Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Süte güvenip de korunmasız sevişmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Süte güvenip de korunmasız sevişmeyin

Doğum sonrası cinsel ilişkinin başlamasıyla birlikte, kendini yeni bir gebelik riskinden oldukça uzak gören çiftler, korunmayı da bırakıyorlar. Bunun nedeni “Süt, korur.” inanışı. Bu inanış, bazı bilgilerin yanlış yorumlanmasıyla yaygınlaşmış bir inanış ve gerçeğin etraflıca bilinmesi kesinlikle önemli.

Emzirme döneminde prolaktin yüksekliğinden ötürü genellikle yumurtlama olmaz ve kan östrojen hormon düzeyi düşüktür. Bunun sonucunda cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluk da görülebilir. Dolayısıyla ya cinsel birliktelikler daha az olur ya da birliktelik olsa da yumurtlama olmaz. Ancak bu emzirme döneminin tamamını kapsamıyor. Dolayısıyla da buna güvenerek süt verilen tüm dönem boyunca korunma yöntemlerinden uzak durmak hata olur.

Haberin Devamı

Burada esas olan “3ler kuralı”dır. Yani eğer bebeğe yalnızca anne sütü veriliyorsa doğumu takip eden 3. ay itibariyle korunmaya başlamak ama eğer ek gıda da veriliyorsa doğumu takip eden 3.hafta itibariyle korunmaya başlamak. Çünkü ek gıdaya ya da devam sütüne geçilmiş olması demek, emzirme sıklığının ve buna bağlı olarak prolaktinin düşmesi, dolayısıyla yumurtlamanın eski düzenine kavuşması ve gebelik olasılığının yeniden normal biçimde oluşması demektir.

Peki korunmayla ilgili bu süreler, net ve kesin süreler midir? Bunu asla garanti edemeyiz. Çünkü hormonal dengeler nedeniyle kişiden kişiye değişen bir düzen söz konusudur. Ve emzirdiği, yalnızca anne sütü verdiği için buna güvenerek korunmayan kadınların istenmeyen gebelikler yaşadığına da sıklıkla şahit oluyoruz. Özellikle de 3 ay geçilmişse.

Anne emzirse de emzirmese de yumurtlama, doğum sonrası ortalama 40. günden itibaren geri gelir ve başlar. Emziren annelerde ise emzirme süresince yumurtlama başlamayabilir. Bu adet görmeye de yansır. Emziren anne 2 ay kadar erken bir dönemde adet görmeye başlayabilirken, 18. aya kadar görmeyebilir de. Ancak bu adet görme süresinin çok uzamasını sağlıklı bulmayız ve eğer doğumun üzerinden 1 yılı geçmiş ve hala adet düzeni oturmamışsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini söyleyebilirim. Tabii 6.ayda da rutin muayenenizi olduğunuzu var saymayı tercih ederim. Çünkü bütün bu süreler, aslında ortalama olanlardır ve kişiden kişiye önemli farklar gözlemlenebilir. Korkmak için de rahatlamak için de bir başkasının hikayesini referans almamanızı öneririm.

Haberin Devamı

Aslında korunmaya başlamak için en doğrusu nedir biliyor musunuz? Doğumdan sonraki ilk muayenenizde ki doktorunuz zaten doğumda size bir tarih verecektir, size uygun korunma yöntemine doktorunuzla birlikte karar vermenizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder