Funda Duru Kübra Ev: Görme engelliyim, üniversite sınavına Braille alfabesiyle girmek istiyorum
HABERİ PAYLAŞ

Kübra Ev: Görme engelliyim, üniversite sınavına Braille alfabesiyle girmek istiyorum

Kübra Ev, 19 yaşında üniversite sınavına hazırlanan görme engelli bir öğrenci. Üniversite sınavında, isteyen görme engellilere sınav kitapçığının Braille alfabesinde verilmesini istiyor ve bunun için ‘Change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Şimdilik 160 bin küsur kişi imzaladı ancak hedef 200 bin. Kübra’nın amacına ve yaşamına birlikte yolculuk yapalım.

Kübra Ev: Görme engelliyim, üniversite sınavına Braille alfabesiyle girmek istiyorum

Öncelikle seni tanıyalım. Nerede yaşıyorsun ve ne okuyorsun?

Konya Sosyal Bilimler Lisesi’nde son sınıfta okuyan görme engelli bir yabancı dil öğrencisiyim. Geçen yıl bu amaçla değişim öğrencisi olarak Amerika’ya gittim ve sekiz ay kadar orada kaldım. Bu yıl üniversite sınavına gireceğim ve tercihim yabancı dil bölümleri üzerine olacak ancak üniversiteye hazırlık kitabı yayınlayan yayınevleri görme engelliler için kaynak çıkarmıyor.

Haberin Devamı

Şimdi gelelim talebine? Ne istiyorsun?

Ben sınavımı okuyarak çözmek istiyorum. Üniversite sınavında, isteyen görme engellilere sınav kitapçığının Braille alfabesinde verilmesini talep ediyorum. Bazı ülkelerde bu yapılıyor ancak henüz ülkemizde yok.

Var olan sistemde sınava nasıl giriyorsunuz?

Bizde gözetmen öğretmenle yapılıyor. Gözetmen öğretmen eminim elinden geleni yapacaktır ancak ben bir yıl boyunca kitaptan okuyarak çalışacağım ve sonrasında birisinin sesine alışmak zorunda kalacağım. Yabancı dilden sınava gireceğim için o an ilk defa duyduğum bir ses ve telaffuz ilk kez duyduğum bir telaffuz olacak. Ben orada 100-200 bin kişiyle yarışıyorum ve görme engelliler dışındaki kişiler böyle bir dezavantajla karşı karşıya değiller. O yüzden ben bunun bana bir hak olarak sunulmasını istiyorum.

Kübra Ev: Görme engelliyim, üniversite sınavına Braille alfabesiyle girmek istiyorum

AMERİKA’DAKİ OKULUMDA BÜTÜN KİTAPLAR GÖRME ENGELLİLER İÇİN UYGUNDU

Geçtiğimiz yıl Amerika’da okuduğunu söyledin. Oranın koşullarıyla buradaki sistemi karşılaştırmanı rica ediyorum.

Amerika’da teknolojinin çok daha etkin kullanılması hayatımı kolaylaştırdı. ‘Braille Display’ adında bir araçla ekranı braille olarak yansıtıyorlardı. Gittiğim okul zaten görme engelliler okuluydu ve bütün kitaplar görme engellilere uygundu. Ben Türkiye’de görme engelli olarak geometri derslerinden hep muaf tutulmuştum ama orada çok temel de olsa geometri dersi almaya başladım. Çünkü çizimlerin hepsi braille yapılmıştı.

Haberin Devamı

Change.org’da başlattığın kampanyada 160 bin küsur imza toplandı. Nasıl tepkiler aldın? İmzaları nereye göndereceksiniz?

Ben kesinlikle var olan sistemin kaldırılmasını istemiyorum. Braille alfabesi kullanımında yeterli olan öğrencilere ve isteyenlere bunun bir hak olarak verilmesini istiyorum. Başvuru aşamasında ‘braille’ veya ‘okuyucu’ şeklinde iki seçenek oluşturulabilir. ‘Change.org/Braille’ kampanya adresinden haklı talebimin gerçekleşmesine bir katkı sağlayabilirsiniz.

*Braille alfabesi: 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilen ve görme engelli bireylerin okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder