Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İlişkinize bağımlı olmayın
HABERİ PAYLAŞ

İlişkinize bağımlı olmayın

Kadın ve erkeklerin aşk acısıyla derbeder olmasına diyeceğim yok ama bu acıyı sündürmemek de gerek. Zira hayatta kimse vazgeçilmez değildir ve yürümeyen şeyleri zorladığınızda sizin de yaşam içindeki hızınız kesilir. Emek vermek ne kadar kıymetliyse bittiğini görebilmek, kabullenip yola devam edebilmek de öyle. Hiç kimse vazgeçilmez değildir. Vazgeçilmez olan yalnızca sağlıklı ve mutlu ilişki olmalıdır. Günümüzde pek çok kadın ve erkeğin birbirine bağlı ilişki sandıkları şey, aslında bağımlı ilişki. Bağımlı ilişkininse sağlıklı bir yanı yok. Bireysel değerinizi sıfırlayarak güçlenemezsiniz. Bir bütün olayım derken hiç olursunuz. Bu yalnızca bir illüzyondur. Bu bağımlılıktır. İkisi gerçekten apayrı şeyler. Ve bağlı ilişki ne kadar güzelse bağımlı ilişki o kadar tehlikeli.

Haberin Devamı

Bağlı ilişki bireylerin birbirine bağlı olması, güvenle, saygıyla, sevgiyle ve hiç kötü bir şey değil alışkanlıkla... Ama bağımlı ilişkide, kopma isteğiniz varsa bile fark edemeyebilir, fark etseniz de üstüne gidemeyebilir ve aksiyon alamayabilirsiniz. Hatta çoğunlukla böyle olur. Ve ayrılıklar, muhakkak sancılı gerçekleşir.

İlişkinize bağımlı olmayın

Ayrılık yalnızca evleri ayırmak, nikahı sonlandırmak değildir. Aynı evde ayrı olmak daha zordur inanın. Birine bağımlı olmamak gerekir. Hayatınız, onun tarafından sevilmeye bağlı olmamalıdır. Yaşamınızı idame ettirmeniz onun cüzdanına bağlı olmamalıdır. Olanları anlıyor muyum? Sosyal şartlara bakınca anlıyorum. Ama yine de özellikle ekonomik olarak bağımlı olan kadınlar için söylüyorum ki mutlaka bir yolunu arayın. Hele de ortada fiziksel ve psikolojik şiddet varsa bu durumda kadını korumak için devletin kurumları var. Mutlaka sığının. Zira iş fırsatları da sunuluyor. Ama burada en çok ailelere iş düşüyor.

Bağımlı ilişkilerde ailelerin rolü çok büyük. Kapıyı açmak gerek. Dönebilecekleri bir yerleri olduğunu bilmeleri gerek. Özellikle kadınlar için geçerli bu. Ama ekonomik nedenler dışında da saplantı nedeniyle bağımlı ilişkiler de var. O noktada destek alınması, uzmanla görüşülmesi şart. Bağımlı ilişki, kişinin karakterinin mi içinde bulunduğu şartların mı bir sonucudur? Hepsinin ortak bir sonucudur aslında. Ve daima da böyle olacaktır. Dolayısıyla bunlarla barışmak ve yararlıyla zararlıyı ayırmak gerekir. Sonra aksiyon almak şart. Kimse, bir başkası olmadan yok olacağına inanmamalı. Olmasaydın olmazdım diye bir şey yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder