Funda Duru Bir Instagram hesabının anatomisi: Gaye Su Akyol
HABERİ PAYLAŞ

Bir Instagram hesabının anatomisi: Gaye Su Akyol

Kemerlerinizi bağlayın. Ya da bağlamayın rahat oturalım. Bu köşede Instagram profiline sıkıştırılan, kimsenin hayal kırıklığına uğramadığı, mutsuz olmadığı, her şeyin yolunda gittiği ‘müthiş’ hayatları konuşuyoruz. Posta-Portre’nin bu haftaki konuğu Gaye Su Akyol.

Bir Instagram hesabının anatomisi: Gaye Su Akyol

NORMALİN SINIRLARINDAN ÇOK UZAK

Gaye Su Akyol, üç tarafı tabularla çevrili ülkemizde inanılmaz işler yapıyor. Müziğiyle, sahnesiyle, sahne kostümleriyle, duruşuyla normale başkaldıran, sıradanlığa ve çoğunluğun kabul ettiği kalıplara sırt çeviren biri. Normalin sınırlarından uzak yaşamak her zaman kolay değildir belki ama eşsizdir.

Haberin Devamı

Varlığından ve şarkılardan haberdardım elbette ama geçen gün Twitter’da başlattığı #erkekyerinibilsin hareketiyle gönlüme de girdi. “Erkek yerini bilsin de ne yea” diyenler merak etmesin, ne olduğunu birazdan anlatacağım. Instagram’ı tahmin ettiğimden çok daha aktif kullanıyor. Sadece öne çıkanlara bile yüzlerce fotoğraf ve video eklemiş.

Bu biraz beklemediğim ondan bir şeydi ama içerikler keyifli olduğundan bir şey demeyeceğim. Sürekli gelen “Abla burnunu mu yaptırdın?” mesajlarına karşı öne çıkanlara bir bölüm eklemiş. Çocukluk fotoğraflarını da kanıt olarak paylaşmış. Bu çaba bana biraz fazla geldi ama bunaldı demek ki.

Bir Instagram hesabının anatomisi: Gaye Su Akyol

GEZEGENLER ARASI MÜZİK KEYFİ

Yaptığı müziğe neo-Türk sanat müziği ya da saykodelik Türk sanat müziği diyen de var ama onun için müziğine ne dedikleri ve ne diyecekleri pek önemli değil. İçimizden çıkan güzelliklerin illa ki bir çatı altında toplanması gerekmiyor. Her ne kadar insanoğlu bir şeyleri kategorize etmeyi çok sevse de...

Bence o, gezegenler arası bir müzik yapıyor. Türk sanat müziği ve uzayın bilinmezliğini birleştirerek özgün bir müzik yapması uluslararası ligde ilgi odağı haline gelmesine neden oldu. Ben ona her anlamda bağımsız diyorum ve konuyu sonsuza dek kapatıyorum.

‘İlk dinleyişte aşık olduğunuz şarkılar nedir?’ sorusuna Morphine’den ‘The Saddest Song’, Tindersticks’ten ‘Trouble Every Day’, Müzeyyen Senar’dan ‘Ağlamakla İnlemekle Ömür Geçiyor’ cevabını vermiş. Zevkli biri üstelik. Babası Muzaffer Akyol bir ressam.

Haberin Devamı

Gaye’nin de zaman zaman yapıp paylaştığı çok güzel resim ve heykeller var. Profili tam bir festival. Müzik, resim, heykel ne ararsanız var.

Bir Instagram hesabının anatomisi: Gaye Su Akyol

‘ÖVGÜNÜZLE ÖVÜNMEM, YERGİNİZLE YERİNMEM’

Çocukluğu Türk sanat müziği dinleyerek geçmiş. Yaşı ilerledikçe Rock’n Roll gruplarıyla tanışmış. Yaptıkları müziğin Türkiye için fazla underground olduğunu düşünenler varmış. Onlar düşüne dursun, Gaye Su Akyol geçen yıl, dünyanın en saygın müzik dergilerinden biri olan Songlines’ın düzenlediği Londra’daki Songlines Müzik Ödülleri’nde ‘En İyi Sanatçı’ ödülünü aldı.

Ödül aldığı haberini paylaştığı postta “Övgünüzle övünmem, yerginizle yerinmem şiarıyla yaşamaya, üretmeye devam edeceğim” yazmış. Yaptığı ödül konuşmasının çevirisini de aynı postun altına eklemiş. Neler söylediğinden bahsetmek isterdim ama çok uzun olduğundan ve anlam bütünlüğünü bozmak istemediğimden buraya alıntı yapmayacağım ama bir göz atın. Onunla gurur duyacağınıza neredeyse eminim.

Haberin Devamı

IGGY POP’TAN ÖVGÜLER

Gaye Su Akyol’u Google’lamanıza hiç gerek yok. Onun yaşamına dair çoğu şeyi Instagram hesabından öğrenebilirsiniz. The New York Times’da onunla ilgili bir makale çıktığını biliyor muydunuz? Gazeteci Alex Marshall, Gaye Su Akyol hakkında yaptığı araştırmalar sonucu yazdığı makaleyi The New York Times’da yayınladı.

Yine The New York Times, punk rock’ın yaşayan efsanesi Iggy Pop’a Gaye Su Akyol hakkında soru sormuş. Iggy Pop ise “Parlayan ve çekici bir Türk müzisyen. Yaptığı müzik, tükenmiş Batı’daki popüler müziklerden çok daha tatmin edici” demiş.

Gaye Su Akyol ise tüm bu olanları “Yıllarca rüyalarda gördüklerimin tezahürü şimdi yaşanıyor” demiş. Kendisinin de dediği gibi “İstikrarlı hayal hakikattir.”

Bir Instagram hesabının anatomisi: Gaye Su Akyol

ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARI VE BÜTÜN ÖTEKİLER

LGBTİ+ bireylere destek verdiğini her fırsatta dile getiriyor. Haziranda Onur Ayı’nda İstanbul Pride’ın Instagram canlı yayınına konuk oldu. Yayına; hanımları, beyleri, transları, lubunyaları, queer’leri, ateşle dans edenleri, özgürlük savaşçılarını ve bütün ötekileri kendi profilinden davet etti.

Toplum baskısı neticesinde cinsel yönelimini gizlemek durumunda kalan birçok birey aramızda yaşıyor. Gaye Su Akyol, bu yayında panseksüel olduğunu açıkladı. Neyse efendim, her şeyin özü sevgidir gerisi hikayedir. İstanbul Pride’ın hesabına girip o canlı yayını tekrar izleyebilirsiniz. Bir de şu meşhur ‘erkek yerini bilsin’ hareketi var. Yıllardır kadınlar üzerine kurulan kalıp cümlelerin öznesi erkek yapılarak yeniden tasarlandı. ‘Parfüm süren erkek dikkat çekmeye çalışıyordur, eşi izin verirse evde sürebilir’ gibi...

Bu hareketin öncülerinden biri de Gaye Su Akyol’du. “Bu berbat düzeni dalga geçe geçe bitireceğiz” dedi ve hareket başladı. Bu arada paylaşımlarından anladığım kadarıyla Gazapizm’le bir işler peşindeler. Bakalım ortaya nasıl bir şarkı çıkacak.

Bir Instagram hesabının anatomisi: Gaye Su Akyol

Sıradaki haber yükleniyor...
holder