Furkan Lüleci 3D artırılmış gerçeklik ile otomobiller geleceğe hazır
HABERİ PAYLAŞ

3D artırılmış gerçeklik ile otomobiller geleceğe hazır

Geçen ay ABD, Las Vegas’ta yapılan CES 2022 fuarı ancak bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz teknolojilerin bir bir gerçekleşmeye başladığının kanıtı gibiydi. En ilgi çeken ürünlerden biri de California merkezli Türk şirketi CY Vision’ın otomotiv sektörüne yönelik tasarladığı 3D Artırılmış Gerçeklik Ön Cam Yansıtma teknolojisi 3D AR-HUD oldu.

Metaverse’ü oluşturan 90 şirketten biri olan şirketin CEO’su Orkun Oğuz’a bu yeni teknolojinin otomobillerde ne gibi değişiklikler yaratacağını ve sürüş deneyiminin yeni boyutlarını sordum.

Haberin Devamı

Şirketin kuruluş hikayesinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Prof. Dr. Hakan Ürey ve Prof. Dr. Göksen Yaralıoğlu ile beraber üç kurucu ortak olarak birbirimizi İzmir Fen Lisesi yıllarından beri tanıyoruz. Prof. Dr. Hakan Ürey’in Koç Üniversite’nde geliştirdiği AR görüntüleme teknolojisi belirli bir aşamaya gelince şirketimizi ABD’de Silikon Vadisi’nde önce Vestel Ventures ve Intel Capital sonrasında Koç Holding, IFC, Revo Capital gibi önemli şirket ve VC’lerden destek alarak kurduk ve büyüttük.

CES 2022 fuarında geliştirdiğiniz 3D Artırılmış Gerçeklik AR-HUD (3D Augmented Reality Head-Up Displays) teknolojisini tanıttınız. Bu teknoloji nedir ve sağladığı faydalar nelerdir?

3D AR-HUD her türlü hava koşulunda ve mesafede sürücüye en geniş görüş açısını veren ve gerçek anlamda derinlik ve üç boyutlu görüntü ile artırılmış gerçeklik deneyimi sunan bir teknoloji.

Araç içinde sürücünün ön camdan baktığında navigasyon, trafik uyarıları ya da yolla ilgili tüm bilgileri yol üstünde sanal olarak görmesini sağlıyoruz. Bu şekilde telefon ya da gösterge ekranlarına ya da AR gözlüğe ihtiyaç kalmadan sürücüler ihtiyaçları olan tüm bilgilere gözlerini yoldan ayırmadan ulaşabiliyorlar.

3D AR-HUD teknolojisinin özelliklerini şöyle belirtebilirim:

  • Görsel derinliğin bütün unsurlarını algılayan gerçek 3D yetkinliği. İki gözün nesneye bakış açısındaki perspektif farkını hesaba katan 3D görüntüleme yetkinliğiyle parlak gün ışığından az ışıklı ve fırtınalı koşullara kadar bir dizi farklı ortamda özgün 3D holografik görüntü sağlıyor.
  • Göze yakın olanlardan çok uzakta olanlara kadar birden çok görsel nesneyi yerleştirebilen artırılmış gerçeklik teknolojisidir. Göze yakın veya çok uzak olan, sanal nesneleri aynı anda gösterebiliyor
  • Bilgisayar tarafından yaratılan, gerçek zamanlı ve insan görüşünü taklit edebilen hologram. Bakışları ve göz hareketlerini takip etmek konusundaki optik gelişmeler sayesinde sürücünün koltuğuna, başına ve görsel algılama ihtiyaçlarına dinamik bir şekilde uyum sağlıyor;
  • Artırılmış yansıtmada en büyük görüş alanını sunar. Görüş alanı endüstri standartlarından %100 daha büyüktür.
  • Her türlü ışıkta yüksek performans sağlar. Düzensiz yağmurlu ortamlardan parlak gün ışığına veya karlı havalara kadar farklı ortamlarda göz için 10.000 nits üzeri parlaklık sunuyor.

3D artırılmış gerçeklik ile otomobiller geleceğe hazır

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) geliştirdiği elektrikli yerli otomobilin 27 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşen lansmanı ile Türkiye'ye adını duyurdunuz. TOGG ile çalışmalar hangi aşamada?

TOGG bizim ilk yola çıktığımızdan beri yakın çalıştığımız otomobil üreticileri arasında. Projelerimiz halen devam ediyor.

Haberin Devamı

Bu arada CES Fuarı’nda BMW ile yaptığımız işbirliğimizi duyurduk. Holografik teknolojinin geleceğin araçlarında kullanım fırsatları üstüne BMW Grubu mühendisleriyle birlikte çalışmak üzere işbirliği yaptık.

Çip sorunu tüm dünyayı ve özellikle otomobil sektörünü ciddi anlamda zorlayacak. Peki siz bu çip sorunundan nasıl ya da ne kadar etkileneceksiniz? Olası sorunları en aza indirgemek için AR-GE çalışmaları yapıyor musunuz?

Bizim ürünümüzün piyasaya çıkması için hala bir yıldan fazla bir süremiz var. Bu sürede bu problemi aşmak için dünyanın farklı bölgelerindeki tedarikçilerle beraber çalışıyoruz.

Otomotiv sektöründe ürün geliştirme süreçleri oldukça uzun. Bu ürünlerin piyasada kullanılması da zaman alacak bir süreç. Peki sizin öngörünüz nedir? Bu özel teknolojiniz ne zaman yollarda olacak?

Farklı otomobil üreticileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. 2025’den önce yollarda olmayı ümit ediyoruz.

Yakın geleceğin konusu Metaverse ve Web 3.0 oldukça tartışmalı bir teknoloji. Ürünlerinizin metaverse ile ne kadar süre sonra sorunsuz entegrasyon sağlayacağını öngörüyorsunuz?

Haberin Devamı

Biz dünyada Metaverse’i gerçekleştirecek 90 firma arasında seçildik. Mobilite dünyasında özellikle otonom araçlarla beraber daha fazla göreceğimiz Metaverse ile ilgili gelişmeleri dünyada ilk sağlayan firma olmayı hedefliyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder