star'dım
HABERİ PAYLAŞ

Bengü Beker: Kimse beni tanımadığında bile ben her zaman Star'dım

O, sahne için yaratılmış bir kadın. Yıldız tozuyla doğanlardan… Bengü Beker’in geçen hafta Sail Loft sahnesinde izledim. Böyle bir ses, böyle bir enerji olamaz! Son zamanlarda izlediğim en iyi canlı performanstı. Sahneye çıplak ayakla çıkan bu özgür ruhlu kadın, sahici, içten ve çok yetenekli. Eylül’de çıkacak single’ı öncesinde Bodrum Gündoğan Sail Loft’ta buluştuk. Onun adını ezberleyin, daha çok duyacaksınız. 

Sahnedeki Bengü’yle yeryüzündeki Bengü’yü bize anlatır mısın?

18 yaşından beri sahnedeyim. Sahnede, star, parlak ve ışığı yayılan bir Bengü var. İnsanların üzerindeki etkimin farkındayım. Bu beni daha da yükseltiyor. Sahneden beklediğim tek şey de bu yükseklik. Bu sadece sahnede olabiliyor. Bu yüzden sahne benim için çok değerli. Dinleyicilerimle hemen bir bağlantı kurabiliyorum. Bundan besleniyorum. Sahne dışında çok sakin biri değilim. Düşünsel ve duygusal olarak yüksek biriyim.

Haberin Devamı

Hep iyiyi kovalarım. Mükemmeliyetçiyim. Kendine her şeyi layık gören, şımarık ve konfor düşkünü bir tarafım da var. Keyfime düşkünüm ve aklıma gelen her şey, hemen olsun isterim. Sadece sahnede alkol alırım ancak mart ayında bir karar aldım. Sesimi dinledikçe memnun olmamaya başladım, bunun sebebinin de alkol olduğunun farkındaydım.

Alkol aldığımda sahnede çok iyi oluyorum ve insanları da çok eğlendiriyorum ama böyle olmaması lazım, bir standardı olmalı. İki haftadır yeniden içmeye başladım. Çünkü insanlar alkol alıp eğleniyor ama ben, bir yaz gecesi hâlâ çok profesyonel bir yerde kalıyorum.

Kendi şarkılarını yazıyor musun?

Eskiden beri şiir gibi şarkı sözleri yazıyorum ama melodi yok. Senelerdir de günlük tutarım. Müzik okudum ama songwriter’lık sıfırdan başlanan bir şey. Henüz içime sinen birkaç şarkım var. Çok sevdiğim birinden çok güzel bir şarkı aldım. Yasal süreç devam ettiği için detay veremiyorum. Eylülde şarkıyı çıkaracağız. Altı ayda üç single çıkarma planım var. Arkadaşım Gülşen Aybaba klibimi çekecek.    

Bengü Beker: Kimse beni tanımadığında bile ben her zaman Stardım

‘BABALARIN SAKLADIKLARI ÇOCUKLARDAN ÇIKAR’

36 yıllık hayatının özeti nedir? 

1986 yılında Çorum’da doğdum. Bir ablam bir de erkek kardeşim var. birbirinden çok farklı beş kişilik bir aileyiz. Tek ortak noktamız, ailecek her duyguyu çok yüksek yaşamamız. Annem ev hanımı, babam serbest meslek erbabıydı. Kimse beni şımartmadı ama ben hep sivrildim. Şımarık bir çocuktum. Kendime dair hatırladığım eski şey, her şeyi kendi başıma yapmak hevesimdir. Oryantal olacağımı zannederdim ama beş-altı yaşından sonra aile toplantılarında hep şarkı söyledim. Ailemde hiç müzisyen yok. Babam, “Şarkı sözleri yazayım, beste yap” diyor ama hiç şansı yok. Haha! Aileme bakacak olursam hayattaki gelişmiş zevkler ve sanata yatkınlık babamda var. “Babaların sakladıkları çocuklardan çıkar” diye bir laf var. Çok severim.

Haberin Devamı

ŞARKICI OLACAĞIMI ZATEN BİLİYORDUM

Seni izledim ve hem sesine hem sahne enerjine bayıldım. Bence iyi de dans ediyorsun.

Bence de… İyi dans, müziğe kendini bırakmaksa elimden geleni yapıyorum. Bu arada çocukluğumun aksine oryantal dansta çok kötüyüm. Tam bir kazuletim. Neyse, sonra güzel sanatlar lisesini kazandım. Piyano ve viyolonsel çalmaya başladım. Bir şekilde kendimi Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde buldum kendimi. Bölüme hiçbir zaman ısınmadım, asla öğretmen olacağıma inanmadım. Şarkıcı olacağımı zaten biliyordum, boşa kasıyorduk. Sonra Bursa’ya taşındım ve profesyonel sahne almaya başladım. Kendimi bulduğum, kahramanlık yaptığım yaşlardı. Haliç Üniversitesi’nin tiyatro konservatuar bölümünü kazandım. Tiyatroda da aradığımı bulamadım. Türkiye’deki sanat eğitiminden hiç memnun değilim. Bir ara felsefe ya da arkeoloji okumayı düşündüm ama fark ettim ki okuyarak öğrenebileceğimiz şeyleri evimizde okumalıyız. 

Haberin Devamı

Kariyerinde kırılma noktası yaşadığın bir an oldu mu?

Bursa’da geçirdiğim son bir buçuk sene sahneye çıkmama kararı almıştım. Sahneye çıkmak istediğim bir yer kalmamıştı. 44 kiloya kadar düşmüştüm. Stresten saçlarım döküldü. Ben hiçbir zaman tanınır olmak istemedim. Bu yüzden İstanbul’da olmak gözümde yoktu. Hayal dünyamda yaşıyordum. Ancak İstanbul beni çok güzel karşıladı. Hep iyi insanlarla iyi müzisyenlerle karşılaştım. Bu insanlar da yolculuğumu güzelleştirdi. 

KENDİ DÜNYAMI KURMAYA EN ÇOK BENİM HAKKIM VAR

10 sene sonra kariyerini nerede görüyorsun?

Son bir haftadır bunu çok düşünüyorum. Sadece bu zamanda gerçekleşmesi gereken şeyleri 10 sene sonra fark edip kendimi hırpalamak istemem çünkü acımasız bir insanım. 10 sene sonra beni şu andan çok farklı bir müzik tarzında bulabiliriz. Sadece pişman olmak istemiyorum. Yolda olma hissini ve uyanmama katkı sağlayan yenilikleri çok seviyorum. Önce bir şeyi canım istiyor sonra istediğimi gerçekleştirmek için makul sebepler diziyorum.

Akıl dışı şeyler yapmak istemem. Bana iyi gelecek fırsatları ve ışıkları kaçırmak istemem. Konforuma çok düşkünüm ve böyle yaşamakta ahlaki bir sorun görmüyorum. Kendi dünyamı kurmaya ve her istediğimi gerçekleştirmeye en çok benim hakkım var. Bunları yaparken bazı değerler geliştirmek de elbette ki şart. Başka bir canlıya zarar vermemek koşuluyla… 

Bengü Beker: Kimse beni tanımadığında bile ben her zaman Stardım

GÜNDÜZ İNSANI DEĞİLİM, GECE HAYATI TAM BENLİK

Gece çalışan biri olmak nasıl bir şey?    

Gece hayatı tam benlik. Ben gündüz insanı değilim. Uzun yıllar gündüzleri uyuyarak geçirdim çünkü uyanıp ne yapacaktım ki? Yaşam enerjim çok yüksek değildi, daha pesimisttim. 36 seneyi yüzdeye vurduğumda veriler genelde karanlık bir insan olduğumu söyler. Son birkaç yıldır değiştim. Her şeyi yapmaya enerji buluyorum. 

BAŞKA BİR SANATÇININ IŞIĞINDAN FAYDALANMAK İSTEMEM

Sesini Sezen Aksu’ya benzetenler var. Sen kimin şarkılarını söylemeyi seviyorsun?

Yalın, Onur Özdemir, Sezen Aksu… Ancak bu aralar Sezen Aksu şarkıları söylemekten kaçıyorum. Sesimi ona çok benzetiyorlar. “Acaba taklit mi ediyorum?” diye şüphe etmeye başladım. Bu konuyla ilgili yeni bir karar alana kadar şimdilik durum bu. Başka bir sanatçının ışığından faydalanmak istemem. Son zamanlarda da Simge Sağın’a düştüm. Bana yeniden pop dinlettirdi.    

“Keşke ben yazsaydım” dediğin bir şarkı var mı?

Sezen Aksu’nun birçok şarkısını ben yazmak isterdim. Özellikle ‘Kurşuni Renkleri’. Onurr ‘Çok Mu Zor’, Bruno Mars&Anderson .Paak ‘Leave The Door Open’, Simge ‘Aşkın Olayım’… Son zamanlarda en çok vakti L'Imperatrice ile geçirdim. ‘Parfum Thérémine’ şarkısını mutlaka dinle.

İLK KURAL: SAHNEDE ÖNCE BENİM EĞLENMEM

İnsanları eğlendirirken sen de eğleniyor musun?

Sahnede insanlar eğlenmese de ben eğleniyorum. İlk kural: Sahnede önce benim eğlenmem. Önce grubuma sahne yapıyorum. Çünkü grubum çok iyi müzisyenlerden oluşuyor ama onlar benim gibi değil, seyircinin enerjisinden etkilenebiliyorlar. Bir saat önce grubumu yükseltmeye başlıyorum. Kulisimizi çok önemsiyorum. Grubumu sadece sahneden sahneye görmek istemiyorum ve arkadaş olamayacağım kimseyle aynı sahnede olmak istemiyorum. 

Senin için eğlence ne demek?

Kardeşim Alper’le bazen günlerce uyumayıp bazı konular üzerinde beyin fırtınası yapıyoruz. Bu konu Roma’nın son birkaç yüzyılı da olabiliyor erkek şiddeti de… Bu kafa egzersizi benim için çok eğlenceli. Enerjim varsa insan hikayeleri dinlemek de zaman zaman bana keyif veriyor. Dans etmek ve flört etmek de çok eğlenceli.

Eğlence hayatı bir bağımlılık mı? İnsan kendini eğlenceye karşı nasıl korur?

Bazı sabahlar uyanırız ve “Abarttık sanki” deriz. Ben öyle bir hayat yaşamak istemem. Çizgilerin karışmaması gerekiyor.

MERHAMETLİ, AKLI BAŞINDA, DÜRÜST BİR ERKEKLE OLMAK İSTİYORUM

Şu anda hayatında biri var mı? Davulcunla birlikte olduğunu okudum birkaç yerde.

Doğru ama yollarımızı ayıralı dört buçuk sene oldu. İlişkimiz iki buçuk sene sürdü ve sürekli beraberdik. İlişkimiz bittikten sonra uzunca bir süre ikinci bir insan istemedim. Ayrıldığımız gün “Oh, akşam ne yiyeceğime yalnız karar vereceğim” dediğimi hatırlıyorum. Dünyanın en tatlı insanıydı ama ilk kez kendimden daha duygusal biriyle birlikte olmuştum. Onu çok sevmiştim ama o sevgi beni yavaşlattı. Şimdilerde hayatımda birini istiyorum ve birtakım denemeler yapıyorum. Beş ayda üç ciddi ilişki yaşadım ama henüz bir ay bandını aşamadım. Hahaha! Hepsi de aşkla başlamıştı. Hepsiyle çok eğlendim ama hiçbiri mükemmel değildi. Merhametli, aklı başında, dürüst bir erkekle olmak istiyorum.

ERKEKLER SADECE FLÖRTLEŞECEKLERİ ZAMAN ALGILARINI AÇIYORLAR

Gönül ilişkilerini nasıl yaşarsın?

Flörtle çok geç tanıştım. İlk görüşte aşık olurdum, hemen aynı evde yaşamaya başlardık. Flörtü ilişki içinde yaşamışım hep. Doğası ilişkiden ayrı olduğundan flörtü harcamış bir insanmışım. Flört etmesem de bazen “Bu sadece güzel bir sohbet, değil mi?” diye uyarmak zorunda kalıyorum. Erkekleri genellemek istemiyorum ama maalesef sadece flörtleşecekleri zaman algılarını açıyorlar gibi hissediyorum.   

MÜZİK KISITLMALARI SAÇMALIKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL

Müziğin peşini bırakmayan kısıtlamalar hakkında ne söylemek istersin?

Saçmalıktan başka bir şey değil. Müzik öyle bir şey ki kısıtlamalara ancak bir yere kadar uydurulabilir. Hayalini kurdukları engeli hiçbir zaman müziğe koyamazlar. Müzik de turizm ya da inşaat gibi canlı kalması gereken bir sektör.

Sesini eğitmek için neler yapıyorsun?

Lise ve üniversite eğitimim sırasında klasik şan eğitimi aldım ama öğrendiğim şeyleri sahne performanslarında hiç kullanmadım. Son zamanlarda aldığım en iyi kararlardan biri Nilüfer Çelik’le tanışmaktı. Kısa bir süredir vokal çalışıyoruz, şimdiden o kadar çok faydasını görüyorum ki. Sağlıklı, güçlü, doğru ve duygulu şarkı söylemeyi mümkün kılacak çalışmalarla beni geliştiriyor.

Bu yaz için sahne programın nasıl?

Düzenli olarak performans sergilediğim yerler yıllardır aynı. Hepsi ayrı bir ev benim için. Aynı zamanda işletmeci olan menajerim Berti Palambo’nun Korto’sunda hem İstanbul hem Alaçatı’dayız. Perşembe günleri Alaçatı’da, cumaları da Bodrum Gündoğan’da canım Arda Önen’in Sail Loft’undayım. İnanılmaz güzel geceler geçiriyoruz çaldığımız yerlerde. Bunlar dışında daha düzensiz misafir olduğumuz sahneler oluyor. Her sahne öncesi sosyal medyadan duyuyorum.

FOTOĞRAFLAR: MERT SEVER

Sıradaki haber yükleniyor...
holder