Furkan Lüleci Şehre dönüş
HABERİ PAYLAŞ

Şehre dönüş

Şehre dönüş

Bu hafta, herkesin şehre dönmesiyle sosyal hayatın kent sezonu resmen açıldı. Neredeyse her akşam ayrı bir davet ve etkinlik vardı. Hatta birbiriyle çakışan organizasyonlar sosyal kelebekleri bir mekândan diğerine sürükledi.

Geçen salı önce Cansel Elçin’in oynadığı kısa film ‘Bulutlardan Aşağı’nın Soho House’daki galasına gittim. Bitmesini bekleyemeden Hasköy Yün İplik Fabrikası’ndaki Raisa Vanessa defilesine yetişmek için çıktım. Defilenin sonunu ve afterparty’sini yakaladım.

Her iki davette de ünlüler, bir yerden tanıyorum deyip çıkaramadığınız yarı ünlüler, oyuncular, şarkıcılar, influencer’lar vardı. Birçok insanla tanışıp ayaküstü de olsa sohbet etme fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Herkes sözleşmiş gibi aynı konudan bahsediyordu: Bitcoin!

Herkes Bitcoin konuşuyor

Şehre dönüş

Biraz parası olan bile artık dolara, euro’ya ya da altına değil, üç kuruşunu Bitcoin’e yatırmaya başlamış. Hiç beklemediğiniz insanlar kripto parasını yakından takip ediyor ve en ufak bir kıpırtıda bile alım satım işleri yapıyorlar.

Bitcoin bu günlerde dalgalı ama kripto para piyasasında heyecanlı şeyler olmaya devam ediyor. Mesela bilgisayar korsanları, pNetwork adlı kripto para transfer platformundan 277 Bitcoin çaldı. “Ah iyi fazla değilmiş” demeyin ve Bitcoin’in birim fiyatını hatırlayın. Çalınan Bitcoin’in değeri tam 12.7 milyon dolar! Ayrıca şirket, diğer tüm fonların güvende olduğunu belirtti.

Bu arada 6 Eylül’de 52 bin doları gören Bitcoin birkaç gün önce 40 bin dolara kadar düştü. Bu düşüş ise Orta Amerika’da bir ülke olan El Salvador’a yaradı. El Salvador’un 150 Bitcoin almasından sonra da Bitcoin toparlandı. Bu yazıyı yazdığım sırada yükselişe geçip 43 bini bulmuştu.

Dijital Ekonomi

Dijital dünyadaki sermaye miktarı gün geçtikçe inanılmaz miktarlara ulaşıyor. Start up’ların, umut veren bilişim ve teknoloji şirketlerinin, uygulamaların hatta fikirlerin aldığı yatırımlarla dijital ekonominin ışık hızıyla büyümesini gözlerimizi fal taşı gibi açarak izliyoruz. Bakın bu hafta kimler ne kadar yatırım almış.

  • Gelişmekte olan ülkelere bilgisayar bilimi öğretmeyi hedefleyen İngiliz Raspberry Pi Vakfı, 45 milyon dolar
  • Web sitesi alım satım platformu Flippa, 11 milyon dolar
  • İkinci el otomobil pazarı Kavak, 700 milyon dolar (8.7 milyar dolar değerleme üzerinden)
  • Fantazi futbol NFT platformu Sorare 680 milyon dolar
  • Pazar yeri platformu Mirakl 555 milyon dolar (3.5 milyar dolar değerleme üzerinden)
  • Depo yönetim robotları geliştiren Hai Robotics 200 milyon dolar
  • Video üretme ve paraya çevirme platformu StreamElements 100 milyon dolar (1.1 milyar dolar değerleme üzerinden)

Sanatta Rezonans

Şehre dönüş

Bu yıl beşinci kez gerçekleştirilecek olan BASE etkinliği Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun genç sanatçı adaylarının yapıtlarını İstanbul’da aynı çatı altında sanatseverlerle buluşturuyor. 29 Eylül-3 Ekim 2021 tarihleri arasında Tophane-i Amire’de gerçekleşecek sergide 32 üniversiteden 100 yeni mezun sanatçı adayının 114 eseri yer alacak.

Haberin Devamı

Bu yılki teması “Rezonans” olarak belirlenen BASE’de, Türkiye’deki üniversitelerin resim, heykel, fotoğraf, video, baskı, grafik tasarım, cam ve seramik, geleneksel Türk sanatları bölümlerinden yeni mezun sanatçı adaylarının eserleri görülebilecek. Serginin teması ise “Rezonans”.

BASE’in küratörü Derya Yücel Beş yıldır yaratıcı aktarımların hayata geçmesini sağlayan ortak titreşim ve bütünsel bir enerji alanı yaratan BASE’in 2021 seçkisi bir metafor olarak ‘rezonans’ kavramını merkezine alıyor. Çünkü BASE, birbirinden farklı birçok frekansı ve karmaşık titreşimleri barındıran bir rezonans alanını paylaşıyor, çoğaltıyor, geleceğe aktarıyor” diyor.

Kısa kısa…

Şehre dönüş

BTK Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'a idari para cezası kesti.

Haberin Devamı
  • Çin, 14 yaşından küçükler için TikTok kısıtlaması getirdi
  • Netflix, büyümesini hızlandırmak için Kenya'da ücretsiz plan sunmaya başladı.
  • Google Meet, yetersiz ışıklı ortaml a görüşme özelliğini sundu.
  • Trendyol GEL-AL nokta sayısı 11 bine ulaştı.
  • Snapchat, işaret dilini temel seviyede öğrenmeyi kolaylaştıran yeni artırılmış gerçeklik filtrelerini ve çıkartmalarını kullanıma sunuyor. Filtreler kelimelerdeki harfleri işaret dilinde oluşturmayı, kullanıcı isimlerinin ya da "sevgi", "mutluluk" gibi bazı yaygın kelimelerin işaret dilindeki karşılıklarını gösteriyor.
  • Görsel içerik oluşturucu Canva, 200 milyon dolarlık yeni bir yatırım alarak değerlemesini 40 milyar dolara taşıdı.
  • Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) NB-loT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisiyle otomatik sayaç okuma sistemini genişletiyor. Bu sayede düşük maliyetle maksimum veri akışı sağlanabiliyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder