Galip Umut Özdil Siz burada olduğunuza göre tarlada gençler mi var?
HABERİ PAYLAŞ

Siz burada olduğunuza göre tarlada gençler mi var?

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününün hemen öncesinde 9-12 Mayıs tarihleri arasında DLG Fuarcılık tarafından Kırklareli’nde düzenlenen Tarla Günleri Fuarı’nda çiftçilerimizin görüş ve sorunlarını doğrudan dinleme şansına sahip oldum.

İlk olarak artık herkesin bildiği bir gerçeğin fuara nasıl yansıdığını anlatmakta fayda var. Tohum, mekanizasyon, ilaç, gübre, bankacılık, tarımsal bilgi ve yayım sektörlerinden 110 firmanın ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı, 250 farklı ürünün sergilendiği, üstelik açık hava uygulamalı en büyük tarım fuarını kimler ziyaret eder?

Haberin Devamı

Tabii ki bilgiye ulaşmak, yeni ürün ve teknolojileri görmek isteyen ve bunları uygulama potansiyeli en yüksek seviyede olması beklenen özellikle genç çiftçiler değil mi?

Ancak gerçek durum böyle değildi. Fuarı ziyaret eden çiftçilerimizle sohbet ederken ilk olarak yaşlarını sordum. Ortalama yaş 55. Belki bir umut ışığı yanar diye ‘’ Siz fuara geldiniz, gençler tarlada, işletmelerde çalışıyor değil mi?’’ dedim.

Çiftçilerimizin ‘’hayır’’ cevabı ve sonrasında anlattıkları tarımın sorunlarını gözler önüne sermeye yetiyordu.

Buğday, ayçiçeği, mısır, çeltik, kanola, pancar gibi temel bitkisel ürünler ve hastalıklardan ari hayvancılık işletmeleriyle dikkat çeken bölgede girdi maliyetlerinin (elektrik, mazot, gübre, ilaç, yem) dünya fiyatlarının üzerinde seyretmesi, dövizin artışıyla oluşan kur baskısıyla girdi fiyatlarının daha da artması ve arz-talep dengesi dışındaki piyasa yönlendirmeleri tarımsal üretime büyük zarar veriyor, genç çiftçiler giderek azalıyor.

Herkesin dilinde ‘’Başta mazot ve yem olmak üzere girdi maliyetleri ile dolar daha ne kadar artar?’’ sorusu var. Kırklareli, Tekirdağ ve Edirneli çiftçilerimiz ve bölgedeki kooperatiflerin yetkileri tarım topraklarının özellikle 2004 yılından sonra ortalama olarak %15-20 oranında azaldığını ‘’ya inşaata gittiğini ya da boş bırakıldığını’’ ifade ediyor.

Çok küçük bir anket yaptım. 25 üreticimize hangi kooperatife üyesiniz diye sordum. 19’u hiçbir kooperatife üye olmadığını ifade ederek üretici örgütlerinin ve birliklerin yetersizliğinden yakındı.

Haberin Devamı

Bölgede et kombinaları isteyen çiftçilerimize Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Trakya’da bir kombina kurulması için çalıştığını hatırlattım.

Süt fiyatlarının özellikle son 2 yıldır üreticinin belini büktüğünü, hayvancılıkta öncü olan Tekirdağ’ın bu durumunu koruyamadığını ve bağ alanlarının neredeyse yarı yarıya azaldığını söyleyen çok sayıda çiftçimizin olduğunu belirtmek isterim.

Trakya'da tarımsal sulama için göletlerin ve barajların sayısının arttırılması gerektiğinin altı çizilirken, mevcut gölet ve barajların da fütursuzca kullanımından şikayet ediliyor. Bu arada arazi toplulaştırması ve tarımsal sulamada yetkilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne (DSİ) devredildiğinden ve bu konudaki yeniliklerden çoğu üreticimizin haberi bile yok. (Bu nedenle 14 Mayıs Çiftçiler Günü özel tarım sayfalarında bu konuda temel bilgileri içeren bir habere yer verdim.)

Haberin Devamı

Bütün sorunlara rağmen alın terini bu topraklara akıtarak üretmeye devam eden çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder