Funda Duru FIFA Dünya Kupası ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde
HABERİ PAYLAŞ

FIFA Dünya Kupası ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde

Arap Yarımadası’nın hızla yükselen ve popülerleşen ülkesi Katar’ın adını son zamanlarda daha sık duymaya başladık. Gelin birlikte Katar’da neler olduğuna yakından bakalım. Kulağınıza değmiştir; Dünyanın en büyük futbol turnuvası olan 2022 FIFA Dünya Kupası, 21 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında Katar’da gerçekleşecek. Bu haberi ilginç yapan, Dünya Kupası’nın ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde düzenlenmesi.

FIFA Dünya Kupası ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde

STATLARDA KATAR KÜLTÜRÜNDEN İZLER

Her biri Katar kültüründen esintiler taşıyan statlar, tarihteki ilk karbon-nötr turnuva için özel olarak inşa edildi. Misafirler de gereken hassasiyeti gösterirse dünyanın en doğa dostu turnuvası olacak sanırım.

Haberin Devamı

Final maçının oynanacağı 80 bin kişilik Lusail Stadyumu, geleneksel fenerleri karakterize eden ışık ve gölgenin etkileşimiyle eski Arap örme çanak zanaatını yansıtan bir anlayıştan ilham alıyor. 60 bin kişilik Al Bayt Stadyumu, çölde misafirperverliğin sembolü olan geleneksel bir Bedevi çadırı şeklinde inşa edildi.

40 bin kişilik Al Janoub Stadyumu'nun tasarımı, geleneksel ahşap Arap teknelerinin yelkenlerinden geliyor. Ne emek ne emek!

FIFA Dünya Kupası ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde

Dünyanın en güvenli ülkesi

Katar'da suç oranları ve güvenlik sorunları hayli az. Bu yıl Numbeo Suç Endeksi tarafından dünyanın en güvenli ülkesi seçildi. Üstelik bu ilk seçilişi de değilmiş. Orada yaşayan halk adına sevindim. Darısı Türkiye’nin başına.

Katar’ın tarihinin, Antik Çağ’a kadar uzandığını biliyor muydunuz? Romalı yazar, doğa bilimci ve filozof Büyük Plinius, Katar'ın yerlileri için ‘Catharrei’ sözcüğünü kullanır. Matematikçi, astronom ve coğrafyacı bilgin Batlamyus, bugünkü Katar’ın konumlandığı bir harita çizerek adını ‘Catara’ koymuş. Bu harita bugün Katar Ulusal Müzesi'nde sergileniyor. Günlüklerinde ‘Katara’ ve ‘Qatar’ sözcüklerini kullanan Portekizli kaşifler de cabası…

Denizle buluşan çöller

İç Deniz olarak da bilinen Khor Al Adaid, dünyada denizin çöle ulaştığı birkaç yerden biri ve muhteşem kum tepelerine sahip. Haliyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Flamingolara, kaplumbağalara, tilkilere ve ülkenin ulusal hayvanı Arabistan oriksine ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en geniş beyaz köpek balığı sürülerinden biri de Katar'da bulunuyor. Al Shaheen yasak deniz bölgesinin kuzeydoğu kıyılarında ortaya çıkıyorlar. İlginç binaları ve çevre dostu yenilikçi fikirleriyle Katar'da büyük sürdürülebilirlik atılımlar gerçekleşiyor. Futbol için inşa edilen stadyumların temelinde sürdürülebilirlik yatıyor.

FIFA Dünya Kupası ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde

Mesela Stadium 974, okyanus taşımacılık konteynırlarından inşa edildi ve turnuvadan sonra tamamen sökülüp kaldırılacak. Eğer bu ülke ilginizi çekmeyi başarabildiyse ziyaret etmeniz hiç zor değil çünkü orta Doğu'nun en kolay giriş yapılabilen ülkeleri arasında yer alıyor.

FIFA Dünya Kupası ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde

Katar Guinness Rekorlar Kitabı'nda

Tam yazıyı bitireceğim, aklıma Katar’ın başka bir özelliği geliyor.

  • Olimpik Bisiklet Pisti, 33 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun kesintisiz bisiklet yolu olarak 2020 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
  • Qatar Airways, 2021 Skytrax Dünya Havalimanı Ödülleri'nde ‘Dünyanın En İyi Havayolu Firması’ ödülünü aldı ve Hamad Uluslararası Havalimanı da ‘En İyi Havalimanı’ seçildi.
  • Quest Doha, ‘En Uzun İç Mekan Rollercoaster'ı’ ve ‘En Yüksek Drop Tower Sürüş’ özellikleriyle yine Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
  • Son teknoloji Doha metrosu, başkentin başlıca kültürel cazibe merkezlerini birbirine bağlayan dünyanın en hızlı sürücüsüz trenlerine sahip.
  • Msheireb Downtown, Doha'nın eski ticaret bölgesini canlandıran dünyanın ilk sürdürülebilir şehir merkezi yenileme projesi.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder