Funda Duru Elazığ Hayvan Barınağı'nda neler oluyor?
HABERİ PAYLAŞ

Elazığ Hayvan Barınağı'nda neler oluyor?

Hayvan aktivisti ve veteriner hekim Türkan Ceylan namıdiğer Barınak Meleği, geçtiğimiz günlerde çok önemli bir mücadelenin içine girdi. Elazığ Hayvan Barınağı’na dava açtı çünkü barınaktaki hayvanların hali içler acısı... Detayları kendisinden dinleyelim…

Önemli not: Haberdeki görseller stok fotoğraflardan alınmıştır. Hassas içerik sebebiyle barınaktan görüntüleri gazetede kullanmıyoruz. Elazığ Hayvan Barınağı’ında yaşananların fotoğraf ve videolarına Türkan Ceylan’ın ‘@barinak_melegi’ Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Elazığ Hayvan Barınağı’nda neler oluyor?

Elazığ barınağında yıllardır süren bir hayvan hakları ihlali söz konusu. Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencisiydim ve ilk açıldığı günden beri barınağa gönüllü olarak gidiyordum. O barınaktan binlerce hayvanı çıkarttım, tedavi ettirdim. Evimde baktım. Hepsiyle bir gönül bağı kurdum ama barınak kimsenin umurunda değildi. Deli gibi her şeye ben koşuyordum. Belki düzelirler diye defalarca başkanlarıyla toplantı yaptım ancak öğrenmeye kapalılar.

Barınakta çalışan veteriner hekimler neye güvenerek görevlerini yerine getirmiyor olabilir?

Maalesef arkalarında güvendikleri birileri var. Barınakta toplu ölen hayvanlara şahit olana kadar sabrettim, sonrasında hukuki süreç başladı. Elazığ’da bir eylem yaptık. Bunları söylerken gözlerim doluyor, o barınağa çok emek verdim.

Barınak tam olarak nerede?

Elazığ’ın çok uzak bir dağında. Ulaşım yok. Karda kışta bazen kilometrelerce yürüyerek gittim. O barınaktan dünyanın her yerine sahiplendirme yaptım. İngiltere, Amerika, Kanada, Almanya, İsviçre… Hepsini tek tek takip ediyorum. Onlar için elimden geleni yaptım ancak hepsini koruyamadım. Yitip gittiler, sadece yuva bulabildiklerim kurtuldu. Barınak rezil halde! Nefes aldıkça bunun mücadelecisini vereceğim.

Elazığ Hayvan Barınağında neler oluyor

TÜRKİYE’DE İLK DEFA BARINAK ÇALIŞANLARINA DAVA AÇILDI

Türkiye’de ilk kez bir barınağın idareci ve veterinerlerine dava açıldı, doğru mu?

Evet, ilk defa barınak çalışanlarına ‘görevi kötüye kullanmaktan’ dava açıldı. İki veteriner işleri müdürü, dört veteriner hekim hakkında çünkü bilirkişi raporları çok korkunç. İki farklı zamanda iki farklı müdür zamanında keşif raporları var. Hakim mahkeme sırasında görüntülere bakmakta zorlandı. O kadar kötü!

Haberin Devamı

KONUŞAMIYORLAR, KENDİLERİNİ SAVUNAMIYORLAR, BİRİLERİNİN BUNU YAPMASI GEREK

Türkiye’deki barınakları genel olarak nasıl değerlendiriyorsun?

Çoğu toplama ve imha merkezine dönüşmüş. Oysa yasa, “Kısırlaştır, aşıla ve aldığın bölgeye geri bırak” diyor ama birçoğu yapmıyor. İyileri de var ancak bu, o il veya ilçenin gelişmişlik düzeyini ve insani durumunu gösteriyor. Türkiye’nin her yerinde barınakların iyileşmesi için uğraşan binlerce gönüllüye minnettarım.

Savcılık Elazığ Hayvan Barınağı için “Adeta hayvan soykırımı yapılmış” dedi. Duruşma nasıl geçti? Tatmin edici sonuçlar alınabildi mi?

Bizim için tatmin edici değildi ama ikinci duruşmadan ümitliyiz. Bu kadar kötü halde olan ve net kanıtların olduğu bir davaya STK ve baroların müdahil olma talepleri reddedildi. Bu hukuksuzluktur! Bu hayvanlar konuşamıyor ve kendilerini savunamıyor; birilerinin bunu yapması gerek. Bilirkişi raporu doğru. Hayvanlar hasta ve aç ayrıca tarihi geçmiş ilaçlar verilmiş.

Haberin Devamı

Bu konudaki kişisel görüşün ve çözümün ne?

Belediye’nin gönüllülerle iş birliği yapması gerekiyor. Ve barınak halka açık bir yer haline gelmeli. Tespit edilen ihmallerin sorumluları cezalandırılmalı. Barınakta kayıtların tutulması, hayvanların aç bırakılmaması, temiz ve hijyenik bir ortam oluşturulması, tedavilerin eksiksiz yapılması, hasta ve sağlıklı hayvanların ayrılması gerekiyor. Bizler gönüllü çalışanlar olabiliriz. Ben gönüllü veteriner hekimlik yaparım, başka gönüllü arkadaşlarımız başka şeylere yardım eder. Çözüm yolu gönüllülerden ve duyarlı idarecilerden geçer.

Elazığ Hayvan Barınağında neler oluyor

SUSMAYACAĞIM VE BU MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİM

Peki, Elazığ Belediyesi sana neden manevi tazminat davası açtı?

Elazığ Belediyesi hayvan hakları ihmallerini paylaştığım için bana manevi tazminat davası açtı. Tamamen yıldırma ve susturma politikası ama susmayacağım ve bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim.

Elazığ Barınak Davası Türkiye’deki bütün barınakların iyileştirilmesi için bir adım olacak mı sence?

Evet, açılması bile emsal niteliğinde. Her şey çok net kanıtlarla birlikte ortada. Diğer barınaklar da bu davanın açılmasıyla birlikte kendilerini düzeltecektir. Birileri bu hayvanların haklarını savunuyor ve davalar açılıyor hatta emsal bir karar çıkabilir diyerek görevlerini daha iyi yapacaklardır ve barınaklar böyle böyle düzelecek.

İNGİLTERE’DEKİ BARINAKLARDA KÖPEKLERİN YÜZME HAVUZU VAR AMA ELAZIĞ’DA İÇME SULARI BİLE YOK

Sence barınak politikasını en iyi yöneten ülke hangisi?

Ben İngiltere olduğunu düşünüyorum. Çünkü orada dört ay barınakta çalıştım. Buradaki barınaklarla alakası yok. Köpeklerin yüzmeleri için özel havuzları bile vardı. Elazığ barınağında içme suları bile yok.

Türkan Ceylan namıdiğer Barınak Meleği kimdir?

Hayvan aktivisti ve veteriner hekimim, İzmirliyim, 25 yaşındayım. Elazığ Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunuyum. Veteriner hekim olarak çalışıyorum. Ulusal ve uluslararası birçok hayvan kurtarma projesinde görev aldım, almaya devam ediyorum.

Elazığ Hayvan Barınağında neler oluyor

KEDİ VE KÖPEKLERİ ANNEMDEN GİZLİ GİZLİ ÖPERDİM

Hayvanlarla ilgili ilk anını hatırlıyor musun?

Hayvanlarla ilişkim çocukluğumda başladı. Bol hayvanlı bir evde doğdum. İneklerimize boncuklardan kolye yaptığımı, hepsini isimleriyle çağırdığımı hatırlıyorum. Kedi ve köpekleri annemden gizli gizli öperdim. Harika bir çocukluk geçirdim.

HER HAYVANI KURTARMAK İSTİYORUM

Hayatınız hayvanlar üzerine kurulu. Bu size insanların dünyasında zorluk çıkarmıyor mu?

Elbette, bu yüzden ormanın kurtarılmış hayvanlarıyla yaşıyorum. Hayvanlar bana sevmeyi öğretti; karşılık beklemeden ve samimiyetle sevmeyi. Eskiden sevgimi daha az gösterebilirdim. Şimdiyse sevdiğim insanlara sevgimi doya doya gösterebiliyorum. Bu benim için çok önemli bir kazanım. Bazen tükenmiş hissediyorum. Çünkü çok empati yapıyorum ve bunu beni çok yoruyor. Her hayvanı kurtarmak istiyorum. Bunun yanında da çok fazla zorbalığa maruz kaldım. Ama ben bu yolu seviyorum taşına da çiçeğine de razıyım. Bu yolun beni güzel günlere götürdüğünü biliyorum. Hayata minnet doluyum.

Elazığ Hayvan Barınağında neler oluyor

Not: Hassas içerik sebebiyle barınaktan görüntüleri gazetede kullanamıyoruz. Elazığ Hayvan Barınağı’ında yaşananların fotoğraf ve videolarına Türkan Ceylan’ın ‘@barinak_melegi’ Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder