Funda Duru Yeryüzünden Notlar: Nostalji sevenler buraya!
HABERİ PAYLAŞ

Yeryüzünden Notlar: Nostalji sevenler buraya!

Spotify, YouTube ve Deezer gibi uygulamaların hayatımıza hızla girdiği bu dijital çağda radyoların da söylemek istedikleri var. Türkiye’nin tek Türk sanat müziği Radyosu olan Radyo Alaturka, Yeşilçam oyuncularını ve Türk sanat müziği sanatçılarını sıklıkla konuk alıyor. Hayatlarımıza dokunan şarkıların, eserlerin hikayelerini bestekarlarıyla anlatıyor. Türk sanat müziğini yaşatmaya çalışan, bizi nostaljik bir geziye çıkaran Radyo Alaturka’nın Genel Yayın Yönetmeni Beyza Koç ile konuştuk.

Yeryüzünden Notlar: Nostalji sevenler buraya

Radyo kültürü hakkında neler söylersiniz?

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Atatürk Türk sanat müziği için “Biz, çok defa, bu musikinin tam haysiyetini bulamıyoruz. Hakiki Türk musikisi hiç şüphesiz, yüksek bir medeniyetin musikisidir. Bu musikiyi, bütün dünyanın anlaması lazımdır. Fakat, onu bütün dünyaya anlatabilmek için, bizim milletçe, bugünkü medeni dünyanın seviyesine yükselmemiz lazımdır” demiş. Milletçe Türk müziğimize sahip çıkmak için yayın politikamızla, sanatçılara makamlara notalara bestekar ve güftekarlara verdiğimiz kıymetle yola devam ediyoruz. Bu manada kültürümüze sahip çıkarak dinleyicimize de sahip çıkmış oluyoruz.

BİZİM DİNLEYİCİMİZ VEFALIDIR

Artık radyo, neredeyse sadece arabada seyahat ederken dinleniyor. Radyoların evimizden çıkıp antikacılara gitmesi sizde bir hüzün yaratıyor mu?

Artık yeni nesil de antikaya merak sarmış durumda. Nostaljiye bir özlem var. Radyo Alaturka da bu değeri koruyor. Bizim dinleyicimiz vefalıdır. Sadece araçlarında değil evlerinde, mesai saatlerinde ve dünyanın her yerinde bizlere eşlik ederler. Hem radyolarına hem Türk sanat müziğine sahip çıkıyorlar. Dünyanın diğer ucundan yazan dinleyenlerimiz var.

Spotify ve Deezer gibi uygulamaların hayatımıza girdiği bu dijital çağda radyolara ilgi azaldı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Radyo kültürüne aşina olan iyi bir dinleyici; acısını, derdini, ayrılığını ,mutluluğunu paylaşmak için bir programcı sesi arar. Bu anlamda Radyo Alaturka dijitalleşen dünyada yerini ve saygınlığını korumaya devam ediyor ve sadık radyo dinleyicilerimize geçmişi aratmıyor.

Haberin Devamı

SELAHATTİN PINAR VE AFİFE JALE AŞKININ SONUCU

Sizi en çok etkileyen eser ve hikayesi hangisi?

Birini seçmek çok zor. Türk sanat müziğinin her notasında mazi yatıyor. Ben Selahattin Pınar hayranıyım. Bu durumda ‘Gecenin Matemini Aşkıma Örtüp Sarayım’ı seçeceğim. Tiyatro oyuncusu Afife Jale ve Selahattin Pınar aşkını bilmeyen yoktur. Selahattin Pınar’ın babası, uğruna onca beste yaptığı Afife Jale ile ilişkisini onaylamaz.

O da babasına karşı gelerek aşkını alıp bir buruk veda sonucu babası ile yolları ayırır ve baba-oğul uzun süre görüşmez. Yıllar geçer, Selahattin Pınar’a babasının çok hasta olduğu ve gelmesi gerektiği söylenir. Babasının hasta yatağındaki ziyaretine yetişemeyen Selahattin Pınar, geldiğinde babasını kaybetmiştir ve babasına şu bestesini yapar:

‘Gecenin matemini aşkıma örtüp sarayım

Gittin artık seni ben nerde bulup yalvarayım

Şimdi ben tıpkı şifasız kanayan bir yarayım

Gittin artık seni ben nerde bulup yalvarayım’

Yeryüzünden Notlar: Nostalji sevenler buraya

Radyonuzda hangi programlar var?

Haberin Devamı

Hafta içi her sabah 07.00-10.00 saatleri arasında ‘Altan Kiraz ile Altan Vakti’, hafta içi her gün 12.00-15.00 Meltem Mendi ile Alaturka Rüzgarı, hafta içi her akşam 17.00-20.00 saatleri arasında ise ‘Beyza Koç ile Nağmeler’ programlarımız dinleyiciyle buluşuyor.

Radyo Alaturka’yı, İstanbul ve çevre illerinde 91.0 frekansından, mobil cihaz uygulamaları ve ‘www.radyoalaturka.com.tr’ interaktif web sitemizden dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda iOS Ve Android kullanıcıları için ‘Radyoalaturka’ uygulaması ile dünyanın her yerinden kesintisiz yayınlara devam ediyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder