Funda Duru Yeryüzünden Notlar: 100 yıldır yeryüzünde yaşıyorlar
HABERİ PAYLAŞ

Yeryüzünden Notlar: 100 yıldır yeryüzünde yaşıyorlar

Geçenlerde Ali Dede’min namıdiğer Roket Adam’ın 90’ıncı yaş gününü kutladık. Pastasının mumlarını üflerken bir 90 yıl daha yaşamayı diledi. 30 yaşında, 21. yüzyıl ve coğrafya yorgunu olarak bu bana biraz garip geldi. Belki 90 yıl önce doğsam, dedem gibi ben de 90 yıl daha yaşamayı isteyebilirdim. Neyse, bunları ağlayarak günlüğüme yazsam yeridir. Haha! Hazır 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü yaklaşıyorken ve dedem beni uzun yaşamanın anlamı veya anlamsızlığıyla ilgili düşüncelere sürüklemişken 100 yıldır yaşayanlara göz gezdirdim. İşte karşınızda 100 yıldır yeryüzünde yaşayan tanınmış kişiler…

Haberin Devamı

İRİS APFEL

İris Hanım, onaylıyorsanız evrakları imzalayalım

Amerikalı iş insanı ve iç mimar Iris Apfel, 100 yaşında yaşayan bir efsane! Kocaman yuvarlak gözlükleri ve nasıl taşıdığına anlam veremediğim abartılı aksesuarlarıyla gerçek bir ikon. Üstelik uzun yıllar boyunca stil değişikliği yapmadı, hep aynı kaldı. Bu, söylemesi kolay ama uygulaması zor bir şeydir.

100 yıldır yaşıyor olmak nasıl hissettiriyor acaba? Bana öyle geliyor ki, “Ömrünüze bir 100 yıl daha ekledik Iris Hanım, onaylıyorsanız evrakları imzalayalım” deseler düşünmeden imzalar. Onun hakkında daha çok şey öğrenmek isterseniz aktif kullandığı Instagram hesabını inceleyebilirsiniz. Belgesel izlemeyi seviyorsanız ‘Iris’ isimli belgeselini izlemenizi öneririm.

Yeryüzünden Notlar: 100 yıldır yeryüzünde yaşıyorlar

MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ

Şekerden yapılmış bir insan

108 yaşında! Osmanlı İmparatorluğu’nda doğdu. Tanımayan yoktur ama o bir bilim insanı ve Sümerolog. O kadar tatlı görünüyor ki, şekerden yapıldığını düşünmek istiyorum. 2018’de Oya ÇINAR’a verdiği röportajda, “Bu kadar yaşamayı beklemiyordum ama artık bıktım yaşamaktan. Çok dertleniyorum. Kendimle ilgili değil ama etrafımda olup bitenler beni çok üzüyor. Çocuklarım, torunlarım için kaygılanıyorum, onlar için ödüm kopuyor” demiş. Bu sözlerini kalbimin her odasında hissediyor ve sizi çok iyi anlıyorum efendim.

Yeryüzünden Notlar: 100 yıldır yeryüzünde yaşıyorlar

JOAN CHRISTINE FAIREY HAIMOFF

İnanılmaz bir hayat hikayesi

Kaptan June 98 yaşında ama bu köşede olması için ona iki yıl da ben verdim. Ondan söz etmesem eksik kalırdı. “Kim yaşamış bu hayatı doya doya?” sorusu onun hikayesinde gizli. İngiliz June Haimoff’un babası tanınmış bir petrol mühendisiydi. İki kez evlendi. Soyadını da taşıdığı ikinci eşiyle dünyanın jet sosyetesi arasındaydı. Eşinden ayrıldı ve kendini özgür sulara bıraktı.

Haberin Devamı

Bir balıkçı teknesi aldı ve Ege Denizi’ni keşfe çıktı. Yaşamının değerini doğayı koruyarak artıran caretta caretta’ların ciciannesi Kaptan June, 1986'da İztuzu Plajı'nda bir barakada ve teknesinde yaşamaya başladı. Bu nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta caretta’lar için çalışmalar yaptı ve Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı’nı kurdu.

Yeryüzünden Notlar: 100 yıldır yeryüzünde yaşıyorlar

YOGİ KAZIM

Tüm dünya onu tanıyor

1920 yılında Adana’da doğdu. 101 yaşında ama o yaşta olduğuna bin şahit ister. En az 60 yaşında gösteriyor. Dört yaşında Kuran-ı Kerim’i hatmetti. Her anlamda yaşıtlarında farklı olduğu belliydi. 20 yıl dünya zevklerinden uzak yaşamış ve bu süreçte vücudunun tüm uzuvlarını kontrol altına alabilmeyi öğrenmiş.

1961 yılında İzmir’de büyük bir kaza geçirdi ve beli kırıldı. Doktorlar bir daha yürüyemeyeceğini söyledi ancak o, geliştirdiği yöntemlerle kendini tedavi etti. Daha ne hikayeler… Onu tüm dünya tanıyor. Yaşamı buraya sığmaz, taşar ancak siz lütfen bu yazıyı okuduktan sonra bu ilginç insanın yaşamına bir göz atın.

Haberin Devamı

Yeryüzünden Notlar: 100 yıldır yeryüzünde yaşıyorlar

MARSHA HUNT

103 yıllık güzellik

İnanın bu yazıyı yazana kadar birçok yaşlı insan fotoğrafı gördüm ve çok az güzel yaşlanana rastladım. Marsha Hunt da o güzel yaşlananlardan biri. Amerikalı oyuncu Marsha Hunt, hepimize yetişememiş olabilir ancak televizyon şovları, filmleri, dizileri arşiv niteliğinde. ‘Born to the West’, ‘The Virginia Judge’, ‘These Glamour Girls’ filmlerini nostalji sevenlere öneririm. Hoşça kalın ve yaşlanmayacaksanız da güzel yaşayın!

Yeryüzünden Notlar: 100 yıldır yeryüzünde yaşıyorlar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder