Furkan Lüleci Artık şarkılar ünlü olmuyor, ünlüler şarkıcı oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Artık şarkılar ünlü olmuyor, ünlüler şarkıcı oluyor

Haberin Devamı

Yemeksepeti’ndeki kişisel verileriniz artık ‘kişisel’ değil

Geçtiğimiz gün Yemeksepeti’nin siber saldırı sonucu kullanıcı verilerinin üçüncü taraf kimselere sızdırıldığı haberiyle güne başlamıştık. Nitekim bu siber saldırı sonucu tüm kayıtlı kullanıcıların adı, doğum tarihi, telefon numaraları, e-posta adresleri, adres bilgileri ve bir çeşit algoritmayla gizlenmiş şifreleri açığa çıkmış oldu.

Yemeksepeti, büyük bir şeffaflıkla bu siber saldırıyı ve saldırı sonucu oluşan dijital hırsızlığı kullanıcılarıyla paylaştı. Hatta dün yemeksepeti tarafından hesabıma 20 TL tutarında ücretsiz bir kredi tanımlandığını fark ettim. Krizi en az hasarla atlatmak ve kullanıcı kaybının önüne geçmek için dünyanın en basit yöntemidir ücretsiz kredi. Girişimlerin, şirketlerin ve kullanıcıların veri güvenliğinin ve veri gizliliğinin önemini kavrayarak bu konuda şeffaf olabilmeleri son derece önemli ve değerli.

Peki ele geçirilen bu veriler sonrası şimdi ne olacak? Tüm bilgilerin güncel olduğunu varsayarsak milyonlarca kullanıcının adres, telefon, isim, doğum tarihi ve e-posta adresleri gibi hassas nitelikte sayılabilecek verileri her an başkalarına satılabilir ya da herkese açık bir şekilde paylaşılabilir. Dijital veri girişi yaptığınız tüm uygulamalarda ve web sitelerinde çift faktörlü doğrulamayı aktive etmeyi unutmamakta fayda var.

Otelde konaklayana ‘kısıt yok’

Salgının seyrinin hızla artarak ciddi bir seviyeye ulaştığı Eskişehir’de oteller için yeni bir kural getirilmiş. Şehirde tek gecelik otel kaydıyla eğlence yapılmasını önlemek için ikamet adresi Eskişehir olanlara 'en az 5 gün otelde kalma' koşulu getirilmiş. Bilindiği gibi otellerde konaklama koşuluyla, saat 19’00’dan sonra da otellerin restoranlarından, gerçekleştirilen etkinliklerden faydalanılabiliyor. Söylentilere göre kısa süre içinde benzer kuralın İstanbul’da da yürürlüğe girecek.

Artık şarkılar ünlü olmuyor, ünlüler şarkıcı oluyor

Daha önce Emir Taha’yı dinlediniz mi?

Huyu – Suyu şarkısıyla uzun zamandır kulaklarımda olan Emir, çok başarılı çalışmalara imza atıyor. Birkaç gün önce ‘Katakulli’ isimli çalışmasının video klibi yayınlandı. Eski bir takside geçen klip, yine alışılmışın dışında. Emir’in kısa süre içinde çok daha başarılı bir noktaya geleceğinden şüphe yok.

Survivor’ın ekmeğini yemeden ünlü olan kaldı mı?

Artık şarkılar ünlü olmuyor, ünlüler şarkıcı oluyor

Özge Ulusoy’dan, Turabi’ye, Merve Oflaz’dan Hakan Hatipoğlu’na Anıl Tetik’ten, Hadise’ye kadar sahi Survivor’ın ekmeğini yemeden gerçekten ünlü olan kaldı mı? Sesi güzel olduğu için şarkı yaparak şansını deneyenlerin dönemi sona erdi. Şimdi sıra, Survivor da dahil olmak üzere herhangi bir sebeple ünlü olarak şarkı yapan takipçisi yüksek sosyal medya kullanıcılarında. Bakın, influencer olarak konumlandırmıyorum bile. Influencer ürettiği içeriklerle tüketicilerini influence eden, (etkileyen) anlamını taşır. Şimdiki takipçi sayısı yüksek olan bu kullanıcıların neyi influence ettiğini günlerce tartışabilirim.

Artık şarkılar ünlü olmuyor, ünlüler şarkıcı oluyor

Geçtiğimiz gün YouTube Trendler’de başka bir Survivor ünlüsü olan Cemal Can Canseven’in ‘Kahraman’ klibine denk geldim. Ritmi ve sözleriyle şarkı kendisini dinletmeyi başarıyor. Hani birkaç kez dinledikten sonra alışmaya başladığımız şarkılar vardır ya, onun gibi. Klibi de fena olmamış. Bir Survivor ünlümüzü de ‘şarkıcı’ olarak dinlemenin haklı gurur içindeyiz. Benim asıl takıldığım, Aleyna Tilki’nin Cemal Can için yaptığı yorum. Sevgili Aleyna, Cemal Can için “Birçok erkek sanatçının cesaret edemeyeceği bir klip çekmiş. Stili, tarzı ve star ışığı var. Sette de onu hayranlıkla izliyordum” demiş.

Artık şarkılar ünlü olmuyor, ünlüler şarkıcı oluyor

Aleyna’ya soruyorum;

Bu klipte başka bir erkek sanatçının cesaret edemediği ne var?

Bandana takarak, pijama giyerek, deri ceketle aksiyon kamerasına yürüyerek, takım elbise giyerek hangi tarzdan bahsediyorsun? İçi su dolu havuz kreatif geliyorsa sana, onu başka bir sosyal medya ünlüsü olan Yusuf Aktaş (Reynmen) yaptı zaten.

Kısa kısa…

  • Pilevneli Gallery, uluslararası pek çok başarıya imza atan Refik Anadol’un “Makine Hatırları: Uzay” sergisine ev sahipliği yapıyor. 25 Nisan tarihine kadar mutlaka ziyaret edin. Giriş ücretsiz.
  • Getir uygulaması, 2,6 milyar dolar değerlemeyle Unicorn olmayı başardı.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, binlerce müzisyenin İstanbullularla buluşmasını sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçireceğini duyurdu. Kentin 100'den fazla farklı noktasını açık hava sahnesine dönüştüren “İstanbul Bir Sahne” açık havada, ücretsiz ve pandemi koşullarına uygun olarak gerçekleştirilecek. Sanata, müziğe ve etkinliğe doyacağız.
  • Audi, 2035 yılına kadar üretimdeki su tüketimini yarı yarıya azaltmayı planladığını duyurdu.
  • Elon Musk, Twitter'da Tesla'nın ABD'deki araçlar için kripto para ile ödeme kabul etmeye başladığını açıkladı. Öte yandan TIME dergisi, kısa süre içinde dijital abonelikler için ödeme şekli olarak kripto para birimlerini kabul edeceklerini açıkladı.
  • PUBG Mobile, bugüne dek 5,1 milyar dolar gelir elde etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder