Furkan Lüleci Metaverse evreninden 10.000 dolara arsa satın aldım
HABERİ PAYLAŞ

Metaverse evreninden 10.000 dolara arsa satın aldım

4 yıl önce…

  • Bitcoin diye bir dijital para birimi var, çok değerlenecek diyorlar.
  • Bitcoin borsasını biliyor musun? Herkes bunu konuşuyor.
  • Şimdi bitcoin almanın tam sırası diyorlar, sen ne düşünüyorsun?

Seneler önce siz de buna benzer bazı sorulara maruz kaldınız mı? Muhtemelen evet.

Dijitale önyargı ile yaklaşan kitleyle girişimci ruhuyla her ayrıntıyı keşfetmek isteyen ayrı bir kitle… Kimileri bitcoine mesafeli yaklaştı, kimileri ise bu piyasadan payını çok daha erken almayı başardı.

Çok değil, birkaç sene evvel 1 bitcoinin değeri 15 - 20 bin dolar bandındayken şu anda (29.12.2021) 1 bitcoin 50 bin dolar bandında seyrediyor. - Birçok kişinin tahminine göre de çok kısa süre sonra 100 bin dolar bandına çıkacak - Hatta çok daha önce bitcoin 1.000 dolarken birkaç bitcoin alanlar şu anda servete sahip.

Haberin Devamı

Birçok devlet kurumunun resmi para birimlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bitcoin trenini çoktan kaçırmış olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz ancak dijitale yatırım yapmak için henüz geç kalmadınız.

Hatırlayanlar vardır, birkaç ay önce sanatçı Emre Yusufi ile bir röportaj gerçekleştirmiştim. Emre Yusufi, orta çağ eseri olan Herkül’ü çağdaş sanata uyarlayarak başka bir forma dönüştürmüş ve bunun ötesinde, o kreasyonu metalaştırarak bir NFT eserin haline getirip 110 bin dolara satmıştı.

Artık taşa toprağa yatırım yapma devri sona erdi.

-Şişli’den bir ev satın alayım da yatırım yapayım

-Otomobil satın almak doğru bir yatırım olur mu?

Dönemi bana göre sona erdi.

Her ne kadar konvansiyonel düşünen ve yaş kitlesi orta ve üstü olan bazı kesim tarafından dijital yatırımlar doğru bir yatırım türü olarak görülmese de hayatımızın bir gerçeği olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu gerçeği ise seneler sonra fark edenler, bitcoin ile yaşadığı geç kalmışlık hissini yaşamaya hazırlanıyor.

Peki dijitale yatırım için geç kaldınız mı?

Hayır.

Metaverse evreninden 10.000 dolara arsa satın aldım

Geç kalmadan metaverse ile taşının

Blockchain, NFT, WEB 3.0 kavramlarını bir kenara bırakarak size son zamanların en popüler konularından birisi olan Metaverse evreninden bahsetmek istiyorum.

Çok kısa tabiriyle Metaverse, yaşadığımız evrenin ötesinde bir evrenin sanal / dijital versiyonu. Meta Yunancada “sonra, öte” anlamına geliyor. Meta kelimesi, ingilizcedeki “universe” kelimesiyle birleşerek türüyor. Metaverse de kısaca “evrenötesi” anlamını taşıyor.

Haberin Devamı

Merkeziyetsiz bir sistem olan metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan kurgusal evrene verilen bir ad olarak da tanımlanabilir.

Artırılmış gerçeklik yoluyla (VR gözlükler) bu evrene dahil olmak mümkün.

Hatta VR gözlüklerden en yaygın olanı Facebook’un ürün olan Oculus Quest 2. Fiyatı ise 300 dolar.

Metaverse evreninden 10.000 dolara arsa satın aldım

Black Mirror dizisinin birçok bölümünde işlenen dijitalleşme gerçek oluyorken, İş bu kadar ciddiyken ve dünyanın birçok yerinde metaverse’e yatırımlar her geçen gün katlanarak artarken siz neden metaverse’e yatırım yapmak istemeyesiniz? Neden bu treni kaçırasınız?

Facebook’un yakın zamanda ismini “Meta” olarak değiştirmesinin, çok minimal bir fiyata metaverse evrenine dahil olmanızı sağlayan bir VR gözlük üretip satmasının temel sebebi de bu değil mi zaten?

Bugün kullandığınız tüm dijital iletişim ve sosyal medya araçlarının çatı şirketlerinden biri Facebook.

Haberin Devamı

Mesajlaşmak için kullandığınız WhatsApp, Messenger, hayatınızı çeşitli içeriklerle paylaştığınız Facebook ve Instagram…

Facebook, merkeziyetsiz bir sistem olan Metaverse’ü kendine zıt bir kavramla “Meta” ismiyle sahipleniyor. Merkeziyetsiz sisteme dahil olan Facebook, aslında merkeziyetin tam da kendisi değil mi?

  • Nerede yaşadığınız?
  • Kaçta uyuyup uyandığınız?
  • Hangi ürünleri satın aldığınız ve hangi hizmetlere ilgi duyduğunuz,
  • Arabanızın markası,
  • Evcil hayvana sahip olup olmadığınız,
  • İnternette geçirdiğiniz süre,

Tüm bu verileri tek bir merkezden yöneten, tekelleştiren ve gerçek anlamda satan bir şirketin meta kavramını sahiplenmesi, metaverse’ün geleceğini açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Metaverse evreninden 10.000 dolara parsel satın aldım

Daha önce hiç metaverse kavramını duymayanlar için bu söylediğim çok çılgınca gelebilir.

Evet, gerçek dünyada bir borsaya ya da arsaya yatırım yapmak yerine metaverse dünyasında yer alan ve sanal bir evren olan Decentraland’ta bir parsel satın alarak yatırım yaptım.

Peki bu nasıl mümkün, metaverse evreninde nasıl bir parsel satın alınabilir?

Eğer siz de metaverse evreni üzerinde sanal bir para birimi üzerinden yatırım yapmak istiyorsanız, herhangi bir evren seçimi yaparak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Ben Decentraland’ı tercih ettim. 3442 Mana (Decentraland evreni para birimi) karşılığı yaklaşık 10.000 dolara bir parsel satın aldım. Aslında Sandbox gibi market hacmi çok daha büyük alternatif evrenler var ancak bütçem için en ideal olanı Decentraland idi. Bu evrenlerde 10 milyon dolara bile parsel bulunuyor.

Gerçek bir emlak kavramı düşünebilirsiniz. Yatırım değeri yüksek olan bölgelerde parseller çok daha pahalıyken, merkezi yerlere uzak olan bölgelerdeki parseller daha uygun fiyatlı.

Metaverse evreninden 10.000 dolara arsa satın aldım

Metaverse evrenlerinde oyun oynamak, sanal NFT bir eser satın almak, parsel satın almak, sanal bir reklam panosuna reklam vermek ve buna benzer çok şeyi yapmak mümkün.

Hatta bir yazılımcıysanız yeni yapılar bile inşa ederek bunları satabilirsiniz.

Bu oyunlara giriş yapmak ücretsiz. Yalnızca bir kripto cüzdana ihtiyacınız var. Bir kripto cüzdan oluşturmak da son derece kolay. Küçük bir araştırma yaparak birkaç adımda oluşturabilirsiniz.

Bu anlattıklarım her ne kadar bir yatırım tavsiyesi gibi görünse de aslında öyle değil. Eğer yatırım yapacak maddi hacme sahip değilseniz aracınızı, evinizi veya sahip olduğunuz farklı birikimleri satarak yatırım yapmayın. Doğru zamanı bekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder