Funda Duru Yeryüzünden Notlar! Formula 2'ye giden ilk Türk yarış pilotu
HABERİ PAYLAŞ

Yeryüzünden Notlar! Formula 2'ye giden ilk Türk yarış pilotu

23 yaşındaki yarış pilotu Cem Bölükbaşı, E-spor dünyasından gerçek Formula yarışlarına uzanan hikayesiyle dünyada bir ilke imza attı. Bu hafta, 2022 FIA Formula 2 sezonu için Charouz Racing System takımıyla anlaştığını duyurdu. Sıradaki hedefi ise Formula 1’de yarışan ilk Türk olmak. Ben karşımda iyi yetiştirilmiş, sakin, nazik, zeki ve yetenekli bir genç buldum ve bu karamsar düzende umutla doldum. Cem Bölükbaşı’nı yakından tanıyalım.

Yeryüzünden Notlar Formula 2ye giden ilk Türk yarış pilotu

Bizler seni tanımadan önce neler yapıyordun?

Tek çocuğum. Saint Joseph mezunuyum. Almanya’da bir üniversitede makine mühendisliğini kazandım. Ancak okula başlamamla birlikte ilk E-spor kontratımı imzalamıştım. Okulun dekanı bana “Üniversiteyi her zaman okuyabilirsin ama bazı şanslar insanın karşısına bir kez çıkar” dedi ve okulumu dondurduk ama ben geçen sene Florida Üniversitesi Spor Menajerliği bölümüne kaydımı yaptırdım.

Haberin Devamı

Babam bilgisayar mühendisi, annem ev hanımı. İkisi de beni sonuna kadar destekliyor. Ben yarışırken annem çok daha rahat, hatta büyük bir heyecan ve merakla izliyor. Babam biraz korkuyor, annem kadar rahat değil. Aslında yarışlar göründüğü kadar tehlikeli değil. Müthiş bir güvenlik var.

ALTI YAŞINDAYKEN MOTOCROSS TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDUM

Hız tutkunu nasıl keşfettin?

Bisiklete binmeyi çok seviyordum. Hep yokuş aşağı gidip en yüksek hıza ulaşmaya çalışıyordum. Aile dostlarımız, babamı, beni motor sporlarına yönlendirmesi konusunda ikna etmiş. Beş-altı yaşlarındaydım ve bir sene boyunca motocross yaptım.

Altı yaşındayken motocross Türkiye şampiyonu oldum. Ancak kategori yükselince ve motorlar hızlanınca tehlikeli olmaya başladı diye beni dört tekere yönlendirdiler ve Go Kart’a geçtim. Bir süre sonra da sanal yarışlara başladım. Çünkü bu spora devam etmek için çok yüksek bütçeler gerekiyor ama sanalda bütçe problemi yoktu.

O minik yaşındaki büyük başarını hatırlıyor musun, yoksa her şey oyun gibi miydi?

Hatırladığım tek şey bana boyum kadar bir kupanın verilmesiydi. Geri kalan her şey çok silik.

Sen çocuğunu küçük yaşta bu spora yönlendirir miydin?

Haberin Devamı

Muhtemelen. Çünkü bu, stresli de olsa çok keyifli bir yolculuk. Hatta çocuğum bu yolu seçerse benden daha rahat bir yolcu olabilir. Önemli olan neyi seviyorsa onu yapması. Ben onu zorlamam.

Yeryüzünden Notlar Formula 2ye giden ilk Türk yarış pilotu

ÇILGIN BİR SPOR YAPAN SAKİN BİRİYİM

Senin hakkında çok az şey biliyoruz. Mesela nasıl birisin?

Çılgın bir spor yapan sakin biriyim. Heyecanlansam da kendi içimde yaşarım. Kendimi geliştirmek için sürekli çabalıyorum. Hem kariyerime hem hayata dair kitaplar okuyorum, düzenli spor yapıyorum.

E-spordan gelen bir gamer olarak dünyanın en büyük motor sporları organizasyonu olan Formula 1’in bir alt klasmanında yarışacaksın. Sanaldan gerçeğe geçiş zor olmadı mı?

Bence ikisi birbirine çok yakın. Zorlandığımı söyleyemem. Üç sene boyunca sanalda farklı farklı dünya şampiyonalarında yarıştım. Borusan Otomotiv’in motor sporları takımı beni gerçek piste çıkardı. Levent Kocabıyık, bir yarışlığına kendi koltuğunu bana verdi ve iyi bir yarış çıkardım. Ardından da takıma girmiş oldum. “Başarılı bir sanal yarışçı gerçek hayatta da başarılı olabilir mi?” soruları da cevap bulmuş oldu. Çünkü biri iyi FIFA oynuyor diye gerçekte iyi olmak zorunda değil ama bizimki biraz daha farklı çünkü oyunlarda da direksiyon ve pedallarla oynuyoruz.

Haberin Devamı

Herkes Formula 1’i bilir, Formula 2’de işler nasıl ilerliyor?

Formula 1, en ihtişamlı, en çok izlenen ve en büyük spor organizasyonlarından biri. Formula 2 de onun bir alt serisi. Formula 1’de nasıl dünyanın en iyi 20 pilotu varsa, Formula 2’de de onların tahtını sarsacak kadar iyi 20 küsur pilot var. Biz aslında Formula 1’dekilerin yerini doldurmak için bekliyoruz. Formula 2, zirveye giden en yakın adım.

Formula 2’deki ilk yarışın ne zaman olacak?

18 Mart’ta Bahreyn’de yarışacağım.

YARIŞLARDAN ÖNCE MEDİTASYON YA DA YOGA YAPIYORUM

Yarışlardan önce ritüellerin var mı?

Yok çünkü terslik olur da ritüelleri yerine getiremezsem mental olarak sıkıntıya girerim. Bazen kendimi rahatlatmak ve konsantre olmak için meditasyon ya da yoga yapıyorum bazen de yarışı düşünmemeye çalışıyorum.

Yeryüzünden Notlar Formula 2ye giden ilk Türk yarış pilotu

SPONSORUNUZ YOKSA NE KADAR YETENEKLİ OLURSANIZ OLUN YARIŞAMIYORSUNUZ

Kariyerin boyunca kendini hiç sıkışmış hissettiğin oldu mu?

Şimdi sponsorlarım var ama ilk başladığımda sponsor sıkıntısı çekiyordum. Bu sporda, diğer sporların aksine finansal kısım öne çıkıyor. Eğer sponsorunuz yoksa ne kadar yetenekli olursanız olun yarışamıyorsunuz. Çünkü ödemeniz gereken bir sponsor bütçesi var. Çok yüksek miktarlar olduğu için özel ailelerden gelmiyorsanız işler zorlaşıyor.

Senin yolundan gitmek isteyen gençlere neler söylemek istersin?

Motor sporları bütçelerinden dolayı ulaşılamaz gibi görünüyor. Zengin sporu gibi algılanıyor ama ben biraz da bu algıyı yıkmaya çalışıyorum. Daha önce kimse E-spordan bu seviyeye gelmedi. Eğer ben evimdeki bilgisayardan bu seviyeye gelebiliyorsam bunu herkes yapabilir.

Cem Bölükbaşı hakkında:

2017 yılında Formula E-spor Dünya Şampiyonası’na katılan Cem Bölükbaşı dünya beşinciliğini elde etti ve Formula 1 şampiyonu Fernando Alonso’nun Simracing takımına seçilen ilk sürücü oldu. 2018’de yine F1 E-sports’a katılan 70 bin kişi arasında en iyi 20 yarışçıdan biri olarak, ProDraft seçmelerinde dünya birincisi oldu, Redbull Toro Rosso Formula 1 ekibine katıldı ve takımı ile dünya ikincisi olma başarısını gösterdi.

Gerçek pistlere ilk defa GT4 Avrupa Serisi 2019 şampiyonasında çıktı. Borusan Otomotiv Motorsport’un (BOM) genç yetenekler projesi kapsamında seçtiği pilot olarak turnuvanın iki ayağında yarışan Cem, Misano pistinde kariyerinin sadece ikinci gerçek pist yarışında, PRO-AM kategorisinde yarışı ikinci bitirerek ilk podyum heyecanını yaşadı.

Ekim 2019’da kariyerinin ilk Formula yarışını, Formula Renault Eurocup’ın Hockenheim pistinde M2 Competition takımı ile tamamlayan Bölükbaşı, ilk tek koltuklu araç yarışındaki performansıyla otoritelerin ve motor sporları tutkunlarının dikkatini çekti. Formula Renault yarışında gerçek piste çıkmayı başaran dünyadaki ilk sim pilotu oldu.

Dünya şampiyonu oldu

2020 yılında ilk kez düzenlenen Formula Renault E-sport Series’de ise toplam sekiz yarışta simülasyondaki gücünü göstererek Dünya Şampiyonu oldu.

Cem Bölükbaşı, Şubat 2021’de düzenlenen Formula 3 Asya Serisi’nde en iyi 3. çaylak oldu ve ilk defa tam sezon yarıştığı Formula turnuvasını 9. sırada bitirerek adını en başarılı 10 pilottan biri arasına yazdırdı.

Cem Bölükbaşı, Mayıs 2021’de Avusturya, Red Bull Ring pistinde gerçekleşen kariyerinin ilk dört saatlik Le Mans Avrupa Şampiyonası’nda ise, Eurointernational takımıyla LMP3 sınıfında en iyi ikinci takım olma gururu yaşadı.

Macaristan Hungaroring, İtalya Imola, Avusturya Red Bull, İtalya Monza ve Barcelona Catalunya yarışları sonrasında toplam 217 puanla Euroformula Open pilotlar sıralamasında 5. sıraya yükseldi. Bölükbaşı, sonradan dahil olduğu Euroformula Open serisinde katıldığı toplam 15 yarışın 8’inde podyuma çıkmayı başarırken, iki yarışı da birincilikle tamamladı.

Nisan 2021’de İtalya, Autodromo Nazionale Monza pistinde yapılan GT4 European Series’te PRO-AM kategorisinde yarıştı ve takımıyla yarışı ikinci tamamladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder