Funda Duru Dünyaca ünlü terapist Dr. Stan Tatkin: Işıklar açıkken sevişin
HABERİ PAYLAŞ

Dünyaca ünlü terapist Dr. Stan Tatkin: Işıklar açıkken sevişin

İlişki terapisi alanında dünyanın önde gelen isimleri arasında yer alan psikoterapist Dr. Stan Tatkin, ömür boyu süren sağlıklı ilişkilerin sırrını anlatmak üzere 21 Mart’ta Şişli Radisson Blu Hotel’e geliyor.

Sağlıklı ilişkilerin yaşam kalitemiz açısından önemi nedir?

Bu konuda bir araştırma var, Harvard-Boston araştırması. Gelmiş geçmiş en kapsamlı mutluluk araştırması ve 77 yıldır devam ediyor. Katılımcıların hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları takip ediliyor. Çıkan sonuç ise şu: Mutlu ve sağlıklı bir hayatın temel belirleyicisi çevremizle kurduğumuz mutlu ilişkiler. Yani ilişkiler, paradan, başarıdan, ünden, sosyal sınıftan, zeka katsayısından ve hatta genlerden daha önemli bir etkiye sahip.

Haberin Devamı

Uzun ömürlü ve sağlıklı olmak için sizce evlilik şart mı?

Önemli olan evlilik değil, önemli olan güçlü ilişki. Harvard-Boston araştırmasına gelen temel eleştiri, erkek sağlığıyla ilgili çok şey açıklaması ancak kadınlarla ilgili tersine bulgular söylemesiydi. Ama son yıllarda, araştırmaya ikinci kuşak katılımcıların eşleri de dahil edildi. Partnerlerine güvenli bir bağ kurduğunu hisseden kadınların iki buçuk yıl sonra ilişkilerinde daha az depresif ve daha mutlu oldukları ortaya çıktı.

Peki, mutlu ve uzun ömürlü bir ilişkinin sırrı nedir?

Mutlu ve uzun ömürlü ilişkilerin sırrı güvendir. Güvenli bir ilişkiyi belirleyen kriterler; aşk, çekicilik ya da duygular değil. Taraflar birbirlerine karşı dürüst, adil ve iş birliği içindeyseler, ‘Ben’ değil ‘Biz’ olabilmişlerse ilişki uzun ömürlü olur. Güvenli işleyen ilişkilerde çiftler birbirini olduğu gibi kabul eder. Kimse baskı altında değişmez. Kabul edildiğimiz ve olduğumuz gibi sevildiğimiz bir ortamda değişebiliriz.

BİR İLİŞKİYİ KURTARMAK HER ZAMAN MÜMKÜNDÜR

Kötü giden bir ilişkiyi kurtarmak mümkün mü?

Bir ilişkiyi kurtarmak her zaman mümkündür. İnsanların ilişkiye dair bakış açıları olumsuz olduğunda ilişki ve birbirleri için pozitif şeyler yapmayı bırakırlar. Bu bir hatadır. Tartışmalar arttığında, ilişkinin stres seviyesi yükseldiğinde, en az sorunları çözmek kadar önemli olan olumlu paylaşımlar yapmak, enerji, emek ve zaman ayırmaktır. Dolayısıyla ilişki stresi arttığında eğlenceli şeyler planlanmak ilişkiye iyi gelecektir.

Haberin Devamı

İstanbul’daki seminerde neler anlatacaksınız?

Bu seminerin öncelikli amacı ilişki sorunlarının erken önlenmesidir. Beyin ve bağlanma hakkında bazı temel bilgileri paylaşacağım. Çatışmalarla baş etmek, yakınlığı artırmak ve hepsinden önemlisi, ilişkilerin güvenli ve emniyetli tutulmasını sağlayacak araçlardan bahsedeceğim.

SEVİŞİRKEN GÖZ TEMASI KURUN

Çiftlere ilişkileri konusunda neler tavsiye edersiniz?

Zamanla beynimiz partnerimizi otomatikleştirir. Onun hakkında her şeyi bildiğimizi varsayarız ama bu imkansız. Gerçek bir ilişkide partnerler birbirlerini araştırmaya devam eder çünkü öğrenme ve keşif ömür boyu devam eder. İlişkinizde partneriniz ve siz kral ve kraliçesiniz. Önce sizin ihtiyaçlarınız gelir, sonra diğerlerininki. Işıklar açıkken sevişin ve partnerinizle göz teması kurun. Bir deneyin ve neler değişeceğini görün.

Haberin Devamı

Dr. Stan Tatkin kimdir?

Ünlü psikoterapist Dr. Stan Tatkin, ‘Çift Terapisinde Psikobiyolojik Yaklaşım’ olarak Türkçeye çevirebileceğimiz PACT® yönteminin (A Psychobiological Approach tjo Couple Therapy) geliştiricisi ve eğitmeni. Tatkin, UCLA Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nda Doç. Dr. olarak çalışmalarına devam ediyor ve dersler veriyor. Aynı zamanda ‘Your Brain On Love’, ‘Wired for Love’, ‘Wired for Dating’, ‘Relationship Rx’ ve ‘We Do’ kitaplarının yazarı. Stan Tatkin’in ‘We Do’ kitabı, ‘Biz Böyle Yapıyoruz’ adıyla Türkçeye de çevrildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder